Tech

Újra felbocsátották a rejtélyes kínai űrrepülőt

Erik Simonsen / Getty Images
Erik Simonsen / Getty Images

Ismét útnak indították a titokzatos kínai űrrepülőt, a Senlungot – írja a Live Science. A legénység nélküli, többször használható jármű immár harmadik küldetését végzi.

A Senlung (isteni sárkány) űrhajót december 14-én bocsátották fel a Csiucsüan Űrközpontból, mindössze 7 hónappal legutóbbi missziója után. A Hszinhua hírügynökség szerint az eszköz célja az, hogy technológiai segítséget nyújtson a világűr békés használatához.

A Senlungról nagyon kevés információt lehet tudni, de a jelek szerint hasonlóan működhet, mint a NASA űrsiklója.

A járművet tehát függőleges állásban indítják el egy rakétához erősítve, visszatéréskor pedig vízszintesen landol egy kifutópályán, akár egy repülőgép.

Erik Simonsen / Getty Images

A Senlung legutóbbi küldetése során – amely 276 napig tartott – egy rejtélyes objektumot bocsátott ki magából, amely januárban eltűnt, majd márciusban ismét felbukkant. A szakértők úgy gondolják, hogy a repülő valamilyen műhold-eltávolító eszközzel, például egy robotkarral bírhat.

Amennyiben valóban van ilyen berendezése a gépnek, az azt jelentheti, hogy a repülő fő feladata a műholdak megjavítása vagy az űrtörmelékek begyűjtése lehet. Ennek ellenére nem zárható ki, hogy katonai funkciói is vannak.

Hasonló titokzatos űrrepülője egyébként az amerikai hadseregnek is van, ezt X-37B-nek hívják és szintén a napokban, december 11-én akarták felbocsátani, azonban a küldetést végül elhalasztották.

Kapcsolódó
Ismét felszáll az amerikai hadsereg titokzatos gépe
Nem sokat tudni arról, hogy mit is szállít a jármű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik