Light

Kivonulhat Magyarországról a TV2

tv2 logo (tv2, )
tv2 logo (tv2, )

A kormány-RTL Klub háború mintegy járulékos veszteségeként külföldre menekítheti főcsatornáját a TV2 az egyre szigorodó médiaszabályozás elől.

A kereskedelmi televíziókat sújtó egyre keményebb szabályok miatt a TV2 vezetősége számításba veszi annak lehetőségét, hogy a csatorna kivonulva az országból külföldre helyezi át a műsorsugárzást – tudta meg a HVG.hu. A döntés hátterében elsősorban a reklámadóval járó nyereségkiesés áll, valamint az utóbbi időben „túlzottan kritikus” hangvételű RTL Klub elleni háború utórezgései. A TV2 ugyanis úgy tervezte, hogy a réseket, melyek a reklámbevételek csökkenése és a reklámadó miatt keletkeztek a csatorna költségvetésében, a kábelszolgáltatóktól beszedett ún. programdíjakból tömik majd be. Ezt a tervüket azonban meghiúsította egy új szabály, mely szerint az RTL Klub és az azonos kategóriába eső TV2 sem szedheti be ezeket a díjakat. Bár a kormány nem titkoltan segíti a TV2-t, az állami hirdetések önmagukban nem jelentenek hosszú távú megoldást a csatornának, így merült fel a kivonulás gondolata, melynek lehetőségére már a kábelcsatornákkal szeptemberben – az említett szabály elfogadását követően – kötött új szerződéseket is felkészítették.

Jelen helyzetben tehát a két nagy, ingyenesen fogható országos kereskedelmi tévécsatorna közül az egyik nyíltan kritizálja a kormányt, emiatt nehéztüzérséggel támadás alatt áll, az óhatatlanul elszabaduló repeszdarabok el-elkapják a másik csatornát is, az meg érthető módon szabadulna a hadszíntérről, amit ha meglép, az egyrészt azt jelenti, hogy a kormány a TV2-t is maga ellen fordította, ráadásnak pedig az eddig tőlük érkező befizetésektől is elesnek.

A kérdéses programdíjak eddig nem jártak a két nagy médiumnak főcsatornáik után, mivel analóg műsorszóráson keresztül ingyen is foghatóak voltak, így nem kérhettek pénzt a kábelszolgáltatóktól sem. Az RTL és TV2 – néhány halálra ítélt próbálkozást leszámítva – ebbe még belenyugodott, mondván, a digitális átállás után már járni fog nekik ez az összeg, ehhez mérten is tervezték a büdzséjüket 2015-től. Viszont a szeptemberben elfogadott szabály máshogy rendelkezik: kiemelten nagy befolyásoló erővel bíró médiumokról lévén szó, a két „nagy” csatornáért továbbra sem sarcolhatja a kábelszolgáltatókat.

Maradnak persze a programdíjak a pici, analóg módon nem fogható testvércsatornák után, amelyeket nem mellesleg elsősorban épp azért indítottak el, hogy ők is hasíthassanak az egyre növekvő kábeles piac bevételeiből. Ha pedig beemeljük a képletbe a nézettségi adatokat is, akkor egyértelművé válnak a visszásságok: az RTL Klubot és a TV2-t nézi a kábeltévés előfizetők több mint fele, és mégis, mivel épp ezen csatornák után nem szedhetnek programdíjat, így az 55% feletti nézettség mellé mindössze 8-10%-nyi kábeles bevételt kapnak. Ezt az aránytalanságot szüntetné meg a digitális átállás után a kábelcégektől már jogosan beszedhető programdíj, ám a kormány úgy döntött, hogy a két csatorna külön elbírálás alá esik, és amíg a folyamatot szabályozó külön kormányrendelet elkészül, addig tilos programdíjat szedniük.

A HVG.hu kormányzati forrásai szerint a renitens RTL Klub nemigen számíthat előnyös feltételekre ezügyben, így viszont a TV2 is óhatatlanul rosszul fog járni, mert azt azért nehezen tudnák jogszerű lépésnek álcázni, ha az új rendelet eltérő szabályokat tartalmazna a két, minden szempontból azonos kategóriába tartozó csatornára. Ha viszont a TV2 máshonnan sugározná adását, akkor már az új székhelyül választott ország médiatörvényei vonatkoznak majd rá, ami nem csak üzleti, hanem műsorpolitikai változásokat is hozna, mivel ez esetben a médiatörvény jelentős befolyásoló erejű médiumokra vonatkozó egyéb kitételei sem vonatkoznának már rá – például híradót sem kellene készítenie, továbbá a százmilliós nagyságrendű médiaszolgáltatási díjtól is megszabadulna.

A reklámadót persze így sem úsznák meg – arra ugyanis már felkészítették a törvényt, hogy a külföldi székhelyű cégeken is behajthassák a reklámadót, a TV2 pedig hamarosan eléri azt a bevételszintet, ahol a legmagasabb adókulcs vonatkozik rá, amelyet eredetileg szintén az RTL Klub ekézése céljából emeltek meg novemberben. Jelen helyzetben tehát ugyan van anyagi kockázata annak, ha a kormány magára haragítja a TV2-t is, ám most, hogy a Fidesz népszerűsége rohamosan csökken, a hangjukat hallató ellenzéki tömeg pedig egyre nagyobb, egy másik, sokkal fontosabb veszéllyel is járhat a TV2 vegzálása: a kormány végleg elveszítheti annak esélyét, hogy egy komoly közönségaránnyal bíró, meghatározó tévécsatornát saját céljaira szócsőként használhasson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik