Belföld

Gyurcsány: az egészségügyi reform 15 éve várat magára

A rosszul működő egészségügyi rendszer indokolatlanul sok adósságot halmozott fel az elmúlt években – állította Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Gógl Árpád szerint a helyzet már-már katasztrofális.

A kormányfő hozzátette: támogatja a Nemzeti Rákellenes Program immár végső változatát. A programról szólva kifejtette, hogy azzal az orvosszakma, a betegszervezetek, a politikusok is egyetértenek. Ez a program megmutatja, mit kell csinálni, hogy az értelmetlen és oktalan halál ne sújtson le indokolatlanul sok emberre – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

„Van olyan verseny, amit nem akarunk megnyerni, ezt a versenyt veszítsük el!” – utalt a miniszterelnök arra a riasztó statisztikára, amely szerint Magyarország az uniós országok között „előkelő” helyen áll a daganatos megbetegedések okozta halálozásban.

Gyurcsány Ferenc elmondta: az egészségügyi reform tizenöt éve várat magára, s a rosszul felépített és rosszul működő rendszer indokolatlanul sok adósságot halmozott fel az elmúlt években. Ennek az adósságfelhalmozásnak a fő oka a szakmai és politikai bátortalanság volt.

A rendszert úgy kell átalakítani – folytatta –, hogy annak minden szereplője biztonságban érezze magát, mindenki megkapja a lakóhelyéhez legközelebb eső, legjobb és legolcsóbb ellátást. Az egészségbiztosítónak szolgáltatásvásárlóvá kell válnia, függetlenül attól, hogy a szolgáltatást egy önkormányzat, magáncég vagy állami intézmény nyújtja.

A reform egyik pillére az alap- és járóbeteg-ellátás megerősítése, valamint a sürgősségi ellátás fejlesztése – tette hozzá Gyurcsány Ferenc. Fontosnak nevezte a szűrőprogramok kiterjesztését és mindenki számára elérhetővé válását is.

Gyurcsány Ferenc beszédében fontosnak tartotta kiemelni az egyén felelősségét, hiszen – mint mondta – az állam nem tud az emberek helyett egészséges lenni.


Gógl Árpád, a Fidesz egészségügyi programjának szóvivője közleményében úgy fogalmazott: az egészségügy helyzete „már-már katasztrofális”. A luxuskiadásokra a pénzt nem sajnáló kormány az egészségügytől folyamatosan elvonta a forrásokat, csődközeli helyzetbe sodorva a kórházakat és más szakintézményeket – tette hozzá. A volt egészségügyi miniszter kiemelte azt is: az orvosságok ára általában 30 százalékkal nőtt, de van olyan, korábban ingyenesnek ígért szívgyógyszer, amely 109 százalékkal kerül többe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik