Tudomány

Ez a madárfaj a hegyekbe menekült az ember elől

Egy új vizsgálat alapján Új-Zéland híres papagájfaja, a kea az egész szigetországban bárhol kitűnően megélhetne, de feltehetően az emberek elől a hegyekbe költözött – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A kea a világ egyetlen alpesi papagájfaja, és az egyik legintelligensebb madárnak tartják. A veszélyeztetett faj a kutatók szerint jól alkalmazkodik, és ez a tulajdonsága segíthet neki átvészelni a klímaváltozást is.

Leletek és genetikai bizonyítékok alapján a madár egykor egész Új-Zélandon elterjedt lehetett, ma viszont hegyvidéki papagájként ismerjük. Az alpesi környezethez alkalmazkodó állatok, köztük a kea, különösen sebezhetővé válhatnak a klímaváltozás miatt, ugyanis a felmelegedéssel a hegyekbe új fajok nyomulnak be.

Az Otago Egyetem kutatói a faj és a hozzá hasonló, erdőkben élő papagájok genomját összevetve arra jutottak, hogy a magashegyi élet miatt nem alakult ki különösebb változás a keában.

A szakértők szerint a kea bárhol megélhet, és részben azért költözhetett a magasabban fekvő környezetbe, mert el akarta kerülni a mélyebben fekvő, ember által formált vidékeket.

Michael Knapp, a csapat tagja kiemelte, hogy a kea a tengerszinttől a magas hegyekig mindenhol jól érezhetné magát. A szakértő úgy vélte, még mindig spekulatív az elképzelés, mely szerint a kea kifejezetten az ember elől menekülve költözött a hegyekbe. Mivel azonban az állat fizikailag képes volt különböző élőhelyeken fennmaradni, érdemes átgondolni, mi különbözteti meg a magashegyi élőhelyet az új-zélandi alacsonyabb fekvésű nyílt élőhelyektől. Felvetődik, hogy lent, ahol mezőgazdasági termelés folyik, jellemzőbb az emberi hatás.

Matan Efrati / EyeEm / Getty Images

A kea sokszor került összetűzésbe az új-zélandi lakossággal. A különösen intelligens és kíváncsi faj részben amiatt vált hírhedté, mert előszeretettel támadja meg az autók ablaktörlőit, de azért is cikkeztek róluk, mert turisták táskáiból csentek el dolgokat. A madarak a helyi gazdákat a juhok megtámadásával haragították magukra.

Az 1970-es évekig irtásukat a kormány is támogatta, ez idő alatt mintegy százezer keát pusztítottak el. Az új-zélandi természetvédelmi hivatal szerint a faj manapság országosan védett, mindössze 3-7 ezer példány maradt belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik