Tech

Leszállt Kína rejtélyes űrrepülője

Erik Simonsen / Getty Images
Erik Simonsen / Getty Images

Visszatért harmadik útjáról a titokzatos kínai űrrepülő – írja az MTI a kínai állami média beszámolója alapján. A Senlung (isteni sárkány) kísérleti űrhajó tavaly december 14-én szállt fel, és 268 nap Föld körüli keringési idő után idén szeptember 9-én landolt.

Ez volt a legénység nélküli, többször használható jármű harmadik bevetése, első küldetése 2020. szeptember 4-én kezdődött, amikor egy Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta segítségével alacsony Föld körüli pályára állították. A második misszió 2022. augusztus 4-én indult, akkor 276 nap Föld körüli pályán töltött idő után landolt.

Az űrhajó meglehetősen titokzatos: Kína nem közli, hogy pontosan merre járt, illetve hogy a küldetésben milyen műszaki megoldásokat teszteltek, sőt, egyelőre fotót vagy leírást sem hoztak nyilvánosságra az eszközről.

A Senlungot övező rejtélyt tovább mélyíti, hogy a jármű már többször is bocsátott ki magából azonosítatlan objektumokat, amelyekről senki sem tudja, hogy mik lehetnek.

A találgatások szerint viszont az űrhajó valahogy úgy működhet, mint a NASA űrsiklói. A járművet tehát függőleges állásban indítják el egy rakétához erősítve, visszatéréskor pedig vízszintesen landol egy kifutópályán, akár egy repülőgép.

Hasonló titokzatos űrrepülője egyébként az amerikai hadseregnek is van, azt X-37B-nek hívják.

Kapcsolódó
Rejtély, miben mesterkedik a kínai űrrepülő
Hat titokzatos tárgyat állított Föld körüli pályára, amelyek közül több is ismeretlen jelet sugároz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik