Tudomány zöldövezet

Fél ormányát elvesztette a csapdába esett elefántborjú

Amputálni kellett egy elefántborjú ormányának felét Szumátrán, miután egy illegálisan kihelyezett csapdába esett – írja az MTI. Az egyéves nőstényt hátrahagyhatta csordája, mert nem tudtak segíteni rajta.

Aceh tartomány természetvédelmi hivatala szerint a legyengült elefántborjú életét csak súlyosan sérült ormánya felének levágásával lehetett megmenteni. Természetvédők szerint a pandémia miatt megnőtt az orvvadászat Szumátrán, mivel a falusiaknak vadászniuk kell, hogy fenn tudják tartani magukat.

Júliusban egy lefejezett elefántot találtak egy Aceh tartománybeli olajpálma-ültetvényen. A rendőrség az orvvadászt és további négy embert letartóztatott, akiket azzal vádoltak meg, hogy vásároltak az elpusztított állat agyarából. Akár öt év börtön és százmillió rúpiás (2,2 millió forintos) pénzbüntetés is várhat rájuk.

Az elmúlt kilenc évben csak Aceh tartomány keleti részén 25 szumátrai elefánt pusztult el orvvadászok miatt.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2012-ben sorolta a súlyosan veszélyeztetett állatok közé a szumátrai elefántot jelentősen megcsappant populációja miatt, valamint azért, mert 25 év alatt potenciális élőhelyük több mint 69 százalékát vesztették el.

Taufan Kharis / EyeEm / Getty Images

Az indonéziai erdészeti és környezetvédelmi minisztérium adatai alapján 2014-ben az állomány még 1300 egyedet számlált, de az utóbbi hét évben a szám felére, 693-ra esett vissza. A szumátrai elefánt az ázsiai elefánt alfaja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik