Élő Nagyvilág

Nukleáris szupertorpedói lehetnek Oroszországnak már jövőre a Csendes-óceánon

Natalia KOLESNIKOVA / AFP
Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Ukrán vezérkar: három Donyeck megyei településre összpontosították az orosz támadásokat

Az orosz erők hétfőn alapvetően három Donyeck megyei településre összpontosították támadó műveleteiket: Bahmutra, Avgyijivkára és Marjinkára – számolt be az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében.

Az ukrán erők a jelentés szerint a nap folyamán 41 orosz támadást vertek vissza a felsorolt települések környékén. A vezérkar közölte, hogy hétfőn az orosz erők hét légi- és tíz rakétatámadást hajtottak végre, ezen felül több mint 15 alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira, és a települések polgári infrastruktúrájára. A rakétacsapásokhoz továbbra is széles körben használnak Sz-300-as légvédelmi rakétákat – írta a vezérkar.

A kijevi katonai vezetés arról számolt be, hogy a nap folyamán az ukrán légierő gépei kilenc csapást mértek az orosz hadsereg élőerő- és katonai felszereléseinek koncentrációs területeire, valamint egy csapást egy légvédelmi rakétarendszerére. Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz Orlan-10 típusú drónt. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek két orosz parancsnoki állást, és egy élőerő-összpontosulást találtak el.

Olekszij Prokugyin, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a telegramon arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg légierővel és tüzérséggel támadta egész nap Beriszlav városát, aminek következtében az eddigi információk alapján három civil sérült meg. Hozzátette, hogy a sérültek közül ketten súlyos állapotban vannak.

(MTI)

Oroszbarát hackerek támadták a francia nemzetgyűlés rendszerét

Egy oroszbarát kibertámadás miatt elérhetetlen volt hétfőn a francia nemzetgyűlés internetes oldala. A szolgáltatás délután helyreállt – írja az MTI.  A támadást a NoName057 elnevezésű, oroszbarát hackercsoport vállalta magára a Telegram üzenetküldő applikáción, válaszul az Ukrajnának Franciaország által nyújtott támogatásra – közölte az AFP francia hírügynökséggel Ivan Fontarensky, a francia Thales űrkutatási és hadiipari óriáscég kibervédelmi technikai vezetője.

Az oldal jelenleg karbantartás alatt áll,

ez volt olvasható néhány órán át a francia parlament alsóházának portálján, amelyet terheléses támadás ért oroszbarát hackerek részéről. A támadás ugyanakkor csak magát az internetes oldalt blokkolta, a szervereket nem érintette.

A Telegramon a hackerek az Ukrajnának nyújtott francia támogatással indokolták a támadást, de a nyugdíjreformnak a parlamenti szavazás nélküli elfogadására utaló üzenet is megjelent indoklásként.

Úgy döntöttünk, hogy megismételjük korábbi utazásunkat Franciaországba, ahol nem csitulnak a tiltakozások (Emmanuel) Macron (államfő) ellen, aki úgy döntött, hogy nem törődik a franciákkal, hanem inkább továbbra is az ukrán neonácikat szolgálja,

idézte az AFP a hackercsoportot a Telegramról. A NoName a parlamenti felsőház, a szenátus ellen is vállalt egy kibertámadást, de annak nem voltak hétfőn látható jelei.

A NoName mintegy nyolcvan oroszbarát hackerkollektívát magába tömörítő nyugat-európai csoport – mondta az AFP-nek Nicolas Quintin, a Thales kibertámadásokat elemző csapatának szakértője. A NoName csoport 2022 márciusában alakult, oroszul és angolul kommunikál, s elsősorban terheléses támadásokat hajt végre.

Franciaországban rendszeresek a hasonló jellegű kibertámadások. Múlt héten a párizsi repülőterek internetes oldalait, valamint a titkosszolgálatok belbiztonsági szolgálatának portálját érte terheléses támadás, s mindkettőt egy másik oroszbarát hackercsoport vállalta magára – jelezte a Thales.

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió tavalyi kezdete óta számos hasonló csoport jött létre. Ellentétben a hagyományos hackercsoportokkal, ezek nem kérnek váltságdíjat a lebénított informatikai rendszerek feloldásáért. A terheléses támadások nem költségesek, s általában csak rövid időre blokkolják a portálokat, de a termeléssel és eladással foglalkozó vállalatok működését komolyan veszélyeztethetik.

Megérkeztek a német Leopard 2-es tankok Ukrajnába

Hétfőn átvették az ukránok azt a 18 darab Leopard 2-es tankot, amelyet a német kormány ajánlott fel számukra – írta a Spiegel. A német lap szerint további 40 darab Marder gyalogsági harci jármű is eljutott Ukrajnába.

A Guardian emlékeztet, hogy Németország januárban döntött arról, hogy tankokat ad át Ukrajnának. Ez a döntés más országokat is arra ösztönzött, hogy ugyanígy tegyenek.

Szlovjanszkot lőtték az oroszok, sok az áldozat

Az orosz erők rakétacsapást mértek hétfőn a Donyeck megyei Szlovjanszk városára, az eddigi adatok szerint két helyi lakos vesztette életét és legalább 29-en sérültek meg – közölte Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója a Telegramon.

Egy újabb nap, amely az Oroszországi Föderáció terrorjával kezdődött. Az agresszor állam a mi Szlovjanszk városunkat lőtte. Vannak halottak, és különböző súlyosságú sebesültek. Minden szolgálat a helyszínen dolgozik, segítséget nyújtanak és takarítják a romokat

– írta Volodimir Zelenszkij a Telegramon kommentálva a történteket. Az államfő videofelvételt is közzétett a becsapódások helyszínéről, a képeken romokban álló épületek és kigyulladt autók láthatók.

Zelenszkij azt hangoztatta, hogy Ukrajna nem bocsátja meg „az ellenségnek az emberek megfélemlítését, halálát és sérüléseiket, minden orosz terroristát legyőznek és felelősségre vonnak”. Kirilenko közölte, hogy az orosz erők helyi idő szerint délelőtt 10 óra 30 perc körül találták el a városközpontot két Sz-300-as rakétával. A támadás következtében adminisztratív épületek és irodaházak rongálódtak meg, öt toronyházban és hét családi házban keletkezek károk. A kormányzó hozzáfűzte, hogy az orosz erők ugyancsak lőtték a Szlovjanszktól mintegy 30 kilométerre délre fekvő Druzskivka települést, ahol két Sz-300-as rakéta szinte teljesen romba döntötte a helyi árvaházat. Az előzetes információk szerint a Druzskivkát ért támadásban senki sem sérült meg.

Kirilenko korábban a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők vasárnap is lőtték a régió több települését, Avgyijivkát, Krasznohorivkát és Kurahovét, aminek következtében egy civil vesztette életét és ketten sérültek meg.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ismét látogatást tett a Donyeck megyei Bahmutnál. “A Bahmutért folyó csata legintenzívebb szakasza zajlik. A helyzet makacsul nehéz. Az ellenség jelentős veszteségeket szenved emberi erőforrások, fegyverek és katonai felszerelések terén, de továbbra is támadó hadműveleteket folytat. Védőink rendkívül nehéz körülmények között hősiesen visszatartják az ellenséges inváziót, és nem hagynak esélyt az oroszoknak terveik megvalósítására” – fogalmazott a Telegramon nyilvánosságra hozott közleményében.

Szirszkij szavai szerint Bahmut védelme katonai szükségszerűségből fakad, és a város védelmi képességeinek, a felállított erődítményeknek, és a felszerelt lőfegyvereknek a hozzáértő használatán alapul. Hangsúlyozta, hogy az ukrán katonai vezetés minden lehetséges forgatókönyvet mérlegel, és a jelenlegi helyzetnek megfelelően fog eljárni. A közlemény szerint a parancsnok felmérte a helyzetet közvetlenül azon a területen, ahol az ukrán erők harci feladatokat teljesítettek, és számos intézkedést hozott a harci tevékenység hatékony végrehajtását akadályozó problémás kérdések megoldására. A parancsnok műveleti döntéseket is hozott, amelyek célja az orosz csapatok elrettentésére és legyőzésére irányuló képességek további megerősítése.

Az ukrán vezérkar hétfői helyzetjelentésében arról számolt be, hogy Ukrajnában a támadás tavaly februári kezdete óta hozzávetőleg 171 160 orosz katona halt meg, közülük mintegy 610-en az elmúlt nap során.

(MTI)

Zelenszkij a zaporizzsjai frontra látogatott

Volodimir Zelenszkij hétfőn Zaporizzsjába utazott a frontvonalra – jelentette az ukrán sajtó az elnöki hivatal közlése alapján. A zaporizzsjai az egyik olyan régió, amelyet az oroszok részben el tudtak foglalni az invázió kezdete óta.

Az ukrán elnök meglátogatta a területen lévő előretolt állásokat, tájékozódott a műveleti helyzetről, és kitüntetéseket adott át a katonáknak.

Öt év börtönt kapott egy kollaboráns könyvelő Ukrajnában

Egy ukrán bíróság öt év börtönbüntetésre ítélte a szociális védelmi és munkaügyi hivatal munkatársát a felszabadított Liman városában, miután bűnösnek találta az orosz hatóságokkal való együttműködésben – közölte az ukrán főügyészség.

A vádak szerint a meg nem nevezett könyvelő a helyi adóhivatalt és társadalombiztosítási alapot az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságnál regisztráltatta, valamint munkásokat toborzott és rubelben fizetett nekik. Limant tavaly szeptemberben foglalták vissza az ukránok, a könyvelőt ezután tartóztatták le – írja a Guardian.

Oroszország kártérítést követelhet az Északi Áramlat gázvezetékekért

Oroszország kártérítést követelhet az Északi Áramlat gázvezetékek szeptemberi megrongálása miatt közölte hétfőn Dmitrij Biricsevszkij, az orosz külügyminisztérium külgazdasági főosztályvezetője az állami Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva

Nem zárjuk ki, hogy később felvetjük a robbanás következtében keletkezett károk megtérítésének kérdését

– idézi szavait a Reuters.

Azt ugyan nem árulta el, hogy Oroszország kitől is kérne kártérítést, azt viszont hozzátette, hogy az Északi Áramlat vezetékek jövőjéről nehéz beszélni. Szakértők szerint a sérült vezetékek végső soron helyreállíthatók.

A Kreml véleménye szerint minden részvényesnek döntenie, kell, hogy a két gázvezetéket vezetéket működőképes állapotban szeretnék-e tudni. Dmitrij Peszkov szóvivő szerint ha Oroszország meg tudná állapítaná, hogy ki áll a robbanások mögött, akkor csakhamar kártérítést követelne.

Peszkov kifejtette azt a véleményét is, hogy „ilyen nagyszabású szabotázsakciót, illetve a kritikus infrastruktúra elleni terrortámadást” nem lehetett volna végrehajtani állami és titkosszolgálati részvétel nélkül.

Putyin lehetséges utóda szerint a NATO országai részesei az ukrajnai konfliktusnak

A NATO országai részesei az ukrajnai háborúnak – jelentette ki Nyikolaj Patrusev az oroszországi biztonsági tanács titkára az Interfax orosz hírszolgáltató szerint.

Valójában a NATO-országok is részesei a konfliktusnak. Ukrajnát egyetlen nagy katonai bázissá változtatták. Fegyvereket és lőszert küldenek az ukrán csapatoknak, hírszerzéssel látják el őket

– idézi a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap Patrusevet.

IRANIAN PRESIDENCY / AFP Nyikolaj Patrusev Teheránban az Ebrahim Raiszi iráni elnökkel folytatott találkozón 2022. november 9-én.

Patrusev, az FSZB volt vezetője, aki 2008 óta tölti be a biztonsági tanács titkári posztját, és köztudottan Vlagyimir Putyin bizalmasa. Korábban számos alkalommal vádolta a Nyugatot Oroszország elleni összeesküvéssel, többek között azzal is, hogy „olyan hazugságbirodalmat hozott létre, amelynek Oroszország megalázása és elpusztítása a célja”. Mindez állítása szerint annak a titkos tervnek a része, amely a világ népességének csökkentésére irányul.

Nyikolaj Patrusevet egyes Oroszország-szakértők Putyin potenciális utódjaként emlegetik.

A Londongrád címmel 2011-ben magyarul is megjelent könyv társszerzője, Mark Hollingsworth nemrégiben „dermesztőnek” és „nagyon is valóságosnak” nevezte ezt a lehetőséget – emlékeztetett a Sky News. A Londongrád című könyv arról szól, hogy hogyan épültek be nagy hatalmú orosz oligarchák a nyugati elitbe különböző korrupciós módszerekkel.

Tengeri drónokkal próbálták megtámadni a szevasztopoli orosz haditengerészeti támaszpontot

A múlt héten több tengeri dón (USV) próbált csapást mérni a szevasztopoli orosz haditengerészeti támaszpontra a Krímnél – áll a brit védelmi minisztérium napi hírszerzési jelentésében. Nyílt forrásból szerzett információjuk alapján az USV-k közül egyet felfogott a védelmi lánc, kettőt pedig megsemmisítettek.

Orosz illetékesek közül a haditengerészeti flottából egyetlen hajó sem sérült meg.

Egy korábbi, 2022. október 29-i szevasztopoli USV-támadás viszont a jelentések szerint megrongálta az Ivan Golubec aknaszedőhajót és a Makarov admirális nevét viselő fregattot.

Noha az újabb támadások valószínűleg nem okoztak kárt katonai eszközökben, az USV-fenyegetés jó eséllyel továbbra is korlátozza Oroszország Fekete-tengeri Flottájának műveleteit

– áll a jelentésben.

Az USV olyan pilóta nélküli tengeri jármű, amelyet általában tengeren alkalmaznak a part mentén különböző, többek között hadászati célokból.

Jövőre már nukleáris szupertorpedói lehetnek Oroszországnak a Csendes-óceánon

Oroszország úgy tervezi, hogy 2024 elejére a Csendes-óceánon már rendelkezésre álljon az infrastruktúra a Poszeidón nukleáris „szupertorpedókat” hordozó tengeralattjárók támaszpontjához – jelentette hétfőn az orosz állami TASZSZ hírügynökség.

Moszkva már idén januárban közölte, legyártotta a Poszeidón torpedók első sorozatát. Ez négy évvel az után történt, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette, Oroszország új típusú, saját energiaellátású stratégiai nukleáris fegyvert szerez.

A Poszeidónról egyelőre kevés a nyilvánosságban megerősített információ. Annyit azonban lehet tudni, hogy olyan torpedó-drón hibridről van szó, amely atom-tengeralattjáróról indítható.

A torpedókat a Belgorod és a Habarovszk atom-tengeralattjárókon való bevetésre fejlesztik ki – jelentette a TASZSZ.

A két speciális tengeralattjáró kamcsatkai bázisa part menti infrastrukturájának kiépítését a tervek szerint a jövő év elején fejezik be

– idéztek egy névtelen honvédelmi forrást.

A csendes-óceáni orosz flotta ballisztikus atomrakétás tengeralattjáró-bázisa az orosz Távol-Keleten, a Kamcsatka-félsziget délkeleti partvidékén található.

A forrás állítólag azt is elmondta a TASZSZ-nak, hogy a csendes-óceáni flotta tengeralattjáró-erőinek részeként új hadosztályt alakítanak ki, amely a Belgorod és Habarovszk mellett más tengeralattjárókat is magában foglal majd. Az új különleges rendeltetésű tengeralattjárók „a stratégiai elrettentés” feladatainak megoldásában vesznek majd részt – állította a forrás.

(Reuters / TASZSZ / Sky News)

Mégsem megy a héten Oroszországba a NAÜ főigazgatója

Mégsem utazik az ENSZ atomenergia-felügyeletének vezetője ezen a héten Oroszországba – közölte Mihail Uljanov, Oroszország bécsi állandó ENSZ-képviselője hétfőn kora reggel a RIA orosz hírügynökség szerint. A közeljövőben ezzel együtt lehetséges egy ilyen látogatás.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója még szombaton jelentette be, hogy a héten ellátogat az oroszok kezén lévő ukrajnai zaporizzsjai atomerőműbe, hogy tájékozódjék a helyzet súlyosságáról.

Hogy Oroszország tervezi-e a közeljövőben Grossit Moszkvába meghívni, Mihail Uljanov állandó képviselő azt mondta, hogy ez

teljesen reális.

Rafael Grossi oroszországi látogatása tehát nem a héten, hanem később lehet esedékes.

Grossi azt szorgalmazza, hogy biztonsági övezetet hozzanak létre a zaporizzsjai nukleáris atomerőmű körül, amely összesen hat reaktorával Európa legnagyobb atomerőműve.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik