Tudomány zöldövezet

Elpusztult az amputált ormányú kiselefánt

Az életmentőnek szánt amputálás és a gondos orvosi ellátás ellenére elpusztult az a szumátraielefánt-borjú, amelynek ormányát szétroncsolta egy csapda – írja az MTI. „Minden tőlünk telhetőt megtettünk, de semmi sem segített, megmaradt ormánya elfertőződött, és nem működött többé” – mondta Agus Arianto, az indonéziai Aceh tartomány természetvédelmi hivatalának vezetője.

Az ázsiai elefánt súlyosan veszélyeztetett alfajához tartozó borjút egy drótcsapdában, nagyon legyengült állapotban találták meg vasárnap. Az indonéz hatóságok szerint az egyéves nőstényt csordája hátrahagyhatta, mert nem tudtak segíteni rajta.

Hétfőn egy elefántmentő központban amputálni kellett félig leszakadt ormányát, de a példány a stressztől és a terjedő fertőzéstől megbetegedett, kedd reggelre pedig elpusztult. Rika Marwati állatorvost megrázta a kiselefánt halála, mert a műtét után úgy látszott, hogy nagyon jó állapotban van a kicsi. Mivel a fertőzés a feltételezettnél előrehaladottabb volt, a borjú a véltnél hosszabb ideje küszködhetett a csapdával.

Természetvédők szerint a pandémia miatt fokozódott az orvvadászat Szumátrán, mivel a falusiaknak vadászniuk kell, hogy fenn tudják tartani magukat.

Júliusban egy lefejezett elefántot találtak egy Aceh tartománybeli olajpálma-ültetvényen. A rendőrség az orvvadászt és további négy embert letartóztatott, a gyanúsítottakra akár öt év börtön és százmillió rúpiás (2,2 millió forintos) büntetés is várhat.

ANDREYGUDKOV / Getty Images Illusztráció.

Az elmúlt kilenc évben csak Aceh tartomány keleti részén 25 szumátrai elefánt pusztult el orvvadászok zsákmányaként. Az indonéziai erdészeti és környezetvédelmi minisztérium szerint 2014-ben még 1300 szumátrai elefánt élt, számuk azonban az utóbbi hét évben 693-ra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik