Gazdaság

Csak 2009-ig bízik a kormányban az EU

Igen kockázatosnak ítéli a 2009-es deficitcél teljesülését a legfrissebb magyar konvergenciaprogram értékelésében az Európai Bizottság. A testület szerint a hiány csak akkor csökkenhet a tervek szerint, ha a kormány keményen végigviszi a megkezdett átalakításokat, és belefog a nyugdíjrendszer érdemi reformjába.

Az Európai Bizottság a Magyarország által tavaly november 30-án benyújtott, a 2007-2011-es időszakra szóló módosított konvergenciaprogramját értékelte.

Magyarország tavaly „túlteljesített”, vagyis a vállalt 6,8 százalék alá szorította GDP-arányos államháztartási hiányát, így valószínű, hogy az idei 4 százalékos hiánycél is teljesül – áll az unió vezető testülete által kiadott értékelésben.

Az egyértelmű dicséret itt véget is ér, mivel a bizottság értékelése szerint a javuló egyensúlyi adatok mögött a korábban tervezettnél nagyobb kiadások és még nagyobb bevételek álltak; ilyen eltérésekre pedig 2008 után már nem lesz módja Magyarországnak. Sőt, a testület a 2009-es, 3,2 százalékos deficitcél elérését kimondottan kockázatosnak látja, mert a büdzsé kiadási oldala a reformok maradéktalan végrehajtása nélkül „elszaladhat”.

Az Európai Bizottság ezért azt javasolja a kormánynak, hogy a 2008-as költségvetési törvényt szigorúan hajtsa végre, és az esetlegesen befolyó többletbevételeket fordítsa a hiány csökkentésére. A testület szerint a megkezdett közigazgatási, egészségügyi és oktatási reform végigvitele elengedhetetlen, sőt a közpénzügyek hosszú távú egyensúlyának megőrzése érdekben a nyugdíjreform folytatása sem halasztható tovább.

A konvergenciaprogram uniós értékelése reális képet fest Magyarországról – mondta a kormányszóvivői tájékoztatón Veres János pénzügyminiszter az MTI tudósítása szerint. A bizottság által megfogalmazott, a nyugdíjkiadásokra vonatkozó kockázatot illetően úgy fogalmazott: a kihívás ismert, a nyugdíjkerekasztal javaslatait figyelembe véve a kormány időben meg fogja hozni a szükséges döntéseket.

A 2009-es hiánycéllal kapcsolatos aggodalmakat ugyanakkor nem osztotta a miniszter. A költségvetés 2009-ben olyan jelentős tartalékot tartalmaz, ami biztosíthatja, hogy az államháztartás GDP arányos hiánya 3,2 százalékon belül legyen – mondta Veres János.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik