Belföld

Az érdi polgármester nem mondja meg, hogyan szerezte meg 2700 választó adatait

Nagyot akart durrantani T. Mészáros András, Érd fideszes polgármester az EP-választás kampányfinisében. Az utolsó napokra időzítve 2709 érdi első szavazónak küldött ki olyan levelet, amelyben szavazásra buzdította őket. De egyúttal arra is felkérte a fiatalokat, hogy ha már elmennek, akkor a Fidesz-KDNP-t támogassák.

T. Mészáros András a napokban „Érd Megyei Jogú Város Polgármestere” fejléces papíron küldött kampánylevelet a város fiataljainak. A levél szövegéből egyértelműen kiderül, hogy kifejezetten a 18. életévüket nemrég betöltő első szavazókat célozta meg az akcióval.

A küldeményben azonban arra nincs semmilyen utalás, hogy az címzettek adatait milyen adatbázisból szerezte meg.

A 24.hu csütörtökön délután emailben kereste meg a polgármester, és arról érdeklődtünk, honnan tudta meg, hogy Érden ki azok, akik első alkalommal szavazhatnak a vasárnapi EP-választáson, és honnan szerezte meg a fiatalok postacímét.

T. Mészáros hosszú levelet küldött, amelynek nagyobbik részében fideszes múltját és elkötelezettségét ecseteli. „Én soha nem árultam el a Fidesz által képviselt értékrendet és soha nem árultam zsákbamacskát.” – írta többek között. Kérdésünkre egy mondatban válaszolt:

Mint azt bizonyára Ön is tudja, a választáson induló szervezeteknek joguk és lehetőségük van arra, hogy a választási kampány időszakában a Nemzeti Választási Irodától anyagi ellenszolgáltatás fejében kikérjék a választói névjegyzékben szereplő személyek adatait.

Tény, hogy a Fidesz, és a párt jelöltjei a törvényi szabályozás alapján a kampányhoz maguknak pénzért megvásárolják a névjegyzéket, de T. Mészáros válaszából nem derül ki, hogy hozzá hogyan kerültek a személyes adatok. Érd polgármestere ugyanis nem is EP-jelölt, és mint egyszerű Fidesz-tag nem jogosult az adatok megszerzésére és felhasználására.

A választási eljárásról szóló törvény kifejezetten tiltja, hogy a jogosultak „harmadik személy részére” továbbadják a listát, a jogosulatlan, vagy a céltól eltérő használat pedig súlyos büntetést vonhat maga után. Ha hivatalos személy követi el a visszaélést, akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiróható az elkövetőre.

A 24.hu információi szerint egyébként az MSZP egyik helyi politikusa rendőrségi feljelentést is tett személyes adattal való visszaélés és hivatali visszaélés gyanújával.

A címlista megszerzése a tényleges jelölteknek sem könnyű. Két hete az MSZP-Párbeszéd listavezetője, Tóth Bertalan, aki egyben az MSZP elnöke is, a Nemzeti Választási Irodához fordult, hogy megvegye a jegyzéket. Tóth el is utalta a szokásos 149 ezer forintot, ám meglepetésre azt a választ kapta, hogy csak 3 millió 129 ezerért adják ki neki.

Csak teljes terjedelemben

Az érdi polgármester csak teljes terjedelemben járult hozzá a 24.hu-nak küldött válasza leközléséhez. Itt elolvashatja: Mint azt bizonyára Ön is tudja, a választáson induló szervezeteknek joguk és lehetőségük van arra, hogy a választási kampány időszakában a Nemzeti Választási Irodától anyagi ellenszolgáltatás fejében kikérjék a választói névjegyzékben szereplő személyek adatait. A Polgármesteri Hivatalt a jegyző vezeti, ezért a hivatal birtokában lévő adatokról nincs és nem is lehet ismeretem. Álszentnek tartom azokat a véleményeket, amelyek felróják, hogy a Fidesz értékrendjét képviselem. Igen! Sose titkoltam. Én szorgalmaztam 1990-ben Érden a helyi Fidesz megalapítását. A Fidesz jelöltjeként indultam valamennyi választáson. A Fidesz polgármester-jelöltjeként választottak meg erre a tisztségre. Nem bújtam gyáván álcivil szervezetek mögé, soha nem állítottam magamról, hogy független lennék. Én soha nem árultam el a Fidesz által képviselt értékrendet és soha nem árultam zsákbamacskát. Nem így a baloldali álfüggetlen jelöltek, akik ugyan szégyellnek pártszínekben indulni egy-egy választáson, de a párttámogatást elfogadják. A függetlenség látszatát kelteni hazugság és gyávaság. Hiszem, hogy a városépítés nem jobb- vagy baloldali. Koncepció, érdekérvényesítés és kompetencia – ezek kellenek ahhoz, hogy várost építhessünk. De értékrend nélkül ez sem működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik