Tudomány zöldövezet

Sosem volt még olyan meleg júniusunk, mint a mostani

Artur Debat / Getty Images
Artur Debat / Getty Images

A feljegyzések kezdete óta soha nem volt olyan meleg júniusunk, mint a mostani – írja az MTI a Copernicus klímaváltozásfigyelő szolgálat közleménye alapján. A globális átlaghőmérséklet ezzel már 13. hónapja egyfolytában rekordmeleg.

A múlt hónap különösen meleg volt Kanadában, az Egyesült Államok nyugati részén, Brazíliában, Szibéria északi részén, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, az Antarktisz nyugati részén és Mexikóban. Utóbbi országban számos állampolgár életét vesztette a hőség miatt, bizonyos részein pedig olyan ütemben pusztultak el a majmok, hogy tetemeik almákként potyogtak a fákról.

A júniusi globális átlag 1,5 Celsius-fokkal, a 2023 júliusától 2024 júniusáig a globális hőmérséklet pedig 1,64 Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti szintet. A 2015-ös párizsi klímakonferencia azt a célt tűzte ki, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-foknál állítsák meg.

Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója elmondta, hogy ezek a fejlemények világosan jelzik a klímaváltozás hatásait, és elkerülhetetlenül számíthatunk az új rekordokra, amennyiben az üvegházhatású gázkibocsátás mértéke nem csökken.

Az EU klímatudósai ugyanakkor rámutattak, hogy miközben a 13 hónapja tartó melegrekord szokatlan, de 2015 és 2016 között hasonló globális melegrekord-széria volt tapasztalható.

Kapcsolódó
Az idei volt Magyarország legmelegebb tavasza
Utoljára csaknem 100 éve, 1934-ben mértek hasonló átlaghőmérsékletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik