Belföld

Kizárt a Fideszen belüli puccs

Az egyik jobboldali hetilap szerint nem lehet véletlen egybeesés a Fidesz Vizsla-faxolással induló és a szerver-ügyben csúcsosodó baklövéssorozata: Orbán Viktor elleni puccsot sejtenek a háttérben. Az ötletet fideszes informátorunk, politológus és összeesküvés-szakértőnk is abszurdnak tartja.

„A Fidesz mind a mai napig a legkoncentráltabb, egyszemélyi vezetésű párt valamennyi politikai erő között. Így az a fajta belső kezdeményezésű puccs, ami másfél éve az MSZP-nél lezajlott, a Fidesz esetében elképzelhetetlen” – foglalja össze a pártelnök elleni puccsot feltételező felvetéseket Budai Bernadett. A politológus hozzáteszi: valószínűbb, hogy vagy egyszemélyes kritikáról van csupán szó, vagy valamilyen taktikai megfontolás áll a cikk megjelentetése mögött. Maga Orbán Viktor is nyilatkozott már kétértelműen jövőbeli politikai szerepvállalását illetően.

Nincs, aki pótolhatná Orbánt

Mint arról, múlt héten beszámoltunk, a Demokrata cikke abból indult ki, hogy ha a Fidesz elveszti a választásokat, akkor a jelenlegi elnök belebukik az újbóli kudarcba. Budai Bernadett szerint azonban Orbán karrierjének vége egy esetleges választási vereség esetén egyáltalán nem automatikus politikai következmény. „Sok minden függhet attól, milyen mértékű lenne ez a vereség. Elképzelhető ugyanis az a forgatókönyv, hogy a Fidesz megszerzi ugyan az egy pártra leadott legtöbb szavazatot, azaz a pártok versenyéből győztesként kerül ki, az SZDSZ parlamentbe kerülése miatt azonban a kormányalakítás lehetősége mégis a baloldalon lesz.

Ebben az esetben a Fidesz nem vesztett, „csak” nem tudott győzni. Ez nem mindegy a párton belüli elégedetlenség szempontjából” – véli a politikai elemző. Hangsúlyozta: fontos szempont a lehetséges utód személye is, e nélkül ugyanis nyilvánvalóan értelmetlen elnökcseréről beszélni. „Eddig egyedül Rogán Antal neve merült fel komolyan mint majdani utódjelölt, azonban kampányfőnökként az ő helyzete egy választási vereség esetén még inkább kérdéses, mint Orbáné. A párt többi vezetője pedig alacsony társadalmi elfogadottsága miatt nem jöhet egyelőre szóba” – mondta Budai Bernadett a FigyelőNetnek.

Egy fideszes sem kockáztatna ennyit

Egy belső puccsot teljesen kizártnak tart lapunknak név nélkül nyilatkozó Fidesz-közeli informátorunk is: „Valóban sok hibát követtünk el, de ez nem egy belső összeesküvés következménye. Persze vannak ellentétek, nézeteltérések a párton belül, de mindenkinek az az elsődleges érdeke, hogy ne maradjon az MSZP hatalmon. Ezen az áron senkinek meg sem fordul a fejében egy vezetőváltás”.

Mint fogalmazott, ha most az MSZP megnyerné a választásokat, lehetséges, hogy nem csak a következő ciklust vinné, hanem tovább maradhatna hatalmon. Ennyit pedig egyetlen fideszes sem áldozna fel. Informátorunk hozzátette: a hibák ráadásul nem olyan kaliberűek, amelybe bele lehetne bukni. Azt pedig végképp abszurdnak tartja, hogy Deutsch-Für Tamást vádolják puccsal, akinek visszakerülése az első vonalba éppen Orbán Viktor döntése volt.

Öngyulladásnál nem kell gyújtogatót keresni

“Ha ég a ház, logikus gyújtogatókat keresni, de a Fidesz “égése” esetében inkább öngyulladásról lehet szó, a Bencsik-féle összeesküvés-elmélet pedig inkább bűnbak-képzésre szolgál” – véli Lakatos Lászl— szociológus, összeesküvéselmélet-kutató. A szakértő elmondta, a választásoknak nagy a tétje, nagy az izgalom, és a Fidesz most valóban feltőnően sok hiát vétett, így nem csoda, hogy egyesek mögöttes szándékot keresnek a hibasorozat magyarázatára. A szélsőjobb amúgy is hagyományosan nagy fogyasztója és termelője az összeesküvés-elméleteknek. “A probléma az, hogy a politikai rendszer működését – nem csak nálunk, de a világon mindenütt – titkok, leleplezések és botrányok sorozata jellemzi, ami eleve kedvez az ilyenfajta magyarázatoknak- Izgalmas időszakokban, válságok, háborúk, forradalmak idején pedig szinte törvényszerűen bukkannak fel összeesküvés-elméletek” – mondta Lakatos László a FigyelőNetnek.


Hozzátette: a magyar politikai életben különösen sok gyulladékony anyag halmozódott fel az elmúlt években, részben a rendszerbe beépített – például a pártok pénzügyeit, az adatbázisok kezelését, az ügynökügyet illető – következetlen szabályozások miatt is. Tehát a jelenség nem meglepő. Hogy most épp a Fidesz ég ennyire, az a kutató személyes véleménye szerint szintén nem egészen véletlen: a 2002-es választások után morálisan nagyon leromlott a párt, a mindenáron győzni akarás és azon, a felülről is táplált meggyőződés miatt, hogy a győzelem érdekében minden megengedhető. Ez szinte szükségszerűen vezetett az öngyulladáshoz, a botrányok sorozatához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik