Tudomány zöldövezet

Csak három fok emelkedés, de katasztrófát jelent

Az éves kibocsátási hiányjelentés szerint igencsak rossz úton járunk a globális kibocsátáscsökkenés felé: ha minden így marad, és minden ígéret, amit az országok tettek, megvalósul, még mindig messze leszünk attól, hogy a párizsi klímaegyezményben foglalt 1,5 Celsius-fokos emelkedést maximalizáljuk.  Ha így folytatjuk, nagyjából 3 Celsius-fokos melegedésre kell számítani 2100-ra, ami már katasztrofális körülményekkel jár – írja a BBC.

A leggazdagabb országok igencsak lemaradtak még az ígérgetéssel is, a 20 leggazdagabb közül például 15-nek nincs még határideje a teljes karbonsemlegességre.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának éves jelentése azt is megvizsgálja, hogy mennyivel kevesebb szénre van szükség ahhoz, hogy megtartsuk a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott, ipari forradalomhoz képest 2 Celsius-fokos melegedést, és hogy hogy állunk akkor, ha az országok betartják a vállalásaikat. Az ENSZ szerint az országok globálisan elbuktak abban, hogy megfékezzék a klímaváltozást, és most már

durvább és gyorsabb változásokra lesz szükség a 2 Celsius-fok eléréséhez.

Ahhoz képest, hogy a kibocsátások csökkenését ígértük, a károsanyag-kibocsátás aránya az elmúlt évtizedben 1,5 százalékot még nőtt is évente. 2018-ban 55 gigatonna került belőle a levegőbe, ez, ha így folytatódik a tendencia, 3,2 Celius-fokos emelkedéssel jár majd.

Az IPCC korábbi számításai alapján, ha tartani akarnánk a ,15 Celsius-fokos álomhatárt, a karbonkibocsátásnak évenként 7,6 százalékot kellene csökkennie a következő 10 év során.

Fotó: iStock

A jelentés különös figyelmet szentel a 20 leggazdagabb országra (G20), amelyek az összkibocsátás 78 százalékáért felelnek. Eddig azonban csak az Európai Unió, Olaszország, Franciaország és az Egyesült Királyság tűzött ki zérókibocsátásos célokat.

Ausztrália, Brazília, Kanada, Japán, a Koreai Köztársaság, Dél-Afrika és az Egyesült Államok még jócskán fel kell, hogy kösse a gatyáját, ha hozzá szeretne tenni a klímavédelemhez, India, Oroszország és Törökország pedig eléri majd a kitűzött céljait, de csak azért, mert azok túl alacsonyak voltak eleve. Argentína, Szaúd-Arábia és Indonézia pedig valószínűleg nem tudják majd tartani a tervezett ütemet.

Komoly változtatások nélkül azonban a 1,5 Celsius-fokos, de még a 2 Celsius-fokos emelkedés is csak álom marad, és komoly katasztrófákat okoz majd a több mint 3 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-ugrás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik