Tudomány

Ez a világ legnehezebb repülni képes madara

Vicki Jauron, Babylon and Beyond Photography / Getty Images
Vicki Jauron, Babylon and Beyond Photography / Getty Images

Számos rekordot tartanak számon az állatvilágban, melynek nyomán korábban írtunk már a leghosszabb leszállás nélküli repülésről, ahogyan azt is megnéztük, milyen magasra tudnak repülni egyes madarak. Az IFLScience most az állatvilág legnehezebb repülni képes madaráról, a kori-túzokról, másnéven óriás túzokról közölt beszámolót.

A hímek súlya elérheti akár a 11-19 kilogrammot is, a szárnyfesztávolságuk pedig nagyjából a 2,75 méteres lehet. Nemi szempontból kétalakúnak nevezhetők, tekintve hogy a nőstények nagyjából feleakkorák, mint a hímek. A Guinness Rekordok Könyve szerint a legnagyobb hitelesített példány súlya 18,14 kilogramm volt, a madarat Dél-Afrikában lőtték le 1936-ban – azóta nem láttak méretesebb egyedet.

Ezek az állatok Dél- és Kelet-Afrikában két különböző területen élnek, és idejük nagy részét a talajon töltik táplálékkereséssel. Ebben a rovaroktól, hüllőktől kezdve a kis rágcsálókon át a magvakig, bogyókig minden bele tartozik.

A második legnehezebb repülő madár egyébként szintén a túzokfélék közül kerül ki – a túzok, melynek súlya maximum 6-18 kilogramm lehet. Nagy különbség mutatkozik ezek, valamint a világ legsúlyosabb repülni nem tudó madara között, a strucc egy alfaja között, a dél-afrikai strucc ugyanis közel tízszer ennyit, 156 kilogrammot nyom.

Kapcsolódó
Akár 10 hónapig is a levegőben maradhat ez a madár
A jelenlegi adatok szerint a sarlósfecskék tartják a rekordot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik