Gazdaság

London: Gyurcsány még idén távozhat

Jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy Gyurcsány Ferenc még az idén távozik a kormány éléről, a leginkább piacpárti utód pedig Bajnai Gordon lenne - áll az egyik vezető londoni befektetési ház elemzésében. A gazdaság helyzete miatt a Fidesznek is vissza kellene vennie ígéreteiből, ha győzne az esetleges előrehozott választásokon.

A Dresdner Kleinwort szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormánykoalíció felbomlása óta hangsúlyozza, hogy a kisebbségi kormány tovább tudja vinni az ügyeket a szokásos rendben, a politikai háttér azonban tovább romlott, és komoly mértékben emelkedett annak valószínűsége, hogy Gyurcsány már az idén távozik. Az elemzés szerint azonban a leginkább piacpárti választás Bajnai Gordon gazdasági miniszter lenne, mivel ő arról ismert, hogy a változásokra összepontosít a „napról napra történő politizálás helyett”, és őt az SZDSZ is üdvözölné.

Bajnai független gondolkodásmódja ugyanakkor nem illeszkedne jól az MSZP többsége által jelenleg megfogalmazott vágyakhoz – áll Dresdner Kleinwort elemzésében. A lehetséges mezőny másik szélén Szili Katalin házelnök áll, a legnépszerűbb szocialista politikusok egyike. Szili Katalin szókimondó ellenzéke Gyurcsány Ferencnek, és a négy lehetséges vezetőjelölt – rajta kívül Gráf József, Bajnai Gordon és Kis Péter – közül a legpopulistább – írja az elemzés.

A Dresdner-elemzők Fodor Gábor elnökké választását valószínűsítik a párt hétvégi tisztújító kongresszusán. Az ő vezetésével a liberálisok ismét csatlakozhatnak a szocialistákhoz, de csak Gyurcsány Ferenc távozása után, és valószínűleg csak akkor, ha az új miniszterelnök elfogad valamennyit az SZDSZ által hirdetett alapvető reformtervekből.

Az esetleges előzetes választásról azt írják, hogy ha azon a Fidesz győzne, a gazdaság gyenge állapota miatt arra kényszerülne, hogy drámai mértékben visszafogja „populáris ígéreteit”. Tekintettel a továbbra is gyenge növekedésre, és a növekedés gyorsításához egyértelműen szükséges szerkezeti reformokra, a Dresdner elemzői arra számítanak, hogy mindkét oldal pártjai „a jövőbe tolják ki” az eurócsatlakozási várakozásokat. A ház maga 2014-2016 közötti magyar euróövezeti belépést vár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik