Poszt ITT

Ön szerint ki szivárogtatott?

Már a Gyurcsány Ferenc elhíresült balatonőszödi beszédének múlt vasárnapi nyilvánosságra kerülésekor felvetődött a kérdés: kinek állt érdekében a hanganyag kiszivárogtatása. Az ellenzék a kormányra, a kormány az ellenzékre gyanakszik, a nemzetközi sajtó pedig Szili Katalinra.

Múlt hét elején a kormány és a Fidesz kölcsönösen egymást vádolták Gyurcsány Ferenc hangfelvételének kiszivárogtatásával. Mindkét verzióra lehet pro és kontra érveket találni. Meglepő volt ugyanis az MSZP válságkommunikációjának egysége és gyorsasága a botrány kirobbanásakor: a kormányfő például alig pár óra elteltével már a teljes, több oldalas szöveget feltette blogjára, a párt különböző politikusai pedig a szocialistáktól nem megszokott egységben tettek nyilatkozatokat. A szakértők abban is egyetértenek, hogy hosszútávon a kormány még jól is kijöhet a dologból, ráadásul a párt népszerűsége amúgy is mélyponton van, a jelenlegi szavazók túlnyomó többségét pedig egy ilyen méretű skandallummal sem lehet elriasztani. Kérdés azonban, hogy az MSZP-n belül kinek állt érdekében egy, az ország egész gazdaságát és morálját megrengető botrányt kirobbantani, amelybe a kormányfővel együtt könnyen akár a kormány is belebukhat.

Másik oldalon egy ekkora válság a kormány oldalán rövidtávon egyértelműen a Fidesznek kedvez. Gyanús lehet az is, hogy az ellenzéki párt egész, tavasztól megfigyelhető választási taktikája a kormány hazugsággal való vádolására épült, amely napnál is világosabban bizonyosodott be a kormányfő beismerésével. Az önkormányzati választások várhatóan a jobboldalnak kedvező eredményével pedig a Fidesz újabb adut kap a kezébe.

A nemzetközi sajtó ugyanakkor Szili Katalint hozta gyanúba. A The Sunday Telegraph, a legnagyobb brit vasárnapi konzervatív lap elképzelhetőnek tartja, hogy maga Gyurcsány Ferenc szivárogtatta ki a felvételt, abból a célból, hogy nyilvános vitát kényszerítsen ki a reformokról. A lap szerint azonban politikai elemzők egyetértenek abban, hogy Gyurcsány inkább pártbeli riválisainak áldozata. A Telegraph szerint „az ujjak Szili Katalinra, a parlament ambiciózus elnökére mutatnak, aki nem szívleli a miniszterelnök piaci reformjait, és azt mondják róla, hogy (Gyurcsány) posztjáért sóvárog”.

„Sajnálom, hogy olyannal hozták a nevem összefüggésbe, ami nem igaz” – reagált a feltevésre Szili Katalin házelnök. Szili Katalin közleményében úgy fogalmazott: „ha valakinek ebben a helyzetben magyarázkodnia kell, az nem én vagyok”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik