Tudomány zöldövezet

Farok nélküli bálnát vettek videóra

Velvetfish / getty Images
Velvetfish / getty Images

Farok nélküli hosszúszárnyú bálnát örökítettek meg Washington állam partjainál – írja a The Seattle Times. A csonka vízi emlőst Jessica Farrer fotós, ökológus vette észre július 23-án.

Justin Viezbicke, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal szakértője szerint nehéz megmondani, hogyan veszíthette el az állat a végtagját, de valószínűleg halászfelszerelésbe gabalyodhatott. Mint elmondta, gyakran előfordul, hogy a begabalyodott uszony vérellátása megszűnik, ettől pedig elhal és leesik.

Farrer azt nyilatkozta, nehezen viselte a sérült emlős látványát. A hosszúszárnyú bálnák farka egy nagyon gyakran fotózott, ikonikus látvány, ettől pedig szinte felfoghatatlan az állatot enélkül megpillantani.

Ám bármennyire is sokkoló, az ilyen hálóba tekeredésből adódó sérülések nem ritkák, és egyre gyakoribbá válnak. A hosszúszárnyú bálnák bizonyos szempontból szerencsés helyzetben vannak: erős mellső uszonyaikkal képesek farok nélkül is úszni, azonban alámerülni és enni nem tudnak normálisan. Ráadásul ezek az emlősök minden évben óriási távokat vándorolnak, ami szintén nehezen kivitelezhető farok hiányában.

Farrer elárulta, hogy a most megfigyelt példány is tudott úszni, de szerinte nem valószínű, hogy sokáig képes lesz életben maradni ilyen állapotban.

Kapcsolódó
Videó: felborította a hajót a rávetődő bálna
Az ütközés hatására a fedélzeten tartózkodók a vízbe estek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik