Élő Belföld

A Fidesz diadalát és ellenzékváltó hangulatot hozott az EP-választás

  • A kormánypártok győzelmével ért véget a vasárnapi európai parlamenti választás: a Fidesz-KDNP 13, a Demokratikus Koalíció (DK) négy, a Momentum kettő, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik pedig egy-egy mandátumot szerzett meg.
  • A Mi Hazánk Mozgalom, a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) és a Lehet Más a Politika (LMP) nem érte el az ötszázalékos bejutási küszöböt.
  • Pálffy Ilona Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a még meg nem számolt, körülbelül hatvanezer külképviseleti és levélszavazat várhatóan nem befolyásolja a választás eredményét.
  • Az Európai Parlamentben annak az Európai Néppártnak lesz a legnagyobb frakciója, amely márciusban felfüggesztette a Fideszt.
  • A választás napjának eseményeiről itt olvashat részletesen.

Jávor Benedek a civil kezdeményezés ellenére sem lesz EP-képviselő

Jávor Benedek tegnap csalódottan nyilatkozott az MSZP-Párbeszéd eredményváróján, miután az ellenzéki párt csupán egyetlen mandátumot szerzett meg a hétvégi európai parlamenti választáson. Habár civilek aláírásgyűjtést indítottak annak érdekében, hogy az MSZP Jávor Benedeknek adja ezt az egyetlen helyet, a politikus a Magyar Hangnak azt mondta, nem lesz EP-képviselő. A civilek kezdeményezését megköszönte, de tartja magát az MSZP-vel kötött megállapodáshoz.

Ezt a választói üzenetet tiszteletben kell tartani, nem szeretnék belső politikai harcok eredményeként mandátumot szerezni

– nyilatkozta Jávor, aki úgy látja, hogy

az ellenzéki oldalon a szavazóknak már szinte minden mindegy, csak legyen egy olyan párt, amely lendületesnek látszó alternatívát képes kínálni az Orbán-rendszerrel szemben.

Ha viszont ez így van, akkor szerinte amilyen könnyen megérkeztek ezek a szavazók a DK-hoz és Momentumhoz, ugyanolyan könnyen el is hagyhatják őket.

Nem merült fel Szél Bernadettben, hogy belépjen a Momentumba

Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, az LMP egykori társelnökeit kérdezte az Index arról, hogy mi az oka annak, hogy egykori pártjuk ilyen rosszul szerepelt az EP-választáson.

Logikátlan, rossz, nehezen érthető, téves döntések sorozata.

Ennél többet azonban nem mondtak, mert állításuk szerint kilépésük óta nem foglalkoznak az LMP ügyeivel, Szél nem is tartja a kapcsolatot a párt politikusaival. Azt mondja, nem azért, mert meg lenne sértődve, hanem azért, mert míg ő részt vesz a különböző összellenzéki fórumokon, az LMP-sek nem. Megjelent például (Hadházyval együtt) a Momentum eredményváróján, és kampányolt Donáth Annának is, így joggal merült fel a kérdés, hogy Szél tervezi-e, hogy belép a meglepetésszerű eredményt elérő pártba.

Ez jelenleg nem merült fel,

hangzott a válasz.

Nem mond le a Jobbik elnöke

Hiába az EP-választási kudarc, nem mond le Sneider Tamás, a Jobbik elnöke.

Nem akarjuk elkövetni azt a hibát, amit egy évvel ezelőtt. Ezt nekünk kell végigdolgozni az elkövetkező hónapokban,

mondta az Indexnek a politikus az Indexnek, utalva arra, hogy a tavalyi parlamenti választás után Vona Gábor lemondott a pártelnöki címről és belharcok indultak el. Sneider szerint a 6,39 százalékos eredményben közrejátszott a kormánymédia lejárató kampánya és az is, hogy az Állami Számvevőszék által kiszabott többszáz millió forintos bírság miatt nem volt pénzük kampányolni és mozgósítani.

Ugyan a Jobbik csak egy embert tud az Európai Parlamentbe küldeni, de a Sneider bizakodó az őszi önkormányzati választást illetően, mert nekik erősebb jelöltjeik vannak vidéken, mint a DK-nak, és szerinte egyébként is több szavazójuk van, mint ami a vasárnapi eredményből látszik.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Ezt gondolja Szanyi arról, hogy megkapja-e Jávor Benedek az EP-mandátumot

Mivel az MSZP-P közös listája egyetlen mandátumra elegendő szavazatot kapott az EP-választáson, nagy harc várható azért, hogy ki kapja azt, arról ugyanis a választmány dönt majd. Sokan csalódtak amiatt, hogy a lista negyedik (de a gyakorlatban harmadik) helyén álló Jávor Benedek elbukta a brüsszeli helyet, ezért vannak, akik petíciót indítottak érte, és vannak, akik a mikroblog szférában fejezték ki reményüket, hogy a Párbeszéd politikusa kaphatja meg a helyet. Erre reagált a blogján az MSZP-s Szanyi Tibor, aki a listán Jávor előtt szerepelt, és azt írta:

Az érdekes lenne, ha egy párt az egyetlen mandátumáról is lemondana egy másik párt javára.

Szanyitól egyébként megkérdezték, hogy nekiállt-e munkát keresni, amelyre azt válaszolta, hogy nem.

MTI/Balogh Zoltán

Megvannak a végleges brit adatok, totális csőd a konzervatívok számára

Bár az Európai Unióból való kilépés előtt álló Nagy-Britanniában már csütörtökön megtartották az EP-választást, a szavazatokat csak vasárnap kezdték el összeszámolni, a végleges adatok pedig hétfőre lettek meg (Észak-Írország kivételével).

Ezek szerint a választás brit győztese Nigel Farage pártja, a radikálisan EU-szkeptikus Brexit Párt lett, amely a voksok 31,6 százalékát kapta, és ezzel a 73 brit EP-mandátumból 29-et szerzett meg. A brit hazai parlamenti választásokon hagyományosan harmadik helyen befutó, erőteljesen EU-párti Liberális Demokraták 20,3 százalékos szavazataránnyal a második helyre kerültek, megelőzve a második legnagyobb országos ellenzéki erőt, a Munkáspártot, amely 14,1 százalékot szerzett. Jól teljesített országosan a Zöld Párt is, amely 12,1 százalékkal a negyedik helyben végzett.

A Konzervatív Párt ugyanakkor alig 9,1 százalékkal az ötödik helyre szorult vissza. A 2010 óta kormányon lévő konzervatívoknak soha nem volt ilyen alacsony szavazatarányuk brit népképviseleti választáson. A toryk az előző, 2014-es brit EP-választáson 23,1 százalékkal a harmadik helyen végeztek, és már akkori eredményük is mélységi rekord volt.

A Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) helyzete alaposan megerősödött: a párt a skót szavazatok 37,7 százalékát szerezte meg az öt évvel ezelőtti 29 százalék után, és három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A 2014-es brit európai parlamenti választást is Farage nyerte, de akkor még egy másik párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) élén, a szavazatok 26,6 százalékával.

A konzervatív párti brit kormány már nem tervezte a részvételt az idei EP-választásokon, mivel ha sikerült volna tartani az eredeti menetrendet, a brit EU-tagság március 29-én megszűnt volna.

Nigel Farage. Fotó: Europress/Tolga AKMEN/AFP

Gulyás: Jól szerepeltek bevándorlásellenes erők

Egyelőre nem tudott határozott választ adni az Azonnali kérdésére Gulyás Gergely, hogy bent marad-e a Fidesz az Európai Néppártban.

Mi elvi alapokon határoztuk azt meg, hogy kit tudunk támogatni és milyen politikát tudunk támogatni.

Ők annak örülnének, ha a Néppárt ezeken a kereteken belül maradna és akkor ők is ott tudnak maradni. Szerinte a bevándorlásellenes erők összességében jól szerepeltek, „hogy ez nem földcsuszamlásszerű, csak egy hangsúlyeltolódás, erről lehet természetesen legitim vitákat folytatni”.

Szólt az ellenzéken belüli átrendeződésről is, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: „roncsderbi van az ellenzéken belül, és ez annak kedvez, aki szélsőséges és aki új”.

Európa nagy része megmutatta, hogy a klímaváltozás fontosabb a migrációnál
Az EU több országában is látványosan megerősödtek a Zöldek, miközben magyar zöld politikusból viszont egy sem ül majd az Európai Parlamentben.

Ujhelyi szerint a DK lenyúlta a teljes programjukat

Interjút adott az Indexnek Ujhelyi István, az MSZP-P listájának második helyén szereplő politikus, aki a vasárnapi választási eredmény miatt nem biztos, hogy az Európai Parlamentben folytathatja a munkáját. Az interjúban a szocialisták katasztrofális szerepléséről kérdezték, de Ujhelyi egyelőre nem akart belemenni az okokba. Azt azonban elmondta, hogy szerinte a szociális Európa programot lenyúlta tőlük a DK.

a DK zseniális húzással az első napon átvette ezt a sztorit, méghozzá Dobrev Klárával. Copy-paste átvették az egész programunkat, ráültek a sztorinkra, és a saját jelszavaikkal, valamint Klárival elvették tőlünk.

Ujhelyi ugyanakkor úgy véli, hogy nincs minden veszve, mert a szavazók bármikor ingáznak a két párt között.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

27 EP-mandátumot szerzett a lengyel kormánypárt

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság pártja (PiS) 27, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) részvételével megalakított széles pártszövetség, az Európai Koalíció (KE) pedig 22 mandátumot kap az Európai Parlamentben (EP) hétfői a hivatalos végeredmények nyomán. A lengyel országos választási bizottság által közzétett adatok szerint három mandátumot kap az új balliberális párt, a Robert Biedron Tavasza (Wiosna Roberta Biedronia).

A három bejutó tömörülés közül a PiS eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) tagja volt az EP-ben. A KE nagyobb tömörülései az Európai Néppárt (EPP) frakciójához tartoztak, a koalíció 2-2 mandátumot érvényesíthet viszont az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében (S&D), illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportban (ALDE) is. A Robert Biedron Tavaszának eddig nem volt EP-képviselete, az S&D-vel együtt kampányolt.

Nem jutott be az EP-be az euroszkeptikus, radikális jobboldali Konfederáció (Konfederacja) nevű koalíció. Az EP-n kívül maradt a harmadik legerősebb lengyel parlamenti tömörülés, az ellenzéki Kukiz´15 is.

Távozik posztjáról az LMP budapesti elnöke

Moldován László, az LMP budapesti elnöke szerint evidens, hogy le kell mondania azután, hogy a párt tavaly még 11 százalékon állt a fővárosban, az EP-választáson viszont már csak 3 százalékot értek el – írja az Azonnali. Hivatalos bejelentés még nem történt, de Moldován már jelezte szándékát az LMP-nek. Moldován arról nem akart beszélni, hogy miért zuhant be az LMP ennyire Budapesten.

Kocsis Máté nagyon megnevettette Orbánt a parlamentben

Orbán Viktor interjút adott a Bild című német napilapnak a múlt héten. A miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy őt a média minden felületén élesen kritizálják és jó volna már, ha egyszer hátszele lenne a magyar sajtóban. Majd felsorolásba kezdett: a legnagyobb kereskedelmi TV-adó, az RTL, a legnagyobb hírcsatorna, az ATV, a legnagyobb napilap, a Népszava, a legnagyobb hetilap, a HVG és a legnagyobb bulvárúság, a Blikk az ellenzéket támogatja – állította.

Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Parlamentben megpróbálta lenyűgözni a miniszterelnököt, ezért ő is belekezdett a felsorolásba – írja a 444. 

A vezető magyar kereskedelmi televízió, az RTL Klub, az önök szolgálatában áll. A vezető magyar hírcsatorna, az ATV az önök szolgálatában áll. A legnagyobb napilap, a Népszava, az önök szolgálatában áll, a legnagyobb internetes portálok, az Index, a hvg, a 24, az önök szolgálatában állnak és az a helyzet, hogy a legnagyobb hetilap, a Hvg is az önök szolgálatában áll

– mondta Kocsis, akinek láthatóan sikerült főnöke kedvében járnia, olyannyira, hogy még meg is nevettette Orbánt:

Emlékeztetőül: Magyarország idén újabb 14 helyet zuhant a sajtószabadság-ranglistán, jelenleg a 87. helyen állunk. Ez annak köszönhető, hogy fontos kormánykritikus médiumoknak kellett bezárni, miközben más helyek függetlenségét a kormányközeli oligarchák megjelenése fenyegeti.Az elmúlt év során újabb kormánypárti újságok, tévécsatornák, rádióadók és híroldalak jöttek létre, illetve egy fideszes médiaholding, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány.

Sosem látott kormánypárti médiabirodalom állt össze vezényszóra
Fideszes felügyelőket kaptak a milliárdokat érő médiacégek, amelyekről a kormányközeli oligarchák egyszerűen lemondtak.

Jávor: Reméltem, hogy tudunk egy jó kampányt csinálni

„Amikor nekifutottunk ennek a dolognak, nem volt teljesen irracionális gondolat, hogy meglesz a harmadik mandátum” – mondta Jávor Benedek a Partizán eredményvárója után egy Gulyás Mártonnak adott interjúban. Az interjú éjszaka készült, amikor kiderült, hogy az MSZP-Párbeszéd mindössze egy mandátumot nyert, így öt év képviselőség után Jávor nem jut ki az EP-be.

Tudtam, hogy nagyon korlátozott a valószínűsége a dolognak, de reméltem, hogy tudunk egy jó kampányt csinálni.

A politikus azt mondta: eszébe jutott, hogy egyszerűbb lenne nem bevállalni az egészet, és hogy politikailag se illeszkedik hozzá az, hogy az MSZP-sekkel kerül egy listára. Hozzátette, nem volt egyszerű dolguk a kampányban, miután felfüggesztették a Párbeszéd állami támogatását, zsebből meg adományból próbáltak kampányt csinálni.

Meglehet, hogy szakmai szempontból látható munkát végeztem az Európai Parlamentben, de a szervezeti hatalmi harcokban nem tudtam erős teljesítményt felmutatni.

Nem lehet felhőtlen Orbán öröme

A Spiegel honlapján arról ír, hogy ugyan a Fidesz megnyerte Magyarországon megnyerte az EP-választást, és rekordszámú szavazó választotta Orbán Viktor pártját, de a miniszterelnök nem lehet felhőtlenül elégedett. Ennek egyik oka az, hogy a kétharmados győzelemhez szokott és abban reménykedő Fidesznek ez most nem jött össze. A másik oka, hogy nagyot erősödve a második helyre Orbán ősellenségének, Gyurcsány Ferencnek a pártja futott be és négy EP-mandátumot szerzett. A harmadik, hogy a Fidesz szövetségesei, az euroszkeptikus, nacionalista erők a vártnál jóval rosszabbul szerepeltek vasárnap Európa-szerte. „Otthon nyert Orbán, de Európában veszített” – mondta a Spiegelnek Krekó Péter politológus.

Miniszterelnök úr, önöket lezavarták az európai focipályáról!

Indulatos felszólalást intézett Orbán Viktorhoz Jakab Péter jobbikos képviselő a parlament hétfői ülésén. A politikus szerint a Fidesz Európában elbukta az EP-választást, „lezavarták az európai focipályáról”. Jakab szerint a Fidesz cinikus, amikor azt mondja, hogy most milyen jók az átlagbérek, hiszen tíz évvel ezelőtt még közel sem voltak ilyen magasak. A jobbikos képviselő hozzátette, hogy az ellenzékiek ősszel az önkormányzati választásokon vissza fogják venni a településeket a Fidesztől.

A képviselő felszólalására Orbán Balázs államtitkár válaszolt, aki „nyilas fenyegetőzésnek” nevezte a felszólalást. Szerinte az ellenzék a valóságtagadás állapotában van, amikor aggódnak a Fidesz romló támogatása miatt. A végén még odaszúrt egyet a Jobbiknak:

Még egy viccpárt is megelőzi önöket, milyen képviseletre lehet számítani önöktől?

Gyurcsány: Nincs ok arra, hogy kiálljunk Karácsony Gergely mögül

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn Budapesten Gyurcsány Ferenc, az EP-választáson négy mandátumot szerző és ezzel a legeredményesebb ellenzéki pártnak minősülő DK elnöke, amelyen azt mondta: nem kell felbontani az önkormányzati választásra kötött ellenzéki megegyezéseket.

A politikus azt mondta, az ellenzék számára a választás legfontosabb tanulsága, hogy átfogó együttműködéssel szinte az összes budapesti kerületet és sok vidéki várost „ki lehet szabadítani a Fidesz karmaiból”. A nyugodt ellenzéki felkészülés vezet sikerre, ez fontosabb, mint az, hogy bármelyik párt egy-vagy két hellyel többet szerezzen egy önkormányzatban – jelentette ki.

A politikust kérdezték arról, hogy továbbra is támogatják-e a párbeszédes Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét. Azt válaszolta, hogy a zuglói polgármester mögött négy párt, a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd áll, amelyek erről írásos megállapodást is kötöttek. Nincs ok arra, hogy bármelyikük is „elbizonytalanodjon (…) Karácsony Gergely támogatásában” – jelentette ki.

A vasárnapi EP-választást értékelő pártelnök azt mondta, hogy Orbán Viktor vereséget szenvedett, hiszen meg akarta változtatni az európai politikát, de ez a kísérlete elbukott. Az EP-t olyan frakciók fogják meghatározni, amelyek egy erősebb, együttműködő szövetséggé akarják tenni Európát – emelte ki.

Gyurcsány Ferenc érdektelennek nevezte, hogy a Fidesz hány mandátumot szerzett. Az a kérdés, hogy az Európai Parlamentben kinek lesznek szövetségesei és ezek a szövetségesek hányan vannak – magyarázta kijelentését. Ennek alapján a magyar kormánypárt a vesztesek közé fog kerülni, ezzel a politikával ugyanis nincs helye a néppárti frakcióban, ezért a képviselői vagy valamelyik nacionalista, szélsőjobboldali frakcióba ülnek be, vagy függetlenek lesznek. Csökkenni fog Orbán Viktor érdekérvényesítő képessége, nehezebben tudja majd képviselni az ország érdekeit.

Saját szereplésüket elemezve bátor és helyes döntésnek nevezte, hogy a listavezetésre Dobrev Klárát kérték fel. Ő olyan emberek érdeklődését is felkeltette a DK iránt, akik korábban nem feltétlenül gondolták, hogy erre a párta fognak szavazni. Végül úgy fogalmazott, hogy a DK kampányában egyetlen pillanatnyi megingás, jelentősebb tévedés és hiba sem volt. Tudták, hogy ez egy mozgósítási kampány lesz, a mozgósítási versenyt pedig a DK és a Momentum nyerte meg.

Gyurcsány Ferenctől megkérdezték, hogy a választási eredmény alapján ő vált-e az ellenzék vezetőjévé. Azt felelte, nem gondolná, hogy az ellenzéki pártok kívülről érkező vezetőt várnának.

A pártelnököt kérdezték arról is, hogy 2014-ben még egy egységes demokrata párt létrehozását javasolta. Azt felelte, nem szabad azokat az eszközöket használni, amelyekkel Orbán Viktor korábban egységesítette a jobboldalt. Erővel nem lehet semmire menni, türelemmel, alázattal, bölcsességgel lehet együttműködésre hívni a többieket – közölte. Azt nehéz megjósolni, hogy ez milyen szoros jogi formát ér el egy ponton,

de együttműködésre vagyunk ítélve, ez teljesen nyilvánvaló.

Orbán az Országgyűlésben beszélt

A magyar kormánypártok a tegnapi európai parlamenti választáson rekordgyőzelmet arattak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a magyar Országgyűlésben a felszólalásában. Megismételtve a tegnap éjszakai rövid beszédében már mondottat, jelezte, hogy

a magyar emberek bebizonyították, hogy Magyarország európai nemzet, európai ország, Európa a mi hazánk is.

Van belpolitikai üzenete is az EP-választásoknak. Nagyobb támogatást kaptak most a kormánypártok, mint egy éve. A magyar választók azt kérik, hogy az ő érdekeiket képviseljék Brüsszelben, és ne Brüsszelét idehaza – fogalmazott a miniszterelnök.

Érdemes folytatni azt, amit elkezdtünk – ezt olvasta ki a tegnapi eredményekből Orbán. Olyanokat sorolt, amelyeket már unos-untalan elmondott már: a magyar gazdaság erőteljesen növekedett, a legdinamikusabban fejlődő országok egyike Magyarország, több százezerrel nőtt a munkát vállalók száma az elmúlt kilenc évben, megduplázódott a minimálbér. A szegénység elleni küzdelemben is sikereket könyvelhet el a kormány Orbán szerint.

Jávor: Illő, hogy hátralépjek egyet

Nyilvános Facebook-posztban reagált az európai parlamenti választás neki és az őt jelölő MSZP-PM pártszövetség számára is csalódást keltő eredményeire Jávor Benedek. (Amúgy civilek aláírásgyűjtést indítottak annak érdekében, hogy az MSZP-PM Jávort küldje az Európai Parlamentbe, arra az egy szem képviselői helyet neki adják, amelyre az eredmény alapján jogosultak.)

Azt írja Jávor egyebek mellett, hogy

tegnap brutális vereséget szenvedtünk, az a stratégia, azok a döntések, amelyeket elfogadtunk, ide hoztak minket. Tanulságok vannak bőven, én remélem, hogy mindenki képes levonni belőle a magáét. A felelősséget senkire nem akarom hárítani, és szembe szeretnék nézni azzal a részével, ami az enyém. Kényszerek közt, sok fenntartással, vívódva, de én hoztam meg azokat a döntéseket, amelyeknek a következményeivel tegnap szembe kellett néznem. Úgy hiszem, illő, hogy mindennek fényében most ne magyarázkodjak, ne kifogásokat keressek, hanem hátralépjek egyet. Egyben gratuláljak azoknak, akik tegnap este jobb döntések jobb eredményeit ünnepelhették. Különösen a Momentum politikusainak, akikkel politikai, társadalmi kérdések sokaságában nem értek egyet, de akik megerősödött jelenléte a magyar politikában minden liberális demokráciában hívő magyar számára örömre adhat okot.

Bízik abban, hogy azok az ügyek, amelyeken az elmúlt években dolgozott, nem maradnak teljesen képviselet nélkül.

Azt remélem, hogy az újonnan megválasztott képviselők tovább tudják vinni a roma közösségek képviseletét, a korrupció elleni harcot, a klímaváltozás, az ökológiai krízis elleni fellépést, és még jobban tudják csinálni majd, mint ahogy én tettem.

És hogy valami pozitívval zárjam: legalább Pakson sokan megkönnyebbültek tegnap este.

Elmeszelte az NVB az érdi polgármestert

T. Mészáros András, Érd polgármestere az EP-választás előtti napokban 2709 érdi első szavazónak küldött ki olyan levelet, amelyben a Fidesz-KDNP-t támogatására szólította fel a fiatalokat. A levelet „Érd Megyei Jogú Város Polgármestere” fejléces papírra nyomtatták, szerepelt rajta T. Mészáros polgármesteri aláírása, a borítékon pedig Érdet tüntették fel feladóként.

T. Mészáros akciója még a választás előtt a Pest megyei Területi Választási Bizottság elé került, amely mindezek ellenére nem látta bizonyítottnak, hogy T. Mészáros polgármesteri minőségében kampányolt a kormánypártok mellett.

A Nemzeti Választási Bizottság a DK nevében eljáró Czeglédy Csaba beadványára vasárnap kimondta, hogy T. Mészáros megsértette a választási eljárási törvényben foglalt alapelveket:

Elmeszelte az NVB az érdi polgármestert a Fidesz-kampány miatt
447 ezer forintos bírságot kapott T. Mészáros András, aki 2709 érdi elsőválasztónak küldött polgármesteri fejléces levelet, amiben a Fidesz támogatását kérte.

Mexikóvárosból érkezett az első külképviseleti urna

Megérkezett az első külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához (NVI) hétfő reggel. Az első urna Mexikóvárosból, az amerikai kontinensről jött meg, ott ugyanis az időeltolódás miatt már szombaton megtörtént a szavazás az EP-választáson. A mexikói urnában 14 szavazat van, a névjegyzékbe eredetileg  17 választópolgár vetette fel magát.

A 132 külképviseleteken szombaton és vasárnap 17 749, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár szavazott. Az ilyen voksokat nem számolják meg a külképviseleteken, hanem csütörtök éjfélig a Nemzeti Választási Irodába szállítják, ahol az NVI számlálja meg azokat a Nemzeti Választási Bizottság felügyelete mellett.

Nyert a CDU/CSU Németországban, de a legnagyobb meglepetést a Zöldek okozták

A járások 89,2 százalékából – 401 járás közül 358-ből – beérkezett adatokon alapuló összesítés szerint a 16 tartomány közül 15-ben működő CDU a szavazatok 22,2 százalékát szerezte meg, ami 7,3 százalékpontos visszaesés az előző, 2014-ben tartott EP-választáson elért 29,5 százalékhoz képest. Az SPD történelmi mélypontra süllyedt, a bevándorlásellenes AfD erősödni tudott.

A CDU/CSU elvitte Németországot, kilőttek a Zöldek
Történelmi mélypontra süllyedt az SPD, erősödött a bevándorlásellenes AfD.

Orbán olasz szövetségese nagyot nyert

Az előrejelzéseknél is jobban szerepelt Olaszországban Matteo Salvini (belügyminiszter) pártja, a Liga, 33,64 százalékot kapott. Ezzel Orbán Viktor barátjának pártja győzött is Olaszországban. A Demokrata Párt 23,52 százalékkal második, az Öt Csillag 16,65 százalékkal harmadik. Negyedik a szintén Orbán barátjának számító Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia végzett 7,81 százalékkal.

Olvasói sztorik