Élő Belföld

Orbán Viktor: A békemissziótól azt várják, hogy másnap majd nem lőnek

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Kossuth rádiónak adott interjút pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök. Pontokba szedtük a legfontosabb kijelentéseit:

  • Ursula von der Leyen nem politikai ellenfél, hanem egy alkalmazott. Jobbat kellett volna helyette találni, de Orbán abban bízik, hogy hamarosan változik a miniszterelnökök összetétele, és jobb utasításokat tudnak majd neki adni.
  • Még nem történt meg az áttörés, de a Patrióták Európáért az év végére többségbe kerülhet az EP-ben.
  • Versenyképességi paktumot fog előterjeszteni az EU soros elnökeként novemberben.
  • Ukrajna és Oroszország sem akar békét, a nagyhatalmaknak kellene jobb belátásra bírni őket, de Orbán az első tűzszünetig folytatja a békemisszióját.
  • Orbánnak tetszik Trump azon ötlete, miszerint a borravalón ne legyen adó.
  • A szolnoki kalandparkban történt gyerekbántalmazással kapcsolatban azt mondta: ez tűrhetetlen!

Ilyen emberek ne szervezzenek tábort!

Tűrhetetlen, ami a szolnoki kalandparkban történt, jelentette ki Orbán. Nem fordulhat elő, hogy egy táborban bántsa a gyereket egy felnőtt.

Ez egy világos felelősségi helyzet, aki a tábort működteti, annak van felelőssége a szülők felé.

Ilyen emberek ne szervezzenek tábort!

– zárta az interjút.

Orbánnak tetszik az ötlet, hogy a borravalón ne legyen adó

„A merényletek száma nő a világban, és ezeket mindig olyan politikusok ellen követik el, akik békepártiak. Trump elnök úrral a merénylet előtt beszéltem, tárgyaltunk több mint két órát, jó állapotban van, harcra kész” – közölte a kormányfő.

Családpolitikáról, migrációról is beszéltek, és a gazdaságpolitikáról is egyeztettek, Orbán szerint több olyan ötlet is van Trump csomagjában, amelyeket át lehetne venni Magyarországon.

Példaként említette, hogy a borravalót nem fogják adóztatni – ez neki is tetszik.

Amíg tűzszünet nem lesz, Orbán folytatja a békemissziót

Orbán minden európai vezetőnek azt mondja: Kína békepárti, Amerikában változás lesz, novemberben új politika jöhet.

Trump világosan beszél arról, hogy mit fog tenni. Miért akarunk mi lemaradni? Ez meg fogja változtatni az európaiak helyzetét is. A politika lényege az, hogy tudjuk, hol lesz majd az események epicentruma. Békepárti túlsúlyú világpolitika következhet novembertől. Miután az urak és hölgyek beleásták magukat a lövészárokba, nehéz onnan kimászni, és egy békepárti politikát folytatni

– magyarázta.

A békemisszió feladata az állhatatosság. Ez egy apró munka, amit folyamatosan, szisztematikusan kell csinálni. Minden nap tárgyal valakivel Orbán, és amíg nem lesz tűzszünet, ezt kell folytatnia.

Az amerikai elnökválasztás napján fordulni fog a világ, de jó lenne, ha az nem egy kapkodó fordulat lenne.

A békemisszióról mindig utólag tájékoztatja a közvéleményt, mert, ha lehet előre tudni a következő lépést, akkor sokan tennének ellene.

Ukrajna és Oroszország nem akar békét

Von der Leyen és az európai liberálisok naiv emberek, nem vádolja őket Orbán haszonleséssel, butasággal végképp nem.

A háborún valaki mindig nyer, megjelennek a hiénák, akik megpróbálnak pénzt csinálni a háborúból. Nem vádol senkit azzal, hogy benne lennének a Soros György típusú dollárspekulánsok zsebében. A meghatározó a naivitás.

A békemissziótól azt várják, hogy másnap majd nem lőnek. Ez egy félreértés. Ott van a gyerekkórház ügye is. Én beszéltem mindkét féllel, én vagyok az egyetlen Európában. A két fél nem akar békét. Mind a két fél úgy gondolja, hogy a háborút megnyerheti, hogy az idő az ő oldalukon van, és persze egyszer lesznek majd béketárgyalások is, de a kérdés az, hogy milyen erővel ülnek majd az asztalhoz. Mindkét fél azt reméli, hogy erősödik addig. Ezek a naiv európaiak azt gondolják, hogy szóljunk már Putyin elnök úrnak, hogy ne bombázzon le egy nem tudom milyen várost. A háború erő kérdése. Ha a felek nem akarnak békét, akkor az a kérdés, hogy a nagyhatalmak hajlandók-e közölni velük, hogy ők viszont békét akarnak

– mondta.

Ha Kína, az USA és az EU egy nyelven beszél, akkor el tudják vezetni a feleket oda, hogy legyen tűzszünet. A kínaiak békepártiak, az amerikaiak most váltanak, ha jön Trump, akkor békepárti elnök lesz.

Versenyképességi paktumot fog előterjeszteni Orbán Viktor

A versenyképesség azt mutatja, hogy miként élünk. Ha ez rossz, akkor az általad legyártott termékeket nem tudod eladni a világ más pontjain.

Ebből a szempontból baj van, az európai versenyképességnek problémája van. Ezt nem én mondom, az Európai Bizottság adta rá a pecsétjét. Olcsóbban, jobb minőséget és korszerűbben kell gyártani, mint eddig. Központi témája ez a magyar elnökségnek. Persze, itt a háború, amit meg kell oldani, de amit mi választottunk magunknak központi témát, az a versenyképesség. November 8-án lesz egy tanácsülés, ahol versenyképességi paktumot fogok előterjeszteni

– közölte Orbán.

A kormányfő szerint úgy nehéz versenyképességet javítani, ha támogatunk egy háború, ami ráadásul két szláv nép háborúja. Sok mindenre azért nem jut pénz, mert az Ukrajnába megy.

Ha a háborús politika folytatódik, akkor a versenyképességre fordítható összeg kevesebb lesz.

Amíg háborús idők vannak, addig háborús költségvetést kell készíteni Magyarországon is, hívta fel rá a figyelmet. Megkétszerezné a magyar gazdaság növekedését, ha jövőre már „békeköltségvetést” tudnának benyújtani.

Év végére többségben lesz a Patrióták Európáért frakció Orbán szerint

Az a kérdés, hogy a magyar emberek mit akarnak. A baloldal háborúpárti, az emberek azt akarják, hogy a háborút állítsák le, a baloldal migrációpárti, de az emberek azt akarják, hogy a migrációt állítsák le, sorolta Orbán Viktor.

Az emberek nemzeti szuverenitást, nemzeti büszkeséget akarnak, megvan a lehetőség, itt van velünk, hogy más legyen az európai politika, mint amit a baloldal ajánl nekik. Van egy világos jobboldali vízió, ennek tengelyében a Patrióták Európáért frakció áll, ami békepárti, családbarát

– idézte fel Orbán.

Orbán azzal számol, hogy év végére többségbe kerül a pártcsaládja az EP-ben.

Von der Leyen a mi alkalmazottunk

Harmatgyenge az a teljesítmény, amit az Európai Bizottság letett az asztalra az elmúlt öt évben, ezért nem támogatta Orbán Viktor Ursula von der Leyen újraválasztását.

A miniszterelnök kijelentette, az európai ipar hanyatlik, a migrációt nem sikerült megoldani, a zöld átmenet megbukott.

Von der Leyen nem a politikai ellenfelünk, a mi alkalmazottunk, az öné is, lehet, hogy nem tud róla, de rajtam keresztül az öné is. A feladata az, hogy a miniszterelnökök által felvázolt irányvonalat hajtsa végre. Mivel a fizetését a tagállamoktól kapja, ő egy függelmi viszonyban van. A probléma az, hogy a miniszterelnökök hagyták, hogy csinálja tovább, amit eddig

– jelentette ki.

Egy főtitkárszerűségről beszélünk Orbán szerint, de jobbat kellett volna találni.

Az Európai Parlamenttel kapcsolatban elmondta, vannak olyan jogai, amelyek emlékeztetnek a nemzeti parlament jogaira, de a dolog lényege, hogy Von der Leyennek azt kell tennie, amit a miniszterelnökök akarnak.

A következő változás a nemzeti választásokon érhetők el, például szeptemberben Ausztriában, és Németországban a tartományi választásokon.

Azt reméli Orbán, hogy a miniszterelnökök köre megváltozik, és így jobb utasításokat tudnak majd adni, valamint jobbak lesznek a számonkérésben is.

Olvasói sztorik