Poszt ITT

Vízummentesség – itt volt az ideje?

George W. Bush amerikai elnök kedden bejelentette: megpróbálja meggyőzni a kongresszust arról, hogy további országok kerüljenek a vízummentességi programba.

A tervvel kapcsolatban utóbb megerősítette a belbiztonsági minisztérium, hogy annak részeként megszüntetnék a jelenlegi korlátot. Vagyis azt, hogy a kedvezményezett országoknál az elutasított vízumkérelmek arányának 3 százalék alatt kell maradnia. Ezért cserébe viszont új, szigorú biztonsági intézkedéseket vezetnének be ezen országokkal egyetértésben és elvárják, hogy az Amerikába utazók több adatot szolgáltassanak magukról.

Michael Chertoff belbiztonsági miniszter kedden szintén nyilatkozatot tett közzé arról, hogy a vízummentességi programot biztonságosabbá kell tenni, egyidejűleg pedig új országokra kell kiterjeszteni.”Azok az országok, amelyek hajlandók segíteni az Egyesült Államoknak az utasok hatékony ellenőrzésében, azok közé az államok közé kerülhetnek, amelyekre hamarosan ki fog terjedni a program” – olvasható a nyilatkozatban.

Bár tény és való, hogy a vízumkönnyítésre vonatkozó ígéret elhangzott George W. Bush amerikai elnök szájából, az időpont, az érintettek pontos köre és a pontos feltételek meghatározása híján könnyen lehet, túl sokan látták már maguk előtt, ahogy a repülőtéri vízumügyintézőt megkerülve, egyszerűen besétálnak az Egyesült Államokba. Vízummentességre vágyik ugyanis Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Románia, Dél-Korea és Szlovákia is.

A magyar külügyminisztérium mindenesetre üdvözölte, hogy George Bush amerikai elnök kiáll a vízummentesség ügye mellett “Üdvözöljük azt, hogy ilyen magas szinten is megmutatkozott ez az elkötelezettség” – mondta Mátrai Zsuzsa, a külügyminisztérium helyettes szóvivője

Az 1988-ban indított vízummentességi program jelenleg 27 országra, nyugat-európai államokra, továbbá Ausztráliára, Bruneire, Japánra, Szingapúrra és Új-Zélandra terjed ki. A listát az öt évvel ezelőtti terrormerényletek óta nem bővítették, más országokból senki nem utazhat be vízum nélkül az országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik