Otthon költözzbe.hu

Egekbe szöknek nyáron a négyzetméterárak a Balatonnál

A vízparti, új építésű lakások piacán ma már egyáltalán nem ritka a Budapesten már megszokott egymillió forintos négyzetméterár. Az összeget nagyban befolyásolja az ingatlan elhelyezkedése, de a turisztikai szezon kezdetével a lakásárak általánosságban megugranak a Balatonnál.

Rendíthetetlenül nő a kereslet a Balaton-parti ingatlanok iránt, és nem látni, hol a vége. A vásárlók zöme inkább befektetési céllal vásárol, de sokan életvitelszerűen a magyar tenger közelébe költöznek, hiszen autópályán Székesfehérvár és Budapest is viszonylag gyorsan elérhető.

Várhatóan idén is megismétlődik a tavalyi időszakos áremelkedés. Míg 2018 tavaszán 15 millió forintért lehetett panellakást venni Siófok belvárosában, júniustól 17 millió forintnál indultak az árak.

A tapasztalatok szerint az eladók nyárig kivárnak, és aligha engednek a kikiáltott árakból, mert az ingatlanok szinte pillanatok alatt elkelnek a Balatonnál. Így ha az első vevőjelölt nem is, a második biztosan lerakja az előleget a nyaralóért. A másik oldalon a vásárlókat sem hatja meg különösebben 1-2 millió forintos eltérés, és ha a szándék komoly, hajlandóak ennyivel is többet fizetni az ingatlanokért.

A Balaton déli partján jelenleg Szántód a legdrágább, ahol átlagban 1,25 millió forintos négyzetméteráron kínálják az ingatlanokat. Fonyódon a 800 ezer forinthoz közelítenek a négyzetméterárak, Siófokon pedig több mint 600 ezer forint ugyanez az arányszám, de a telekhez sem nagyon lehet 5 millió forint alatt hozzájutni. A legolcsóbb ebben a régióban Balatonszentgyörgy, ahol 167 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Az északi parton egyértelműen Tihany és Balatonfüred viszi a prímet. Előbbi településen átlagosan 676 ezer forintos négyzetméteráron árulják átlagosan az ingatlanokat, utóbbin 850 ezer forintnál is többet elkérhetnek négyzetméterenként a vevőktől. Az olcsó kategóriába itt Badacsonytomaj és Balatonederics tartoznak, ahol még nem érték el a 300 ezer forintos négyzetméterárat az ingatlanok.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy ezek a számok az április árakat tükrözik, két hónap múlva alighanem még ennél is magasabb összegeket fognak elkérni a tulajdonosok a lakásokért a fentebb leírtak miatt.

Kiemelt kép: Mohai Balázs /MTI

Szponzorált tartalom

A cikk a Költözzebe támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik