Gazdaság

EGY KONFERENCIA TANULSÁGAI – Élő kapcsolat

Amennyiben a befektetők és a szaktárca képviselői megegyeznek, a koncessziós szerződésekben foglaltaknál hamarabb szabadulhat fela hazai távközlési piac. Ez elsősorban a fogyasztók számára lenne előnyös. A lehetőség először a Kommunikációs technológia Budapest ‘96 elnevezésre hallgató konferencián merült fel, amelyet április 10-12. között tartottak.

A rendező Híradástechnikai Tudományos Egyesület (HTE) ügyvezetője, Antalné Zákonyi Magdolna elmondta: a tanácskozás elsősorban a távközlés gazdasági részével, az abban rejlő üzleti lehetőségekkel foglalkozott. Emellett terítékre kerültek a legújabb kommunikációs eszközök alkalmazási módjai is. Csapodi Csaba, a KHVM főosztályvezetője, a konferencia nemzetközi szervezőbizottságának tagja fontos tanulságként említette, hogy a távbeszélésen kívüli távközlés, így a bérelt vonali szolgáltatások, az adatátvitel és a többi területén elvileg már ma is adottak a monopóliumoktól mentes verseny feltételei. A tanácskozásnak az a szekciója világított rá erre, amelyben az alternatív távközlési szolgáltatók piacra lépésének feltételeit vitatták meg a résztvevők. Egyes nagyvállalatok, mint például a MÁV, a Mol Rt., az MVM Rt. hamarosan felújítják belső távközlési rendszerüket. Ennek eredményeként korszerű, országos méretű gerinchálózatokat hoznak létre, amelyek kis költséggel bővíthetők; azaz felkínálhatók más felhasználóknak, vállalatoknak, bankoknak. Ha a Matáv és a koncessziós társaságok túl drágán adják adatátviteli szolgáltatásaikat, akkor a MÁV, akár más cégek, vagy az országos mikrohullámú hálózattal rendelkező Antenna Hungária Rt. e feltételek alapján versenytársként léphet fel a koncessziós szolgáltatókkal szemben. Ennek jogi lehetősége adott, hiszen ez utóbbiak monopóliuma csak a távbeszélő szolgáltatás nyújtására szól. Hogy a verseny ténylegesen kialakul-e vagy sem, az már a közeljövőben eldől.

A konferencia-előadások közül több foglalkozott az orvosi felhasználás lehetőségeivel. Kiderült például, hogy az Egyesült Államokban és idehaza dolgozó orvoskutatók videokonferencia-rendszer segítségével tartanak napi, élő kapcsolatot egymással. A távdiagnosztika és konzultáció e formája mellett szó esett egy másik technikai eszközről, amellyel nagy felbontású képek készíthetők az emberi szövetekről. Ez a berendezés a rákos daganatok korai felismerését segíti.

Kommunikáció – határok nélkül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik