Belföld

Idősek a szociális normacsökkentés ellen – másodszor

Péntek délelőtt második alkalommal tüntetett több száz idős ember és gondozója a Parlament előtt. A Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete ismét az idős és beteg emberek ápolását ellátó intézmények értékmegőrző állami támogatását követelte.

A Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete (SZESZE)szervezésében pénteken azért vonult ismét több mint háromszáz idős ember és gondozója az Országház elé, mert a szervezet szerint az ígéretek ellenére a költségvetési törvény tervezete szerint a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézmények állami normatív támogatása – kevés kivételtől eltekintve – mindegyik ellátási formánál csökkenni fog. „A legsúlyosabb, 20 százalékos elvonás az emelt szintű ellátást biztosító intézményeket érinti, azok viszont maximum ötszázalékos csökkenést tudnának kigazdálkodni” – mondta Pósfai Gábor, a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesületének alelnöke az MTI-nek. A szakminisztérium szerint ugyanakkor éppen hogy emelkednek a keretszámok 2006-tól.

Csökken a normatíva

A szervezet azt kifogásolja, hogy a parlament elfogadta: a normál idősellátás esetében az 769 ezer forintos ez évi normatíva 730 ezer forintra csökkenjen jövőre, ami egy százfős intézmény esetében 325 ezer forinttal kevesebb pénzt jelent. Emellett január elsején az egészségügyi szakdolgozók esetében 12 százalékos béremelést kell biztosítani a fenntartóknak, ami többletkiadást jelent.

A SZESZE elnöke, Németh Sándor, a tüntetésen hangsúlyozta: a kiadásokat ebben az helyzetben csak úgy tudnák fedezni, ha magasabb térítési díjat kérnének az ellátottaktól, de erre nem ad lehetősége a bentlakók alacsony nyugdíja.

ICSSZEM: van, ahol emelkedik az összeg

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium szerint a tüntetés valódi szervezői nem a nyugdíjasok érdekeit védik, hanem saját hasznukat féltik. A szaktárca közleménye szerint a SZESZE „félrevezetett, félinformációkkal manipulált embereket” visz az utcára. Az esélyegyenlőségi minisztérium szaktárca hangsúlyozta: nem igaz az a szervezet által terjesztett hír, amely szerint jövőre húsz százalékkal csökken az idős és beteg emberek ápolását, gondozását végző intézmények támogatása. Sőt, az ICSSZEM számításai szerint az önmaguk ellátására képtelen betegeket állátó intézmények normatívája 769 ezer forintról 805 ezerre megemelkedett. A tárcánál azt ugyan elismerték, hogy az átlagos gondozást végző otthonok 730 ezer forintos normatívája valóban kevesebb a tavalyinál, ám véleményük szerint ezt ellensúlyozza az öt százalékkal csökkenő áfa, valamint az egészségügyi járulék csökkenése.

Az emelt szintű otthonok támogatása húsz százalékkal, 615 ezer forintra csökken az esélyegyenlőségi minisztérium közlése szerint. A tárca ezzel szerette volna igazságosabbá tenni a különböző intézmények finanszírozását, úgy, hogy a legrászorultabbak kapjanak nagyobb támogatást.

Igazságosabb rendszer volt a cél

„Ha a források szűkek, akkor a közpénzből az igazán rászorulóknak, az önmaguk ellátására képtelen embereknek kell jobban járniuk, számukra kell az államnak szolgáltatásokat vásárolnia. A legkedvezőbb helyzetben lévők demagógiája nem veszélyeztetheti hárommillió nyugdíjas békés és biztonságos öregségét” – áll a minisztérium közleményében.

A SZESZE alelnöke ezzel szemben az MTI-nek hangsúlyozta, az emelt szintű ellátás sem jelent luxust, hiszen csupán arról van szó, hogy nem egy sokágyas szobában élnek az idős és beteg emberek, hanem egy egy-két ágyas, saját fürdőszobával rendelkező helyiségben. „Nem az egészségi állapot, a gondozási szükséglet vagy a tényleges rászorultság alapján különböztetnek meg ellátottat ellátottól, intézményt intézménytől, hanem egy olyan paraméter alapján, amelyik megítélésünk szerint teljesen alkalmatlan egy igazságos differenciálás biztosítására” – hangsúlyozta Pósfai Gábor.

Már másodszorra vonultak a Kossuth térre

Ez már a második tiltakozás a szociális ellátók és ellátottak részéről: első alkalommal november 14-én, hétfőn foglalták el a Kossuth teret. Akkor közel ezer idős és fogyatékos ember és az őket gondozó intézmény képviselői tüntettek a szociális normatíva jövő évi csökkentése miatt.

A tüntetők többek között „Szegényházakkal Európába”, „Ez nem differenciálás, ez elvonás”, „A normatívát az idősektől veszitek el” feliratú táblákkal gyülekeztek a Kossuth téren. A rendezvény keretében a tüntetők Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett petíciót adtak át Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszternek, amelyhez egy több mint húszezer aláírást tartalmazó aláírásgyűjtő ívet is csatoltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik