Gazdaság koronavírus

Újabb milliókat érintő kijárási tilalom öt fertőzött miatt – egyre dühösebbek a bezárt ausztrálok

AFP
AFP

Immár a lakosság több mint felét, mintegy 13 millió embert érintenek a lezárások Ausztráliában, miután Victoria állam és Új-Dél-Wales egyes részei után Dél-Ausztráliában is szigorú kijárási korlátozásokat rendeltek el. A helyiek hét napig csak élelmiszer-vásárlás, testmozgás és más alapvető fontosságú okokból hagyhatják el az otthonukat, miután öt új fertőzöttet azonosítottak az 1,7 milliós államban. Az építkezéseket leállították, a nem létfontosságú termékeket árusító boltok nem nyithatnak ki.

Ausztráliát járványügyi szempontból sokáig mintaországnak tekintették a zárlatok gyors és határozott elrendelése miatt, aminek köszönhetően csupán 915  áldozatot szedett a koronavírus, és mindössze 32 ezer fertőzöttet regisztráltak a kontinensnyi országban. Az ausztrál hatóságok elkötelezték magukat amellett, hogy csak akkor oldják fel a szigorú korlátozásokat, ha sikerült teljes mértékben elfojtani a járványt.

Ez azonban a delta variáns terjedése miatt a karanténintézkedések ellenére is egyre kilátástalanabbnak tűnik: a legnépesebb ausztrál város, Sydney már közel egy hónapja ismét vesztegzár alatt van, szerdán mégis 110 új fertőzést azonosítottak, ami 32-vel több az előző napinál. A közel két hete zárlat alatt lévő, szomszédos Victoria államban szintén nőtt a fertőzöttek száma: 22 új esetet jelentettek, tizenhárommal többet, mint az előző napon.

Sokan attól tartanak, hogy a leállás akár szeptemberig is kitolódhat, a járványügyi modellek szerint ugyanis Sydney-nek hónapokra lehet szüksége ahhoz, hogy egyáltalán ne legyenek új esetek.

Az elmúlt hónapban összesen hét várost zártak le hosszabb-rövidebb időre, az ausztrálok pedig egyre nehezebben viselik a bezártságot, és egyre élesebben bírálják a kormányt, amelyek népszerűsége évek óta nem volt ilyen alacsony. A megszorítások súlyos hatással vannak az ország gazdaságára is.

Sokan összehasonlítják a helyzetet az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban történt újranyitásokkal, és egyre nagyobb a nyomás a kormányon amiatt is, hogy eddig mindössze a lakosság 13 százalékát oltották be, ami a legalacsonyabb arány az OECD-országok között.

Ausztráliában az AstraZeneca oltóanyagát csak a 60 éven felülieknek ajánlják, míg a Pfizerét a korlátozott mennyiségre való tekintettel a 40 év fölöttiek vehetik csak fel. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök – aki az év elején kijelentette, hogy az oltás „nem verseny” – szerdán egy független elemzőcsoportot kért fel az AstraZenecával kapcsolatos korlátozások felülvizsgálatára.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik