Tech

Rejtélyes tárgyat bocsátott ki a titkos kínai űrrepülő

Erik Simonsen / Getty Images
Erik Simonsen / Getty Images

Újabb rejtélyes objektumot bocsátott ki magából Kína titokzatos űrrepülője – számolt be róla az Interesting Engineering. Az Amerikai Egyesült Államok Űrhadereje a 59884 jelet adta a tárgynak, amelyről egyelőre nem tudja, mi lehet a funkciója.

A Senlung (isteni sárkány) nevű űrrepülőt még 2023 decemberében indították harmadik küldetésére, vagyis már több mint 165 napja az űrben tartózkodik. A legénység nélküli jármű még abban a hónapban hat azonosítatlan tárgyat engedett ki magából, most, május 24-én pedig még egyet kibocsátott.

Jonathan McDowell asztrofizikus úgy véli, az objektum lehet egy szubműhold vagy valamilyen berendezés, amelytől leszállás előtt megválik az űrrepülő. Hasonló történt ugyanis az első repülése alkalmával is.

Kína mindeközben szigorú titokban tart mindent az űrrepülővel kapcsolatban, még csak egy fényképet vagy leírást sem közöltek róla. A találgatások szerint viszont sokban hasonlíthat az amerikai hadsereg X-37B nevű, szintén titokzatos gépéhez.

A kínai űreszköznek természetesen a küldetése sem ismert, ám egyes szakértők arra gyanakodnak, hogy valamilyen műhold-eltávolító eszközzel, például egy robotkarral bírhat. Amennyiben valóban van ilyen berendezése a gépnek, az azt jelentheti, hogy a repülő fő feladata a műholdak megjavítása vagy az űrtörmelékek begyűjtése lehet. Viszont az sem zárható ki, hogy katonai funkciói is vannak.

Kapcsolódó
Rejtély, miben mesterkedik a kínai űrrepülő
Hat titokzatos tárgyat állított Föld körüli pályára, amelyek közül több is ismeretlen jelet sugároz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik