Belföld

Magyarországon nincs titkos fegyenctelep

Magyarországot nem kereste meg az Egyesült Államok azzal, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben ejtett foglyokat kíván elhelyezni magyar börtönökben - közölte László Boglár, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A The Washington Post című amerikai lap honlapján azt írta: egy, még a szovjet időkben Kelet-Európában létesített fegyenctelepen és további kelet-európai fegyintézetekben, valamint a világ más térségeiben is őrzi és hallgatja ki titokban az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) a fogságába került legfontosabb al-Kaida-terroristák egy részét.

Az újság szerint ezeknek a fegyintézeteknek a kiépítését négy éve nyolc országban kezdték meg; a hálózat kiterjed Thaiföldre, Afganisztánra, a Kuba területébe ékelődött guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpontra és néhány kelet-európai demokratikus államra.

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár a The Washington Post értesülésére reagálva azt közölte: Magyarországot nem kereste meg az Egyesült Államok azzal, hogy Magyarországon al-Kaida-terroristák elhelyezése és kihallgatása céljából titkos fegyenctelepet létesítsenek. Úgy fogalmazott: “Önmagában egy ilyen ötletet is képtelenségnek tartok”. Az államtitkár szerint annak a felvetése is abszurd, hogy Magyarország már meglévő fegyintézeteibe titokban foglyokat fogadjon be. Vagy magyar bíróság ítél el valakit, vagy egy nemzetközi bíróság által elítélt személy kerülhet magyar börtönbe, de mindenképpen a nyilvánosság előtt. Titokban ez képtelenség – mondta.

Frantisek Bublan cseh belügyminiszter szerdán úgy nyilatkozott: egy hónapja kaptak olyan amerikai kérést, hogy fogadjanak be foglyokat, akiket a terrorizmus elleni küzdelemben fogtak el és Guantánamóban őriznek, de ők ezt elutasították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik