Tudomány

Ezért akarták megölni Ronald Reagant

Handout / The Ronald Reagan Presidential Library
Handout / The Ronald Reagan Presidential Library

Ifjabb John Warnock Hinckley Oklahomában, egy rendkívül gazdag család gyermekeként látta meg a napvilágot. 1975-ben, húsz évesen az egyetemet megszakítva Los Angelesbe ment, hogy dalszövegíró legyen, ám számításai nem váltak be, ezután „csavargóként” élt, csak akkor tért haza családjához, ha pénzszűkébe került.

A Rubicon.hu cikke szerint a fiatalember korán kitűnt furcsa viselkedésével, rengeteg antidepresszánst és nyugtatót szedett, kerülte az emberek társaságát, és az évek során egyre súlyosabb elmekórtani tüneteket mutatott.

Fel akarta hívni magára a figyelmet

Míg John Lennon gyilkosa számára a Zabhegyező bizonyult végzetesnek, addig Hinckley életét a Taxisofőr című 1976-os film határozta meg: ebben Robert de Niro vietnami veteránként merényletet követett el egy szenátor ellen, hogy így mentse meg egy fiatalkorú prostituált – Jodie Foster – életét. Hinckley több tucatszor nézte végig a Taxisofőrt, majd a film hatására lőgyakorlatokba kezdett és beleszeretett a fiatal nőbe.

Először verseket küldött Fosternek, majd amikor a színésznő beiratkozott a Yale Egyetemre, a connecticuti New Havenbe költözött, és követni kezdte imádottját. Hinckley és Jodie Foster legalább egyszer telefonon is beszéltek egymással, a művésznő elutasítása azonban egyértelmű volt, ami súlyos következményekkel járt a férfi elmeállapotára nézve.

Úgy gondolta, hogy ha valamilyen „történelmi” tettet hajt végre, azzal „méltó társa” lehet majd a híres színésznőnek, ezért előbb egy repülőgépet akart eltéríteni, majd – a Taxisofőrből merítve – az elnököt akarta meggyilkolni, de az is megfordult a fejében, hogy öngyilkosságot követ el. Egy szenátor, majd az 1981 januárjában leköszönő Jimmy Carter megölését is eltervezte, ám március 30-án végül Ronald Reagant vette célba. Azon a napon Reagan egy konferencián vett részt, programjának megfelelően fél 2-kor távozott a Hilton Hotelből, melynek kijáratánál

az újságírók között várakozó Hinckley hat lövést adott le a politikusra.

Nagyon rosszul célzott

Reagan szerencséjére a merénylő nem volt túl képzett céllövő: az egyik golyó szóvivőjét, James Bradyt találta el, rajta kívül pedig egy ügynök, Timothy McCarthy és egy rendőr, Thomas Delahanty is megsebesült. Az elnököt közvetlenül nem érte találat, az egyik lövedék azonban gellert kapott a Reaganre várakozó limuzin oldalán és a férfi tüdejébe fúródott.

John Hinckley meg sem próbált elmenekülni a helyszínről, így pillanatokon belül őrizetbe vették, az akkor 70 esztendős, sebesült politikus a saját lábán ment be a kórházba, ahonnan április 11-én távozott. Bár a hivatalos jelentés azt állította, teljesen felépült, közeli ismerősei szerint haláláig szenvedett a golyó okozta sérüléstől. A másik három áldozat szintén túlélte a támadást:  ketten közülük szerencsésen fel is épültek, James Brady sajtószóvivő azonban – akit a fején talált el a golyó – örökre tolószékbe kényszerült.

Hinckley beszámíthatatlanságával védekező ügyvédei elérték, hogy a férfit felmentsék, így a St. Elisabeth Kórház elmegyógyintézetébe került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik