Tech

Rejtély, miben mesterkedik a kínai űrrepülő

Erik Simonsen / Getty Images
Erik Simonsen / Getty Images

Hat ismeretlen tárgyat bocsátott ki magából, és állított Föld körüli pályára Kína rejtélyes űrrepülője – írja a Live Science. Amint a 24.hu beszámolt róla, a Senlung (isteni sárkány) nevű legénység nélküli járművet csupán néhány napja bocsátották fel újra.

Scott Tilley műhold megfigyelő és amatőr csillagász elmondta, a titokzatos eszközöket A, B, C, D, E és F objektumnak nevezték el. Az A, D és E jelű objektumok a mérések szerint valamilyen jelet sugároznak, azt azonban nem tudni, hogy pontosan milyen céllal.

A Senlungnak a jelenlegi a harmadik küldetése, és már az előző kettő során is telepített azonosítatlan tárgyakat a Föld közelébe.

Erik Simonsen / Getty Images

Az űrhajóról nagyon kevés információt lehet tudni, de a jelek szerint hasonlóan működhet, mint a NASA űrsiklója. A járművet tehát függőleges állásban indítják el egy rakétához erősítve, visszatéréskor pedig vízszintesen landol egy kifutópályán, akár egy repülőgép.

A szakértők úgy gondolják, hogy a repülő valamilyen műhold-eltávolító eszközzel, például egy robotkarral bírhat. Amennyiben valóban van ilyen berendezése a gépnek, az azt jelentheti, hogy a repülő fő feladata a műholdak megjavítása vagy az űrtörmelékek begyűjtése lehet. Ennek ellenére nem zárható ki, hogy katonai funkciói is vannak.

Hasonló titokzatos űrrepülője egyébként az amerikai hadseregnek is van, ezt X-37B-nek hívják és szintén a napokban, december 11-én akarták felbocsátani, azonban a küldetést végül elhalasztották.

Kapcsolódó
Rekordot döntött az amerikai hadsereg titokzatos űrrepülője
Az X-37B több mint két éve nem szállt le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik