Tudomány zöldövezet

Halott majmok hullanak a fákról Mexikóban

wellsie82 / Getty Images
wellsie82 / Getty Images

Halott majmok hullanak a fákról Mexikóban egy kíméletlenül erős hőhullám miatt – írja az IFLScience. A helyzetet aszály is súlyosbítja, ráadásul a hőmérséklet a következő hetekben várhatóan tovább fog emelkedni.

Az AP beszámolója szerint már legalább 138 bőgőmajom pusztult el a szélsőséges időjárási körülmények miatt május 16-a óta, sokuk pedig megbetegedett. Egy állatorvos elmondása szerint az állatok hőgutát kapnak, kiszáradnak és belázasodnak, amibe belehalnak, ha nem kapnak időben segítséget.

Egy biológus pedig arról számolt be, hogy a beteg majmok egyes helyeken már almákként potyognak le a fákról, ezután pedig perccel később ki is múlnak.

Mexikó környezetvédelmi minisztériuma elismerte, hogy tömeges pusztulás zajlik az ország két déli államában, ám azt nyilatkozták, hogy ennek oka egyelőre tisztázatlan. Mint közölték, a hőguta és a kiszáradás csak a lehetséges magyarázatok egyike, az is elképzelhető, hogy alultápláltság vagy a földeken használt rovarirtószerek okozzák.

A bőgőmajmok a világ leghangosabb állatai, üvöltéseik akár 4,8 kilométeres távolságból is hallhatóak. Jelenleg legalább 15 fajuk ismert, mindegyik Közép- és Dél-Amerika erdőiben honos. A tömeges pusztulási hullám elsősorban a mellényes bőgőmajmokat (Alouatta palliata) érinti, amelyeket a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listája a sebezhető kategóriába sorol.

Ezek az állatok hozzászoktak a trópusi melegekhez, a mostani forróság azonban még az ő számukra is soknak bizonyul. És ezzel nincsenek egyedül: a hőség az embereknek is megterhelő, március közepe óta legalább 26 ember vesztette életét a hőség miatt Mexikóban, ahol a hónap hátralévő részében akár 45 Celsius-fokos hőmérsékletek is várhatóak.

Kapcsolódó
Több tucatnyian haltak már meg a kánikula miatt Mexikóban
Volt, ahol több mint 50 fokot mértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik