Tudomány

Kiderült, mennyire halálos a magány

Pasotraspaso / Jesus Solana / Getty Images
Pasotraspaso / Jesus Solana / Getty Images

Régóta tudjuk már, hogy a hosszú élet nemcsak a fizikai egészségtől függ, de bizony a társas életünk, és így a mentális egészségünk is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy több évet tölthessük a Földön. Ezt erősíti, hogy egy friss kutatás szerint a magány nagyban növeli a halandóságot – írja a Guardian.

A Glasgow-i Egyetem kutatói 458 ezer ember adatait elemezve számolták ki, hogy az egyedüllét valamilyen formája és a magány érzése milyen mértékben növeli a halál kockázatát. A vizsgált népesség átlagéletkora 57 év volt, akiket az adatokon keresztül több mint 12 éven keresztül tudtak nyomon követni.

Jason Gill, a kutatás társszerzője szerint akiket egyáltalán nem látogattak meg a rokonok vagy a barátok, 53 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri betegség következtében. Ez az arány 48 százalék volt azok között, akik egyedül éltek, de az is nagyban növelte a kockázatot, ha nem volt olyan ember a környezetükben, akiben megbíztak volna.

Még nagyobb kockázatnak voltak kitéve azok, akik többféle módon is megtapasztalták a társadalmi izolációt.

Akiket soha nem látogattak rokonok vagy ismerősök, 77 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg bármilyen okból kifolyólag. Ez a csoport nagyobb eséllyel halt meg valamilyen szív- és érrendszeri betegség vagy stroke következtében, mint azok, akik napi rendszereséggel éltek szociális életet. A kutatók számításai szerint már havi egy találkozó is érdemben képes csökkenteni a halál kockázatát.

Nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni egy egészségügyi problémát, és halogatni, hogy tegyünk valamit, de ha van valaki a közelünkben, akire rábízhatjuk magunkat, az sokat számíthat

— mondta Caroline Abrahams, az Age UK jótékonysági szervezet igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik