Tudomány zöldövezet

Egy centiért gyilkolták le az anyát

Szopós borja mellől lőtték ki orvvadászok a 20 éves orrszarvút azért, hogy kevesebb mint egy centiméteres tülkét megszerezzék. A kicsi legalább már jó kezekben van.

A húszéves Bella a dél-afrikai Kragga Kamma Game Parkban élt fiatal borjával egészen a múlt hétig, amikor is a parkőrök rátaláltak megcsonkított tetemére: a tülke hiányzott. A kicsi 16 hónapos, még anyatejjel táplálkozik, anyja teste közelében találtak rá.

Az eset azért is megdöbbentő és érthetetlen, mert Bella ékessége kisebb volt egy centiméternél, mégis ezért kellett pusztulnia.

A park munkatársai ugyanis épp egy hete fűrészelték le a tülkét, nehogy ezért váljon orvvadászok áldozatává. Ha valaki kíváncsi fotókra, itt találja az IFL Science cikkében.

Hiába vágják

Ázsiában óriási a kereslet a gyógyszernek és afrodiziákunmnak tekintett szarvak iránt, áruk a feketepiacon a 75 ezer dollárt is elérheti kilónként, ami mai árfolyamon 20,7 millió forintnak felel meg. Egyetlen grammja 20 700 forint, ami kétszer több, mint a legtisztább aranyé. Afrikában pedig sok a szegény ember…

Az orrszarvútülök egyébként nem csont, anyaga az emberi bőrt és hajat is felépítő keratin, és ezekhez hasonlóan ha levágják, újra kinő. A fehér orrszarvúk esetén évente körülbelül tíz centimétert, ezért vágják nekik rendszeresen a vadőrök. Úgy tűnik, ez most nem volt elég.

Mit lehet tenni?

A biztonsági intézkedések teljes skálájára szükség van a nappali és éjjeli őrjáratoktól a megfigyelőállomásokon és légi ellenőrzésen keresztül az informátorhálózatig

– idézi az IFLScience Cathy Deant, a Save the Rhino nevű szervezet vezetőjét.

Szélesszájú és déli

Ha valakinek ismerős a fehér orrszarvú elnevezés, az sem véletlen. Magyarul szélesszájú orrszarvúnak nevezzük, de az angol félrefordításból eredő fehér is elterjedt. A dél-afrikai búr telepesek szélesnek (wijd) nevezték a fajt, amit az angolok white-nak, azaz fehérnek értettek. Márciusban pedig mi is beszámoltunk Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú (vagy fehér) orrszarvú pusztulásáról, amivel gyakorlatilag kipusztultnak tekinthetjük az alfajt.

Az orrszarvúk addig pusztulnak, míg él az emberi hülyeség
Tévhit, hogy az orrszarvú tülke merevedési zavarokra gyógyír, valójában általános életelixír. Már csak az a kérdés: az emberi babonaság és butaság bírja tovább, vagy az orrszarvúak?

De a déli „változat”, amelybe Bella is tartozott az évtizedek óta tartó védelmi erőfeszítéseknek hála él és virul. Akkor is felfoghatatlan, hogy egy csaknem két tonnás állatnak néhány grammért kellett meghalnia az orrvadászat most új szintre emelkedett. Bocsánat, süllyedt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PATRICE CORREIA / BIOSPHOTO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik