Élet-Stílus

Télen kizsákmányoljuk a szervezetünket, de így védekezhetünk a depresszió ellen! (x)

A téli depresszió gyakori szezonális betegség, a magyarok 10-15 százalékát érinti. Fő kiváltó oka a fényhiány, és az alacsonyabb energiaszint. Aki volt már depressziós télen, számíthat rá, hogy újra az lesz.

Volt már télen depressziós? Számíthat rá, hogy újra az lesz

A téli depresszió tünetei jellemzően az ősz végén jelentkeznek, és tavasszal szűnnek meg. Borús hangulattal, negatív gondolatokkal, fokozott alvásigénnyel, a szexuális aktivitás csökkenésével, állandó fáradtságérzettel, az immunrendszer gyengülésével, és bőségesebb szénhidrátfogyasztással járhat. Vagyis, ha azt érezzük, hogy éjjel-nappal csokit és sütit ennénk, nincs kedvünk kimozdulni otthonról, állandóan aludnánk, és a barátainkkal sincs kedvünk találkozni, meglehet, hogy a téli depressziónk az oka mindennek. A skandináv országokban a lakosság negyedét sújtja, de itthon is sokakat, a magyarok 10-15 százalékát érinti. A napfény hiánya miatt csökken a szervezetben a kedélyállapotot befolyásoló szerotonin nevű hormon szintje. A hosszan tartó sötétségben ugyanakkor megnő az alvást segítő melatonin termelése.

Télen jobban kéne figyelnünk magunkra

Régebben a tél a pihenés, és a regeneráció időszaka volt, amikor az emberek többet aludtak, és kevésbé voltak aktívak. A közvilágítás kiépítésével és a modern városi életmód elterjedésével azonban ez megszűnt, télen is ugyanolyan aktívan élünk, mint a nyári hónapokban. Pedig jobban kéne figyelnünk arra, hogy ne zsákmányoljuk ki a szervezetünket. Ha pár szabályt betartunk, elkerülhetjük a téli depressziót.

5+1 tipp a téli depresszió elkerülésére

  1. Töltsünk minél több időt a szabadban!
  2. A téli hónapokban is sportoljunk, tegyünk hosszú sétákat a természetben!
  3. Figyeljünk arra, hogy mit eszünk! A hidegben megnő az energiaszükségletünk, kalóriadúsabb ételeket eszünk. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba a szénhidrátfogyasztást, törekedjünk az egyensúlyra.
  4. Próbáljunk meg többet aludni! A téli időszakban korán sötétedik, emiatt pedig megnő a szervezet alvásigénye. Ne sajnáljuk magunktól az időt: ha hétvégén van rá mód, lustálkodjunk tovább a megszokottnál.
  5. Ne csak kötelességből cselekedjünk, találjuk meg azt amit szívből szeretünk csinálni. Süssünk egy finom sütit, rakjunk rendet a lakásban, gyújtsunk gyertyát, vagy igyunk meg egy forrócsokit a barátainkkal!

+ 1 tipp: Lehangoltság ellen segíthet az orbáncfű, vagy ahogyan a népi gyógyászatban nevezik: a lélek napsugara. Ez a gyógynövény régóta bevált az enyhe depresszió kezelésére. Orbáncfű-kivonatot tartalmazó gyógyszer a Remotiv extra, amely vény nélkül kapható a patikákban.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik