Tudomány zöldövezet

MRNS vakcinát kapott egy elefánt

APeriamPhotography / Getty Images
APeriamPhotography / Getty Images

Herpesz elleni mRNS vakcinát kapott a Houstoni Állatkert egyik ázsiai elefántja – írja a The Guardian. A vírusfertőzés a fogságban tartott ázsiaielefánt-borjúk leggyakoribb halálozási oka, ez az első alkalom, amikor a védőoltást beadták a fajnak.

A 40 éves Tess júniusban kapta meg a kísérleti vakcinát. Az elefánt endotheliotróp herpeszvírus (EEHV) hatalmas problémát okoz a világ állatkertjeiben, számos fiatal egyedre veszélyes.

A védőoltást Dr. Paul Ling, a houstoni Baylor College of Medicine herpeszszakértője fejlesztette ki, a szer elviekben fokozza a fiatal elefántok immunitását. „Amikor az elefántok megszületnek, óriási mennyiségű antitesttel rendelkeznek, amelyet az anyjuktól kapnak” – mondta a kutató, hozzátéve, hogy a szüléskor a nőstény valószínűleg már átesett a fertőzésen, így az antitesteket átadja a borjúnak. Ezek egy ideig megmaradnak, a vakcina célja, hogy a fiatal példányokban később is kitartson a védelem.

A védőoltás felépítése hasonlít a Covid-19 ellen bevetett emberi mRNS vakcinákéhoz, célja, hogy megelőzze a súlyos EEHV-s eseteket.

A vírus halálos vérzéses betegséget idézhet elő az ázsiai elefántoknál, hasonlóan, mint az ebola az embereknél. Az 1990-ben felfedezett kórokozó ormányokon keresztül terjed, a tüneteket mutató egyedeknél a halálozási arány körülbelül 70 százalékos.

Bár a vírust már észlelték vad populációkban, és elhullott példányokról is tudni, a kutatók nem tudják, hogy a kórokozó pontosan milyen hatással van a természetben élő elefántokra. Az élőhelyek elvesztése és az orvvadászat miatt mára csupán mintegy 50 ezer példány maradt, kérdés, hogy a vakcinaprogram segítséget jelenthetne-e a faj számára.

Ahhoz, hogy a védőoltást szélesebb körben is használhassák, további munkára lesz szükség. A kutatók figyelemmel kísérik Tess egészségi állapotát, a Houstoni Állatkertnél pedig azt tervezik, hogy ha nem jelentkeznek mellékhatások, még ebben az évben több ázsiai elefántot is beoltanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik