Tudomány zöldövezet

Utoljára 120 ezer éve tapasztalhatott ilyen forróságot az emberiség

Buena Vista Images / Getty Images
Buena Vista Images / Getty Images

Megjelenése óta talán sosem szembesült olyan forró klímával az emberiség, mint napjainkban – írja a The Guardian. Az elmúlt évben rengeteget lehetett olvasni különböző melegrekordokról, 2023 például a legperzselőbb év volt, amelyet a feljegyzések kezdete óta valaha mértek.

Napjaink kánikulái viszont akkor is csúcstartók lehetnek, ha visszatekintünk jóval a feljegyzések előttig: Matthew Huber klímakutató ugyanis úgy véli, legutóbb az utolsó jégkorszak előtt volt annyira meleg a Földön, mint most. A szakértő szerint legalább 125 ezer évet, de az is lehet, hogy 1 milliót kellene visszamenni az időben, hogy a maihoz hasonlóan meleg klímával találkozzunk.

Mivel a Homo sapiens körülbelül csak 300 ezer éve jelent meg, elképzelhető, hogy fajunk sosem nézett még szembe olyan forrósággal, mint a jelenben.

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy átlépjük 1,5 Celsius-fokos melegedést az ipari forradalom előtti időhöz képest, ezzel együtt pedig azt is elérnénk, hogy olyan meleg legyen, mint 2,5 millió éve, a pleisztocén földtörténeti korban. Ha pedig nem csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor az évszázad végére a 3 Celsius-fokos melegedést is meghaladhatjuk, ami már olyanná tenné bolygónkat, mint amilyen a 23 millió éve kezdődött miocén korban volt.

Mindez többek között azért is aggasztó, mert ezekben a korokban több tíz méterrel magasabb volt a tengerszint, sok olyan haszonnövény pedig meg sem tudott élni, amelyek ma elengedhetetlenek az emberek táplálkozásához.

Kapcsolódó
50 ezer európait ölt meg tavaly a csendes gyilkos
Az idei évben akár még rosszabb is lehet a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik