Otthon költözzbe.hu

Ezek a legdrágább megyék az ingatlanpiacon

Ami a megyeszékhelyeket illeti, Debrecen vezet Győr és Veszprém előtt.

Még mindig folyamatosan emelkednek az ingatlanárak hazánkban, a kereslet stabilnak mondható. Az áremelkedés nemcsak Budapesten, hanem az egész ország területén folyamatos. A fővárosra jellemző, hogy a lakásvásárlók az utóbbi időben a külterületek felé kacsingatnak.

A drágulás Budapesten kívül egységesen jellemző mind a 19 megyére, ám a négyzetméterárak között már vannak eltérések.

Itt a legdrágábbak az ingatlanok Budapest agglomerációjában
Az ingatlanpiac virágzása miatt egyre többen szorulnak ki Budapest külső kerületeibe illetve az agglomerációba, ahol úgyszintén kúsznak felfelé a lakásárak.

A koltozzbe.hu statisztikái alapján az átlagárakat tekintve a legdrágább megye hazánkban Hajdú-Bihar megye, hajszállal megelőzve Győr-Moson-Sopron megyét. Míg az előbbiben 389 ezer forintba kerül átlagosan egy négyzetméter, addig Győr-Moson-Sopron megyében 381 ezer forint a lakások négyzetméterára.

A dobogóra felkerült még Somogy megye, ahol az átlagár jelenleg 372 ezer forint/négyzetméter, aztán Pest megye, majd Veszprém megye következik a sorban.

A sereghajtó Nógrád megye, itt az átlagos négyzetméterár nem éri el a 100 ezer forintot sem, mindössze 91 ezer forintba kerül a lakások négyzetmétere átlagosan.

Vidéken is dübörög az ingatlanpiac, emelkedtek a lakásárak
A tavalyi kimutatás szerint Sopron volt a legdrágább város.

Megyeszékhelyek tekintetében megfigyelhető némi eltérés. A legdrágább megyeszékhely jelenleg Debrecen, itt 437 ezer forint a lakások négyzetméterára. Győrben 416 ezer forintba kerül átlagosan egy négyzetméter.

A dobogó harmadik fokára Veszprém került 393 ezer forintos négyzetméterárával, a negyedik pedig Székesfehérvár 386 ezer forint/négyzetméterárral. Sokáig Kecskemét is drága megyeszékhelynek számított, mára lecsúszott a dobogóról, most 365 ezer forintba kerül a lakások négyzetmétere átlagosan.

Bár megyék tekintetében Somogy megye előkelő helyen szerepelt, ez a Balatonnak köszönhető, hisz megyeszékhelyén, Kaposváron az árak bőven az országos átlagárak alatt maradnak.

Egekbe szöknek nyáron a négyzetméterárak a Balatonnál
A vízparti, új építésű lakások piacán ma már egyáltalán nem ritka a Budapesten már megszokott egymillió forintos négyzetméterár. Az összeget nagyban befolyásolja az ingatlan elhelyezkedése, de a turisztikai szezon kezdetével a lakásárak általánosságban megugranak a Balatonnál.

Legolcsóbb megyeszékhely Salgótarján, ahol az átlagos négyzetméterár 96 ezer Ft négyzetméterenként.

Szponzorált tartalom

A cikk a Költözzbe támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik