Belföld

Lesújtanak a cukorbeteg gyerekekre

Inzulin (inzulin, cukorbetegség)
Inzulin (inzulin, cukorbetegség)

Nemcsak a felnőtteket, a fiatal diabéteszeseket is érinti a szigorú korlátozás. Ha nem javulnak a leleteik, nem jogosultak a hatékonyabb és egyúttal drágább inzulinfajtára.

Gyerekektől is megvonja az állam a drágább, jobb minőségű inzulin támogatását, ugyanis őket is érinti egy tavaly júliusban hatályba lépett rendelet. Erről egy a Klubrádiónak nyilatkozó, nevét eltitkoló gyermekorvos nyilatkozott a Megbeszéljük szerdai adásában.

Az orvos továbbképzésen értesült arról, hogy aki nem produkál megfelelő laborleleteket, annál érvényesítik a szigorú korlátozást.

A továbbképzésen a gyermekorvos kérdésére az előadó elmondta, több esetben alkalmazták a szankciót. Ez csaknem tizenegyezer forintos pluszköltséget jelentett az érintett családoknak. Akik nem tudták vállalni a drágább kezelést, át kellett álljanak „elavultabb” inzulinfajtára.

A gyermekorvos szerint a korlátozás a felnőtt diabéteszesek esetében is aggályos, de például egy tizenöt éves serdülőnél különösen veszélyes, hiszen a várható szövődmények – például a látásromlás – bekövetkezésének idejét alapvetően befolyásolja az inzulin minősége.

Az ombudsmannak sem tetszett

A gyógyszerek támogatási rendszerében tavaly jelent meg a beteg-együttműködés kifejezés. Ez azt jelenti, hogy a beteg az ajánlásnak megfelelően szedi a gyógyszert, így táplálkozik és ennek megfelelő az életvitele.

A “cukorbetegek gyógyszereinek támogatására vonatkozóan a terápia eredményességén alapuló új szabályozást” egy tavaly áprilisi miniszteri rendelet rögzítette. E szerint az analóginzulin-terápián lévő betegek csak akkor kaphatják a továbbiakban is százszázalékos támogatással a korábbi gyógyszerüket, ha „jó anyagcserehelyzet” dokumentálható. A jogszabály szerint ez fél éven belül két alkalommal mért, nyolc százalék alatti HbA1c-értéket jelent.


Fotó: MTI / Beliczay László

Az egészségügyi államtitkárság korábban azt közölte: a pontosítások biztosítják, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek „a terápiás fokozatosság elve” alapján jussanak hozzá a korszerűbb, úgynevezett analóginzulin-kezeléshez. A célértékek alól kivételt jelenthetnek a tizennyolc évesnél fiatalabbak és azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét.

A szabályozást korábban az ombudsman és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is támadta.

Fejlődő szervezet

Szalai Gáborné, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnökhelyettese szerint, bár az államtitkárság korábban valóban úgy fogalmazott, hogy a fiatalkorúak bizonyos esetekben mentesülhetnek a szigor alól, ő úgy látja, a szabályozás általános érvényű, így mindenkire vonatkozik.

„Ezt támasztja alá például, hogy a rendelethez nem készült külön melléklet, amiben felsorolnák a kivételeket. Illetve az is, hogy számtalan, eredetileg inzulinpumpát, azaz analóg inzulint használó gyerek tért át humáninzulinra – magyarázta lapunk megkeresésére az elnök. – Szerencsére az 1-es típusú, azaz a fiatalkori cukorbetegségnél nem gyakoriak a szövődmények, de sajnos nem kizárhatóak. Fiatal felnőtteknél is előfordul, hogy nem jól beállított vércukorszint esetén káros mellékhatások lépnek fel. Arról nem is beszélve, hogy gyerekeknél különösen nehéz tartani a nyolc százalékot, hiszen már egy front vagy láz is alapvetően befolyásolhatja az értéket.”

Szalainé úgy látja, a betegek és a szakmai szervezetek nyomására „talán lassan megindul valami”. Szerinte már az is nagy előrelépést jelentene az ügyben, ha eltörölnék az előírt határértéket, és a kezelő diabetológus orvosra bíznák a támogatás esetleges megvonásának eldöntését.

A támogatásért előbb bizonyítani kell

Kerestük az egészségügyért felelős államtitkárságot, hogy megtudjuk, pontosan mely tizennyolc év alattiakra vonatkozik a „kivételt jelenthetnek” megfogalmazás, és kik mentesülhetnek a szigor alól. Mint írták: a gyermekeknél nem egy meghatározott célérték elérése után biztosított a százszázalékos támogatás, az ő esetükben “elégséges feltétel, hogy az eredményeik az előző kezeléshez képest minimálisan, legalább 2 százalékkal javuljanak”.


Fotó: Northfoto

“Ezzel kívánjuk elősegíteni, hogy a vércukorszint minél kedvezőbb legyen, mert ez védi a beteget az esetlegesen kialakuló szövődményektől” – hangsúlyozták, hozzátéve: kezdeményezték a szakmai szervezetekkel való konzultációt, és a közeljövőben várhatóan módosítják a szabályozást.

Nem egyszerű betartani

A húszéves, egyetemista Jób Viktóriánál tizenegy éves korában diagnosztizálták az 1-es típusú diabéteszt. Lapunknak korábban elmondta, hiába tartja magát a diétához és mozog heti tíz órát, még így is sokszor ingadozik a vércukorszintje. A diétát betartani sem egyszerű – állította –, ha ugyanis éjszaka arra ébred, hogy leesett a vércukorszintje, akkor félálomban már gyorsan felszívódó cukrot kell fogyasztania, ami viszont a magasba viszi az értékeit és ronthatja az esélyeit a 8 százalékos érték elérésében.

Bene László, a Péterfy Sándor utcai kórház diabetológiai osztályának vezetője korábban hangsúlyozta: csak a betegek harminc százaléka tudja huzamosabb ideig betartani az előírt diétát. Ennek legfőbb oka pedig nem a fegyelmezetlenség, hanem az, hogy a legtöbb páciensnek egyszerűen nincs pénze megvásárolni a megfelelő élelmiszereket.

17 ezer forint plusz

A támogatástól elesett cukorbetegeknek körülbelül havonta 17 ezer forinttal nő a gyógyszerköltsége, többek közt ez lehet az oka annak, hogy – az Országos Egészségügyi Pénztár év elején készített felmérése szerint – a betegek többsége visszatért a kevésbé modern humáninzulinhoz, amellyel azonban nehezebben lehet egyensúlyban tartani a vércukorszintet, ezért gyakrabban kell ellenőrizni is azt.

3500 vércukormérőt adományoztak

3500 vércukormérőt adományozott egy magyar magánvállalkozás olyan gyerekeknek, akik 1-es típusú cukorbetegségben szenvednek. A készülékek csütörtöki budapesti, jelképes átadását a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján tartották, ahol a mintegy 3500, 1-es típusú diabétesszel kezelt gyermekből 580-at gondoznak.

A vércukormérőt gyártó 77 Elektronika Kft. a 3500 készüléket eljuttatja az ország különböző kórházaiba, ahol a gyerekek megkapják majd az otthoni vércukormérésre alkalmas készüléket. A műszer kétszáz mérés adatait tárolja, 10 százalékos pontosságon belül.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik