Belföld

Orbán ellen küldte az RTL Garfieldot

Garfield adó 1 (garfield)
Garfield adó 1 (garfield)

Rajzfilmmel üzenhetett a kereskedelmi csatorna a kormánynak.

Méltatlanul visszhangtalan maradt, hogy miközben vasárnap délutánra a felnőtteknek a Kossuth térre hirdettek tüntetést a 2015-ös (azóta elfogadott) költségvetés és az igazságtalan adók ellen, az RTL Klub szép csendben akarva, akaratlanul már be is vitte a maga gyomrosát. Egy mesével, a Kölyökklubban!

A csatorna szerint az animáció “igazából azt jelenti, hogy lelket adni valamely élettelen dolognak. Hihetetlen, hogy a politika beleszól ilyesmibe. Pedig hát igen – az animátortól félni kell, hiszen élettelen dolgokat mozgat, nehogy véletlenül az élőket fellelkesítse”. Mindez különös és vajszínű árnyalatot ad Garfield vasárnap reggeli lázadásának is. A Föld leglustább és legfalánkabb macskája visszatér a középkorba, amiben talán még semmi áthallás nincs. Ez csak mese a mesében.

Garfield csendben és boldogan élt egy ódon kastélyban. Eszegetett, szundikált. Kényelmes élete fölé azonban fekete felhőként tornyosult egy törvény, amely szerint gazdája, Jon herceg nem lehet király, ha 21 éves koráig nem nősül meg. Akkor helyére a felséges alkirály lép, aki – Garfield szerint – „nem volt valami kellemes ember”.

 

A túladoztatás romba dönti a birodalmat

Az alkirály előre megmondta alattvalóinak, mi mindenre számíthatnak, ha trónra kerül. Kiállt az erkélyre, bejelentette, hogy azonnal új adófajtákat vezet be. „Belégzési adót, kilégzési adót, levegő-visszatartási adót, levegővételi adót.” Alattvalói ellenezték az új adókat, de az alkirály közölte, megadóztatja az ellenzést is, illetve „a cipőhordást is, meg a papucsviselést is”. Amikor a nép jelezte, hogy akkor majd mezítláb jár, azt mondta, hogy persze kiterjeszti a sarcot arra is.  

Jon herceg pontosan tudta, hogy az alkirály kapzsisága romba döntené a birodalmat. Elhatározta, hogy népe érdekében mindenképpen megnősül. Próbálkozásai azonban sorra kudarcba fulladtak. Már Garfield is tényként könyvelte el, hogy a gonosz alkirály lesz az új uralkodó. „Rossz hír ez a királyságnak, de engem nem érdekel, amit az a gonosz hataloméhes pasas tesz, nem érint engem.”

A lasagne már sok volt  

Garfield fittyet hányt arra, hogy az alkirály éppen megadóztatni készült a rajzfilmek nézését, a kacsintást, az örömmel űzött sportolást, de amikor elhangzott a tészta, paradicsomszósz, sajt is, jött a fordulat. „Nem-nem-nem-nem-nem-nem, ez nem ér!!!!!!!” – hördült fel Garfield, aki a kelbimbó és az egészséges ételek megsarcolását értette volna, de a lasagne megadóztatása kicsapta nála a biztosítékot. Elhatározta, hogy megállítja az alkirályt és segít John hercegnek asszonyt találni. (Persze előbb evett egy kicsit.) A mese első része itt! (7:56-tól érdemes nézni)

Jon herceg közben dalolt, de elég reménytelennek tűnt. Talált ugyan egy lányt, akit szeretett és aki szerette, ő viszont nem akart a felesége lenni, mert úgy vélte: Jon herceg burokban nőtt fel.

Az alkirály kacagott, Ubul kutya sírt, de Garfield természetesen nem adta fel, hiszen a szent lasagne volt a tét. Elküldte a herceget álmai hölgyéhez. Az alkirály persze bevetette a tűzokádó sárkányt. Jon megfutamodott, az alkirály pedig sorolta az újabb és újabb adókat. Egy nappal 21. születésnapja előtt Garfield kezébe vette az irányítást. És aztán? Az RTL folytatja.

Utóirat

Garfield keddenként arról szokott egyébként álmodni, hogy csigatésztát eszik kagylóval, de olykor előfordul vele fordítva is, olyankor kagylót csigatésztával. Mindeközben többen arról álmodnak, hogy Orbán Viktornak fújnak takarodót. Kedden is a megszorítások és a korrupció ellen vonulnak utcára Budapesten és országszerte.   

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik