Belföld

Újabb MSZP-LMP bojkott

Az MSZP és az LMP nem vett részt az alkotmány-előkészítő eseti bizottság csütörtöki ülésén. A két ellenzéki párt azt követően döntött így, hogy a 98 százalékos különadó alkotmánybírósági megsemmisítését követően Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője alkotmánymódosítási javaslatot terjesztett elő.

Salamon László, a testület KDNP-s elnöke az ülés után elmondta: az eseti bizottság a hármas munkacsoport anyagát tárgyalta meg, amely a kormányzati rendszerről és a hatalomgyakorlás formáiról szól.

Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság az elkészült részkoncepciókat november 2-15. között tárgyalja meg, az összegző munkacsoportja november 30-ig alakítja ki az új alaptörvény koncepciójának egységes szövegét, amelyet az eseti bizottság december első felében vitat meg, majd az Országgyűlés elé terjeszt.

Szavazati jog, Szent Korona, házasság

A munkacsoportok már október végére elkészítették a részkoncepcióikat. Ezekben egyebek mellett javaslatot tettek arra, hogy vegyék ki az alkotmányból azt a passzust, amely magyarországi lakóhelyhez köti a választójogot, továbbá szerepelne az új alaptörvényben: házasság kizárólag egy férfi és egy nő között jöhet létre. (E kezdeményezésekben nem volt konszenzus a parlamenti pártok között.)

Rögzítenék az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank elnökének felelősségét minden mulasztásért és törvényellenes eljárásáért; a bírósági ítéletek nyilvánosságának elvét; az önkormányzatokkal kapcsolatos jogköröket pedig áthelyeznék az Alkotmánybíróságtól a közigazgatási bírósághoz.

Az egyik kezdeményezés szerint az új alkotmány preambulumában hivatkozni kellene a Szent Koronára.

A parlamenti pártok abban nem jutottak egységes álláspontra, hogy egy- vagy kétkamarás legyen az Országgyűlés a jövőben. Különbséget tennének viszont a kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok között, mégpedig úgy, hogy a kötelező feladat- és hatáskör meghatározásával egyidejűleg biztosítani kellene a szükséges finanszírozási feltételeket is.

Az LMP visszatérhet

Az LMP csütörtökön délután közölte: a párt az alkotmányos válság megoldása érdekében vállalja, hogy ha a kormányoldal visszavonja a népszavazások és az Alkotmánybíróság jogkörét megnyirbáló javaslatokat, akkor újra részt vesznek az alkotmány-előkészítő bizottság munkájában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik