Belföld

Vizi E. kilőve

Schiffer sampion lett, Mesterházy trambulint ácsolt, Sólyom a szájon, Vizi E. kilőve, Varjunak az öt is páros. Üdv a t. Házból.

Tegnap bajnokot avattunk: Schmitt Pál nyerte a nagy hirtelen általunk alapított a Nap Legütősebb Mondata-díjat azzal a bizonyos „lemondok” hangsorral. Ma a Ki Ejti Ki Többször Az Oligarcha Kifejezést kategóriában indítottuk versenyt, melyen döntő fölénnyel Schiffer András triumfált. A lehetmásos politikus már nyitásként közölte sajtótájékoztatóján: „Csúcsra jár az oligarchás törvénygyár.” Majd ezt követően szűk negyedóra alatt további tizensokszor oligarcházott. Fedett pályás rekord.


Schiffer fedett pályás rekordot döntött, Fotó: MTI / Soós Lajos

A keddi sajtótájékoztatós politikusok slágere természetesen a kiből és hogyan csináljunk köztársasági elnököt téma köré szövődött. A trambulint Mesterházy Attila szolgáltatta azzal, hogy még a múlt héten felvetette: Schmitt helyén szívesen látná Sólyom Lászlót a Sándor-palotában. Nem sejthette, hogy ezzel az ideával kihúzza a gyufát Schiffer András sampionunknál.

Sólyom a szájra

Schiffer ma „megdöbbentőnek” minősítette, hogy olyan személyt jelölnének a szocialisták, aki ellen „gyűlöletkampányt folytattak a hivatali ideje alatt”, ráadásul most úgy vették a szájukra Sólyomot, hogy vele nem egyeztettek erről. Az LMP bezzeg nem mond nevet; Schiffer kijelentette, nem hajlandó „pusztán politikai haszonszerzésből bohócot csinálni” a köztársasági elnöki posztra érdemes emberekből.

A régi alkotmány szerint ötven képviselő aláírása kellett ahhoz, hogy valakiből államfőjelölt váljék. Ezt a számot az új alaptörvény a honatyák egyötödében minimalizálta – ami a háromszáznyolcvanhat fős Országgyűlés esetében hetvennyolc szignót jelent. Következésképpen a három ellenzéki párt összefogása szükséges ahhoz, hogy a Fidesz ellenében egyáltalán jelölt állítódjék. „Ennek esélye a nullához konvergál” – véli Schiffer. De ha valami csoda folytán összeállna az alkalmi koalíció, „akkor is megfontolandó, érdemes-e egy eleve vesztes csatába beküldeni a jelöltet”.


Kihúzta a gyufát a sampionnál, Fotó: MTI / Kovács Attila

Értsd: amennyiben nem megszívatni és diszkvalifikálni akarták volna a szocik Sólyom Lászlót, akkor csak a háttértárgyalásokon dobják be a nevét, s arra törekszenek, hogy már többpárti kandidánsként mutassák be őt a nyilvánosságnak.

Vizi E., Pálinkás, Mészáros – kilőve

„Ha a szocialista párt jelölhetne, liberális, baloldali értékeket vallót választanánk” – reagálta keddi sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila. E lehetőség híján fordulhatott elő, hogy a pártelnök annak idején nem mellesleg újságírói kérdésre nem vetette el Sólyom László támogatását. Miképpen – és ez már mai bővítmény – alkalmasnak találnák a szerepre Vizi E. Szilvesztert, Pálinkás Józsefet és a corvinusos Mészáros Tamást is.

Nos, a schifferi logika szerint immár ők is kilőve.

A választást mederbe terelendő, Mesterházyék „alapelveket” dolgoztak ki, melyeknek meg kéne feleljen a Schmitt-utód: „fogadja el a demokrácia szabályait”, „legyen Euro-atlanti elkötelezettségű”, valamint “konszenzuskereső”, mindazonáltal “szuverén”, és ne egyetlen ember (Orbán) válassza őt.

Ismeretes, hogy Schmitt tegnapi lemondása után a fideszes Lázár János ötpárti egyeztetést rántott össze. Ami az MSZP-sek szerint „üres halmaz volt”, ezért úgy döntöttek, összehívják a maguk ötpártiját. A keddi sajtótájon arra sajnos nem tértek ki, hogy ez a halmaz mitől ne lenne üres, annak ellenére, hogy elemei pontosan a lázári ötpárti szereplőiből rekrutálódnának.


“Nincs smitt tenni”, Fotó: MTI / Beliczay László

Ráadásul egyelőre a kerekasztal elnevezése is kérdéses. Merthogy a frakciótlan Demokratikus Koalíció hatpártiként emlegeti az ötpártit. Joggal, bár a bővüléshez kellett, hogy a gyurcsányista Varju László hívatlanul is megjelenjen a helyszínen, és Lázárék beengedjék őt a terembe.

Varju kedden is exponálta magát az utódlás kérdésében, amikor bejelentette, hogy a DK Iványi Gábor lelkészt jelölné köztársasági elnöknek. Varju szerint Iványit „erkölcsi emelkedettsége, megkérdőjelezhetetlen tisztessége és egyházközösségi vezető” mivolta predesztinálja a posztra. Mint kiderült, a DK már egyeztetett Iványi Gáborral, aki vállalná a jelöltséget. (Iványival 2009 nyarán készített interjút az FN.hu – a cikk itt olvasható.)

Varju közölte azt is, hogy pártja nemmel szavazna, ha a Fidesz – a sajtóhíreknek megfelelően – Kövér Lászlót vagy Áder Jánost emelné Schmitt Pál helyére. Ádert „szürke eminenciás pártkatonaként” jellemezte Varju, Kövérről pedig a házelnök tegnapi szavai után azt gondolja: nemcsak államelnöknek, hanem a Parlament elnökének is alkalmatlan, ugyanis „képtelen lenne a nemzet egységét megtestesíteni”.

Félig tele fülke

Ha valaki nem emlékezne: a hétfői turbulenciában Kövér a szocialisták és a gyurcsányisták felé fordulva a házelnöki pulpitusról jelentette ki: „Méltatlan, hogy a tőlem balra ülők egyáltalán itt ülhetnek a Parlamentben.” Az esti öt-hatpártin természetesen szóba került az attak. Amire a Mesterházy Attilát a keddi sajttájékoztatóra bekísérő Tóbiás József frakcióigazgató úgy emlékezett: Kövér „a kijelentését visszavonta”, és „elnézést kért”. Tóbiás értelmezése szerint a házelnök az ülés alatt „nem nagyon tudta kontrollálni a szavait”. (Ellentétben a szókontrollt magasan fokon űző DK-s Varjuval, aki – ezt nem lehet nem beidézni – a következő verbális innovációval kezdte mai fellépését: „Nincs smitt tenni, gondolhatta a köztársasági elnök úr, annak ellenére, hogy a végsőkig kitartott.”)

De nem csak Schmitt van a Nap alatt. Ezt igazolta Schiffer András, aki ma szólt arról is, hogy az LMP hétfőn zárta kéthónapos aláírásgyűjtési akcióját, melyen százhatvanezer támogatót söpört be népszavazási kezdeményezéséhez. Ám mivel az Országgyűlés minimum kétszázezer hiteles szignó esetén köteles referendumot kiírni, buktak a zöldek. Persze lehet ezt sikerként is föltüntetni. Mondjuk így, Schiffert idézzük: „Van százhatvanezer ember, aki a nevét adta ahhoz, hogy el akarja számoltatni a fülkeforradalmárokat a fülkékben.”

Ez se rossz mondat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik