Tudomány zöldövezet

Hiába minden, tovább pusztítjuk a bolygót

Az elmúlt hét évben csekély mértékben növekedett a globális szén-dioxid-kibocsátás, idén azonban már mintegy 2,7 százalékos emelkedésre számítanak a kutatók.

A Global Carbon Project (GCP) éves jelentését 15 ország 76 tudósa készítette el az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye folyó 24. éves ülésére – írja az MTI. Az adatok alapján 2014-től 2016-ig a szén-dioxid-kibocsátás nagyjából változatlan volt, ez pedig bizakodásra adott okot.

A szerdán bemutatott tanulmány eredményei viszont komoly visszalépést jelentenek.

A Meteorológiai Világszervezet múlt héten kiadott tanulmányában arra figyelmeztetett, hogy a század végére akár a 3-5 Celsius-fokot is elérheti a globális átlaghőmérséklet emelkedése, ez jelentősen meghaladja a 2015-ös párizsi klímaegyezményben kitűzött 2 Celsius-fokos maximumot.

A fosszilis üzemanyagokból és az iparból eredő szén-dioxid-kibocsátás előre jelzett növekedése 2018-ban 2,7 százalék, de vannak bizonytalanságok, a növekedési ráta 1,8-3,7 százalék között lehet”

– olvasható a GCP jelentésében.

A szén-dioxid-kibocsátás az ember által előidézett üvegházhatású gázok jelentős részét teszi ki. A számítások alapján a kibocsátás idén rekordnagyságúra, 37,1 milliárd tonnára fog növekedni, míg az összes emberi tevékenységből eredő emisszió a 41,5 milliárd tonnát érheti el. A kibocsátás növekedéséhez szinte valamennyi ország hozzájárul, Kínában például 4,7 emelkedik idén a kibocsátás, míg az Európai Unióban 0,7 százalékos növekedésre számítanak.

Fotó: Pixabay

John Reilly, az MIT szakértője úgy véli, az eredmény nem meglepő, hiszen a világ energiahasználatának 81 százaléka fosszilis energiaforrásokból származik. Glen Peters, az oslói CICERO Nemzetközi Klímakutató Központ munkatársa és a friss tanulmány egyik vezető szerzője szerint az új technológiák ellenére a döntéshozók keveset tesznek az emissziókorlátozás érdekében.

Corinne Le Quere, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője rávilágított, hogy a szén felhasználása továbbra is növekedik, és miközben az egyes országok megpróbálják csökkenteni az áramtermelésben a szenet, és egyre inkább igyekeznek megújuló energiaforrásokra építeni, a repülőgépek és gépkocsik szén-dioxid-kibocsátása folyamatosan nő.

A globális szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt 20 évben 55 százalékkal emelkedett, míg a földi átlaghőmérséklet 0,38 Celsius-fokkal lett magasabb.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik