Pályán kívül

Klubja hisz Pars Krisztiánnak

A szombathelyiek olimpiai bajnok kalapácsvetőjének egyesülete szeretné, ha hamar vége lenne a kipattant rendőrségi ügynek.

Amint arról írtunk, pénteken kihallgatták a rendőrségen Pars Krisztiánt, akit azzal gyanúsítanak, hogy bántalmazott egy postást.

A londoni aranyérmes kalapácsvető állítólag tilosban parkolt, és ezt szóvá tette egy postai alkalmazott, méghozzá Pars barátnőjénél, aki a kocsiban ült.

Emlékeztetőül Pars Krisztián közleményének részlete: „Amikor kimentem, először is bocsánatot kértem a postástól, amiért elálltam az utat, és ezt nem vettem észre. Ezután ültem be a kocsiba, ahol a barátnőmtől megtudtam, hogy a postás előbb rá akarta venni, hogy ő álljon el az Opelemmel, de ezt nem tette meg, erre a férfi megkérdezte tőle, hogy a barátnőm a kurvám-e.

Nagyon mérges lettem, kipattantam a kocsiból, odamentem a postásautóhoz és emelt hangon kértem a férfit, kérjen bocsánatot a barátnőmtől. Amikor erre nem volt hajlandó, akkor mondtam neki, hogy kirántom a kocsiból, de végül inkább hagytam, hozzá sem értem.”

A postás szerint viszont megütötte, látleletet kért, és elmondása szerint nyolc napon belül gyógyuló sebeket szerzett. Az érintett azóta sem jelent meg a nyilvánosság előtt, és a Magyar Posta is azt mondta, az ügy lezártáig nem nyilatkoznak.

Megtette viszont a Sport24 megkeresésére Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke.

„Krisztiánnak van egy verziója, és ezt mi elfogadjuk, tiszteletben tartjuk, nem is tehetünk mást, és nem is gondoljuk, hogy ne lenne igaza. Bízunk a magyar igazságszolgáltatásban, és abban, hogy minél hamarabb lezárul az ügy” – így a sportvezető, aki hozzátette, teljesen megérti, hogy Pars Krisztián abban a helyzetben ingerülten szólt a postáshoz, ő sem tenne talán másképp.

„Nyilván mindenkinél elszakadhat a cérna, ez természetes dolog. Az viszont biztos, hogy Krisztián nem hirtelen haragú ember. A pályán, a versenyek alatt, vagy amikor a gyerekekkel foglalkozik, mindig türelmes és higgadt” – mondta Horváth Vilmos.

A klubelnök arról is beszélt, hogy Pars nincs könnyű helyzetben, ezért is lenne ideális, ha a nyaralása után (a hétvégén utazott el egy már korábban lefoglalt nyaralásra) gyorsan véget érne ez a mizéria.

„Miután megnyerte az aranyat, mondtam neki, hogy ezt nehezebb lesz feldolgoznia, mint egy kudarcot. Nagyon nehéz megfelelni ilyenkor az elvárásoknak. Egy sportolóval, különösen egy olimpiai bajnokkal szemben nagyok az elvárások, a közvélemény más mércével méri őket. Mindenki parkolt már tilosban, ez nem szép dolog, de bizonyára előfordult másnál is. Egy sportolónak erre jobban kell persze figyelnie” – tette hozzá a Dobó SE elnöke.

Érdekesség, hogy Szombathely rendőrfőkapitányát, Hollósi Gábort szeptember 14-én indoklás nélkül leváltották (tíz másik városi kapitánnyal együtt), többen úgy vélik, ha ő a helyén maradt volna, ezt az ügyet két telefonhívással el lehetett volna rendezni a napi rutin mellett, a két fél békítése (!) mentén.

Garázdaság lehet a vád

A rendőrség egyébként garázdaság miatt indíthat eljárást Pars Krisztián ellen.

A Btk. 271. paragrafusa szerint ez a következőt jelenti: „Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A paragrafus 5. pontja ezt mondja ki:

„E paragrafus alkalmazásában erőszakos magatartásnak minősül a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás is, abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sérülés okozására.”

A lényeg az – a jogszabályok mélyére ásva –, hogy a cselekedet megbotránkozást és riadalmat váltson ki. Ha ez szűk körben történik, nem valósul meg mindez. Bonyolítja a helyzetet, hogy Pars közfeladatot ellátó személlyel szemben lépett fel, minimum verbálisan.

Az 1982/501. bírósági határozat szerint: „A cselekmény csak akkor minősül garázdaságnak, ha fennállt legalább lehetőség szintjén, hogy azt mások észleljék, ezért, ha az elkövetésről csak kevesen szerezhetnek közvetlen tudomást, akkor az teljességgel alkalmatlan a köznyugalom veszélyeztetésére.” Így például a családi körben elkövetett bántalmazások nem zavarják meg a köznyugalmat.

(BH.1985/174.) Ha valaki éjjel, elhagyott közterületen bántalmaz valakit, az nem követ el garázdaságot, mivel kizárt a lehetősége annak, hogy azt mások észleljék – idézi a Btk.-t az egyik közösségi lexikon.

Azt, hogy az ügy mikor zárul le, még nem tudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik