Otthon költözzbe.hu

Vidéken is dübörög az ingatlanpiac, emelkedtek a lakásárak

A tavalyi kimutatás szerint Sopron volt a legdrágább város.

Egy, a 2018-at értékelő elemzés szerint nem csupán Budapesten, hanem vidéken is jelentősen emelkedtek az ingatlanárak.

A használt lakások Debrecenben drágultak a legnagyobb mértékben: 2018-ban több mint negyedével nőtt az ingatlanok átlagos négyzetméterára, de hasonló adatokat produkált Tatabánya, Székesfehérvár és Szekszárd is. A legdrágább vidéki város címet 2018-ban is Sopron vihette el, ahol 2018-ban átlagosan 375 ezer forintot kellett fizetni egy használt társasházi lakás négyzetméteréért.

A vidéki panellakások piacán is kiemelkedő értéket produkált Sopron, amely 310 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárával ebben a kategóriában is a legdrágább vidéki városnak számít.  Sopront Székesfehérvár és Debrecen követi. Ezeken a településeken átlagosan 300 ezer, illetve 290 ezer forintba került 2018-ban egy panellakás négyzetmétere.

Egy idei kutatás már azt vizsgálta, hogy 20 millió forintból milyen lakásra futja nagyobb vidéki városokban. A vizsgálatba bevont megyeszékhelyek közül Miskolcon lehet a legnagyobb használt lakást megvásárolni a rendelkezésre álló összegből, közel 130 négyzetmétert. Csak érdekességként: a skála másik végén Budapest áll, ahol ez a 20 millió forint már csak alig több mint 30 négyzetméterre elegendő, azaz közel 100 négyzetméter a különbség.

Miskolchoz hasonlóan, 100 négyzetméter feletti lakás érhető el a keretösszegből Békéscsabán és Szolnokon, de Kaposváron is hasonlóak a lehetőségek.

Ennyi pénzből öt megyeszékhelyen 70-80 négyzetméter közötti használt lakást vásárolhatnánk, Szombathelyen 67 négyzetméteres ingatlant, míg további öt településen 50 és 60 négyzetméter közötti alapterületű lakás jön ki a keretből. A legdrágább vidéki városnak Győr bizonyult, de még itt is 70 százalékkal nagyobb alapterületű lakás tulajdonosai lehetünk, mint a fővárosban.

 

Szponzorált tartalom

A cikk a Költözzbe támogatásával készült.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik