Tudomány zöldövezet

Az idei volt Magyarország legmelegebb tavasza

Evgeniya Biryukova / Getty Images
Evgeniya Biryukova / Getty Images

Az idei tavasz volt a legmelegebb a mérések kezdete, 1901 óta Magyarországon – írja az MTI a HungaroMet Zrt. szerdai közleménye alapján. Az évszak középhőmérséklete országosan 13,4 Celsius-fok volt, 2,3 fokkal magasabb az 1991–2020 közötti évek átlagánál.

Az idei tavasz legmagasabb nappali hőmérsékletét április 15-én, Kiszomboron mérték, 31,4 fokot, a legalacsonyabbat pedig Kakucson március 20-án, mínusz 6,5 fokot.

Mindhárom hónapban magasabb volt az átlaghőmérséklet az átlagosnál, a március 3,7 fokkal, az április 1,8 fokkal, a május pedig 1,4 fokkal haladta meg az 1991-2020-as évek átlagát. A tavasz középhőmérséklete az ország legnagyobb részén, síkvidéken 13-14 fok között alakult, de a Dél-Alföldön többfelé meghaladta a 14 fokot is, míg 10 fok alatti értékek csak az Északi-középhegyég magasabb hegyein fordultak elő.

HungaroMet Nonprofit Zrt. / Facebook

A meleg tavasz az éghajlati indexeken is megmutatkozik, a fagyos napok száma – amikor a napi minimumhőmérséklet 0 fok vagy az alatti – országos átlagban csupán 4 volt, átlagosan 15 szokott lenni. Téli nap – amikor a napi maximumhőmérséklet 0 fok alatti – nem volt, pedig átlagosan egy szokott lenni.

A nyári napok száma – amikor a napi maximumhőmérséklet 25 fok vagy afölötti – viszont a szokásosnak közel a duplája volt, 21 napot mértek, miközben az átlag 11 nap. Ugyanakkor hőségnapból – amikor a napi maximumhőmérséklet 30 fok vagy afölötti – általában egy szokott lenni tavasszal, idén azonban országos átlagban egy sem volt.

Kapcsolódó
Figyelmeztető jel az emberiségnek az, ami most Indiában történik
India egyes területein napok óta 40 Celsius-fok feletti értékeket mérnek, a forróság egészségügyi krízist okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik