Élő Nagyvilág

Dimtrij Medvegyev: A háború nagyon sokáig, évtizedekig is eltarthat

SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / AFP
SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / AFP
  • Medvegyev szerint „lehetetlenek” a tárgyalások Ukrajnával, amíg Volodimir Zelenszkij van hatalmon
  • Oroszország előkészületeket tett taktikai nukleáris fegyverek Fehéroroszországba telepítésére
  • Japán oroszok elleni szankciókat jelentett be
  • Ismét rakétatámadás volt Kijev ellen, májusban már a tizenharmadik
  • Legkevesebb egy halottja és 15 sebesültje van a dnyiproi kórház elleni támadásnak
  • Tüzérségi tűz alá vette az ukrán haderő a dél-oroszországi Belgorod régió egyik települését

A háború előző napi eseményeiről itt olvashat.

Patriot rendszert telepítenek az amerikaiak a NATO-csúcs védelmére

Patriot légvédelmi rakétarendszerrel is hozzájárul Németország a júliusi vilniusi NATO-csúcs biztonságához – közölték pénteken Berlinben.

A védelmi minisztérium közleménye szerint Litvánia lesz a német hadsereg (Bundeswehr) Szlovákiában telepített Patriot ütegeinek új állomáshelye. A július 11-én kezdődő kétnapos NATO-csúcsra időzített állomáshelyváltás egy nagyobb szabású művelet része, amelyben Lengyelországból is átvezényelnek a légvédelmi rakétarendszer használatához szükséges egységeket, és egyéb szárazföldi, tengeri és légi védelmi „képességeket” is mozgósítanak a találkozó biztosítására – írták.

A Bundeswehr röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után, 2022 márciusában telepített két Patriot üteget Szlovákiába 300 katonával együtt. Ez a küldetés júliusban véget ér, azonban Németország számára továbbra is „központi fontosságú” az Ukrajnával szomszédos ország biztonsága. Ezért a többi között 15 darab Leopard 2A4 típusú harckocsival támogatják a szlovák hadsereget, és telepítenek két Mantis típusú légvédelmi rendszert – közölték.

A tárca korábbi tájékoztatása szerint a Mantis ütegek az ukrán határ térségében fekvő Nagymihálynál (Mihalovce) működő ukrán katonai járműjavító állomás védelmét szolgálják majd.

(MTI)

Lengyelország lezárja keleti határait a fehérorosz és orosz teherautók előtt

Lengyelország arra készül, hogy „a közbiztonság védelme érdekében” lezárja keleti határát a Fehéroroszországban és Oroszországban bejegyzett tehergépjárművek előtt. A tilalomra vonatkozó rendelettervezetet pénteken ismertette a lengyel belügyminisztérium.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter ezen kívül a Twitteren közölte, hogy több száz fehérorosz tisztségviselőt felvesz a szankciós listájára.

Nem ez az első eset, hogy Lengyelország határátkelőket zár le a fehérorosz határszakaszon. Fehéroroszország ezeket a lezárásokat „irracionálisnak és veszélyesnek” minősítette. A mostani döntés azt követően született, hogy csütörtökön megszületett az irásos megállapodás az orosz taktikai atomfegyverek Fehéroroszországba telepítéséről.

Az újabb szankicókban szerepe lehet annak is, hogy a fehérorosz legfelsőbb bíróság helybenhagyta Andrzej Poczobut, vezető lengyel újságíró nyolcéves börtönbüntetését. Az újságírót még februárban nemzetbiztonsági indokokkal „viszálykeltés” miatt ítélte el fehérorosz bíróság. A per zárt ajtók mögött zajlott.

Az újságíró elég régóta, 2021. márciusi letartóztatásától kezdve raboskodik Belarusz börtönökben.

(Sky News)

Scholz: Nem végződhet a háború befagyott konfliktussal

A német kancellár Tallinnban beszélt újságíróknak, miután a balti országok vezetőivel találkozott, és azt mondta, ha Oroszország azt hiszi, hogy sikerülhet elrabolnia az ukrán földeket, akkor téved.

Oroszországnak vissza kell vonulnia a katonáival, ez a béke alapja.

– tette hozzá.

Megsürgették Magyarországot Svédország NATO-csatlakozása ügyében

Nagyon várjuk, hogy mind Törökország, mind Magyarország nagyon hamar, még a vilniusi csúcstalálkozó előtt ratifikálja Svédország csatlakozási jegyzőkönyveit

– mondta pénteken Dereck Hogan, az Egyesült Államok európai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese. A svéd külügyminiszter, Tobias Billstrom ezzel összecsengő módon arról is beszélt: nem világos, hogy Budapestnek milyen kifogásai vannak Svédország tagságával szemben. Részletek a cikkben:

Kapcsolódó
Megsürgették Magyarországot Svédország NATO-csatlakozása ügyében
A svéd külügyminiszter szerint nem világos, hogy Budapestnek milyen kifogásai vannak Svédország tagságával szemben.

Medvegyev: A „bohóc Zelenszkijjel” nem lehet tárgyalni

Dmitrij Medvegyev, az oroszországi biztonsági tanács elnökhelyettese, korábbi orosz elnök arról beszélt, hogy az ukrán konfliktus évtizedekig tarthat, és lehetetlen addig tárgyalni az ukránokkal, amíg Volodimir Zelenszkij hatalmon van, írja a Reuters.

Medvegyev szerint az a háború az új realitás, nagyon hosszú ideig tarthat még. Szerinte nem lehet olyan békében bízni, amit a mostani kijevi vezetés garantál, mert a háború bármikor folytatódhat, és a mostani ukrán kormányt természeténél fogva el kell pusztítani.

Szerinte a „bohóc Zelenszkijjel” nem lehet tárgyalni. Ettől függetlenül azt is gondolja, hogy minden konfliktus tárgyalásokkal ér véget, de ezekkel az emberekkel nem lehet.

Medvegyevnek egyébként valódi hatalma nincs Oroszországban, de az utóbbi időben egyre vadabb kijelentésekkel hívja fel magára a figyelmet.

Lavrov szerint a nyugati országok és Ukrajna akadályozzák a béketárgyalásokat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt a kínai küldöttnek, Li Hui-nak, hogy komoly akadályok vannak a béketárgyalások folytatása előtt, ami szerinte Ukrajna és a nyugati országok hibája, jelentette az AFP.

Lavrov szerint az orosz külügy eltökélt a diplomáciai-politikai megoldás felé, de az ukrán oldal és „nyugati mentorai” komoly akadályokat teremtettek. Lavrov emellett dicsérte Kína kiegyensúlyozott politikáját a háborúban.

Russian Foreign Ministry / Handout / ANADOLU AGENCY / AFP

Drónokat fog gyártani a Kalasnyikov

A világ egyik leghíresebb orosz fegyvergyártója, a Kalasnyikov bejelentette, hogy új divíziót állít fel kamikaze drónok gyártására.

A gyár fegyvereit eddig is sokat használták az ukrajnai háborúban, de miután az ukránok elkezdtek nagy hatékonysággal bevetni izraeli és török drónokat, az oroszok is hasonlóba kezdtek, csak ők az iráni Sahed drónokat használták.

Közben viszont az izsevszki Kalasnyikov-gyár igyekezett a saját gyártását is beindítani. Putyin orosz elnök kifejezetten kérte, hogy minél több drónt gyártsanak le, a miniszterelnök-helyettes Andrej Beluszov szerint évente akár 18 ezer darabot is készíthet az orosz ipar.

Már két halottja van a reggeli kórházbombázásnak

Az éjszaka orosz lövedékek találtak el egy kórházat Dnyipróban. Egy 69 éves férfit, aki épp arrafele járt, azonnal megölt a támadás, most viszont egy másik férfi testét is megtalálták a romok alatt, közölte Szerhij Liszak, a térség kormányzója. 23 sérülből 21 már kórházba került, köztük hárman sérültek meg komolyan.

Zelenszkij ukrán elnök szerint a csapás az emberiesség elleni támadás volt, és csak egy gonosz állam harcolhat kórházak ellen.

Ukrán lőszerraktárakra mért csapást Oroszország

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy éjszaka ukrán lőszerraktárakra mértek csapást – írta a Reuters az orosz RIA hírszolgáltatóra hivatkozva.

A csapás célját elértük. Minden kijelölt létesítményt eltaláltunk

–  idézték a védelmi minisztériumot. A híradás arról nem szól, hogy pontosan hol, hány lőszerraktárat ért találat.

Németh Sándor: Két terv, két erő harcol a történelemben

Két terv, két erő harcol a történelemben – mondta a Heteknek adott pünkösdi interjúban Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője. A lelkész szerint a világban 2015 óta olyan nagy jelentőségű fordulat zajlik, a migrációs hullám, a világjárvány majd pedig az orosz-ukrán háború nyomán, amelyek következtében minden nemzetnek újra kell gondolnia a helyét és perspektíváját.

A lelkész szerint ma Európát és az uniót materialista-liberális alapokon akarják felépíteni, amellyel szemben nő az ellenállás. Az ilyen nagy birodalmi jellegű mozgásokban Magyarország, mint tranzitország érdeke az, hogy ne legyen domináns világbirodalom – fejtette ki. „Az unióhoz való tartozással együtt szükséges lenne az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával és Indiával és más országokkal is a kölcsönös érdekek alapján jó gazdasági kapcsolatokat fenntartani” – nyilatkozta Németh Sándor.

Kapcsolódó
Németh Sándor szerint szükséges jó gazdasági kapcsolatokat ápolni Oroszországgal is
A Hit Gyülekezete vezetője szerint még az is lehet, hogy a monarchiák helyreállnak, a hagyományos kereszténység birodalomteremtő ereje megújul.

A nyáron kezdődhet az ukrán pilóták F-16-osokra való kiképzése

Hollandia Dániával és az Egyesült Államokkal együtt azon dolgozik, hogy még a nyáron megkezdjék az ukrán pilóták F-16-os vadászgépek vezetésére való kiképzését – jelentette be Kajsa Ollogren védelmi miniszter Twitter-bejegyzésében.

A miniszter az amerikai védelmi miniszterrel, Lloyd Austinnal, és az ukrajnai katonai ellátásban együttműködő, 50 országot tömörítő nemzetközi kapcsolattartó csoporttal folytatott egyeztetést követően közölte a hírt. Austin pénteken azt nyilatkozta, hogy a következő hetekben az Egyesült Államok a programban vezető szerepet vállaló Hollandiával és Dániával együttműködve kidolgozza a kiképzés kereteit az F16-os vadászrepülőkre ukrán pilóták számára. Elmondta azt is, hogy Norvégia, Belgium, Portugália és Lengyelország már felajánlotta segítségét a képzési programban, de még más országokét is várják.

BO AMSTRUP / RITZAU SCANPIX / AFP

Onno Eichelsheim, a holland fegyveres erők parancsnoka szerint a kiképzés körülbelül egy tucat pilótával kezdődik el. A kiképzendő pilótákat Ukrajna fogja kiválasztani, valószínűleg olyan személyeket, akik már tapasztalattal rendelkeznek szovjet MiG típusú vadászgépek kezelésében.

„Lassan, de biztosan szeretnénk több pilótát fogadni a későbbiekben, azonban nem lehet nagy létszámmal kezdeni. Nekünk is tudni kell, milyen anyaggal dolgozunk” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a kiképzésre sok időt kell szánni, a gyorstalpaló tréningeknek nincs értelme, mivel az F-16-os gépek kezelése bonyolult, hónapok kellenek a megtanulásához. Megjegyezte azt is, hogy a képzésben való részvételhez az ukrán pilótáknak valószínűleg angolul is meg kell majd tanulniuk.

Újabb ukrán katonai akciók voltak Dél-Oroszországban

Tüzérségi tűz alá vette az ukrán haderő a dél-oroszországi Belgorod régió egyik települését az elmúlt 24 órában – közölte az AFP. Gravioron város körülbelül hét kilométerre fekszik az ukrán-orosz határtól, a megye kormányzója szerint négy épületet (képünkön egy korábbi támadásban megsérül ház látható), gázvezetéket és az elektromos hálózatot is találat érte.

Az ukránok ismételten drónokkal és aknavetőkkel is támadtak, a környékre több mint 130 löveg csapódott be. Sebesültekről nincsenek hírek.

HANDOUT / TELEGRAM / VVGLADKOV / AFP

Az elmúlt napokban több hír is érkezett arról, hogy Belgorod, illetve Kurszk régióban is átléphették az orosz-ukrán határt Kreml-ellenes orosz partizánok.

Kórházat támadtak az oroszok, egy ember meghalt, sokan megsérültek

Legkevesebb egy halottja és 15 sebesültje van a dnyiproi kórház elleni támadásnak – jelentette be Volodimir Zelenszkij.

A közösségi médiában több videót is közzétettek a lebombázott kórházról.


Az ukrán erők azt állították, hogy az éjszaka folyamán tíz orosz rakétát és 25 drónt lőttek le.

Medvegyev szerint amíg Zelenszkij az elnök, nem tárgyalnak Ukrajnával

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese pénteken – a RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint – arról beszélt, hogy „lehetetlenek” a tárgyalások Ukrajnával, amíg Volodimir Zelenszkij van hatalmon.

„Minden mindig tárgyalásokkal végződik, és ez elkerülhetetlen, de amíg ez az ember van hatalmon, addig Oroszország hozzáállása nem fog változni a tárgyalásokhoz”.

Amíg van egy ilyen hatalom, addig lesz, mondjuk, három év fegyverszünet, két év konfliktus, és minden megismétlődik

– mondta Medvegyev, aki szerint a konfliktus nagyon sokáig, akár évtizedekig eltarthat.

Ukrajna hasonló feltételeke szabott korábban, vagyis addig ők sem hajlandók az oroszokkal tárgyalni, amígy Vlagyimir Putyin hatalmon van,

SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / AFP

Ukrajna korábban kidolgozott egy tízpontos béketervet. Ezzel kapcsolatban Zelenszkij azt mondta, hogy „a háború akkor ér véget, ha minden ukrán biztonságban lesz, és nem hullanak bombák”. Nagyon fontosnak nevezte az Ukrajnából fogolyként vagy más címen elszállított felnőttek és gyerekek visszatérését. Közölte, hogy 19 393 olyan gyereket azonosítottak eddig, akinek tudják a nevét és azt, hogy mikor vitték el Oroszországba. De valószínűleg sokkal több a valódi számuk, mert az oroszok elfoglalta területeken kétszázezer gyermek élt a háború előtt – tette hozzá.

Ukrajna feltételei ezek lennének:

  • Nukleáris biztonság.
  • Élelmezésbiztonság.
  • Energiabiztonság.
  • Fogolycsere.
  • Ukrajna területi integritásának helyreállítása.
  • Az orosz csapatok kivonása.
  • Háborús bűnösök felkutatása és jóvátétel.
  • A környezetrombolás megállítása.
  • Az eszkaláció megelőzése.
  • A háború lezárása.

Japán oroszok elleni szankciókat jelentett be

Japán további szankciókat fog bevezetni Oroszország ellen – közölte pénteken Hirokazu Matsuno, a japán kormány szóvivője. 78 szervezet és 17 személy vagyonát készülnek befagyasztani, köztük katonai vezetőkét, továbbá 80 vállalat – köztük katonai kutatólaborok – felé megtiltják az exporttevékenységet is. Japán emellett megtiltja az építőipari és mérnöki szolgáltatások nyújtását Oroszországnak.

Masanori Genko / The Yomiuri Shimbun / AFP

Matsuno elítélte Oroszország csütörtöki lépését, miszerint taktikai atomfegyvereket telepítését készítik elő Fehéroroszországban. „Japán az egyetlen ország, amely a második világháború alatt atomtámadást szenvedett el, ezért soha nem fogadja el a nukleáris eszközök bevetésével való fenyegetést” – mondta.

Ismét rakétatámadás volt Kijev ellen, májusban már a tizenharmadik

Oroszország péntek hajnalban is rakétákat lőtt ki Kijev ellen, májusban ez volt a 13. támadás Ukrajna fővárosa ellen – írta a Guardian. Személyi sérülés nem történt, de a lehulló törmelék megrongálta egy bevásárlóközpont tetejét.

A támadást Tu-95MS stratégiai bombázók hajtották végre a Kaszpi-tenger térségéből, valószínűleg X-101 cirkálórakétákkal.

ERGEY MIHAILICENKO / ANADOLU AGENCY / AFP

Oroszország előkészületeket tett taktikai nukleáris fegyverek Fehéroroszországba telepítésére

Az Egyesült Államok határozottan elítéli, hogy Oroszország előkészületeket tett taktikai nukleáris fegyverek Fehéroroszországba telepítésére, de egyelőre nem tartja szükségesnek, hogy saját nukleáris stratégiáján változtasson – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban.

Matthew Miller a lépést az orosz fél felelőtlen magatartásának minősítette. Megismételte azt az amerikai figyelmeztetést, hogy kémiai, biológiai, vagy nukleáris fegyverek bevetése az orosz-ukrán konfliktus során „súlyos következményekkel” járna. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne.

Az amerikai külügyminisztérium ezt megelőzően jelezte, hogy 285 millió dollár értékben új légvédelmi rendszert kíván beszerezni UKrajna számára. A minisztérium szerdai keltezésű dokumentuma szerint az eszközökre egy arizonai székhelyű hadiipari vállalattal tervez szerződést kötni. A részletes leírás szerint közepes hatótávolságú, földi telepítésű NASAMS légvédelmi rendszerről van szó, teljes felszereléssel.

Az eszköz beszerzésére az ukrán kormány kérte az amerikai kormányát – derül ki a közleményből.

Olvasói sztorik