Tudomány

Íme Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú

Az élőlényt ábrázoló képet egy amerikai biológus, Daniel Schneider osztotta meg a Twitteren. Az 1973. november 19-én született egyed jelenleg egy kenyai védett területen él.

Sudan a világ egyetlen hím északi szélesszájú orrszarvúja (Ceratotherium simum cottoni), és egyben egyike a faj három élő képviselőjének. A hím példányt áprilisban a Tinderre is regisztrálták, bízva abban, hogy ezzel anyagi támogatást gyűjthetnek a tenyésztési program finanszírozásához.

A Sudant ábrázoló képet egy bostoni biológus, Daniel Schneider osztotta meg. A 43 éves példányt 1975-ben fogták be Szudánban. Az orrszarvú jelenleg egy kenyai védett területen él, ahová a csehországi Dvůr Králové-i Állatkertből szállították át. A tenyésztési program eddig sikertelen volt.

Richard Vigne, a projekt vezetője szerint a tinderes kampány az utolsó esély arra, hogy megóvják a kipusztulás szélére sodródott fajt.

Sudan Tinder-profilján alapvető információkat közöltek az élőlényről, jobbra húzás esetén pedig a felhasználó egy olyan oldalra került, ahol támogatással járulhatott hozzá a program sikeréhez. Sudan és a két nőstény – többek közt a hím idős kora miatt – képtelenek természetes módon szaporodni.

Az alkalmazás segítségével a szakértők megközelítőleg 2,4 milliárd forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze.

Sudan profilja 190 országban 40 nyelven volt elérhető. A szaporító program vezetői a pénzt a tenyésztési módszerek fejlesztésére költik majd.

Az északi szélesszájú orrszarvút a Természetvédelmi Világszövetség a „kihalástól közvetlenül veszélyeztetett” kategóriába sorolja. A faj egykor a Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda, Csád és Dél-Szudán területén fordult elő, a szarva miatti vadászat ugyanakkor súlyosan érintette a populációt.

Az élőlény egyedszáma az 1970-es években még 500 körül mozgott, a faj utolsó vadon élő példányát 2008-ban lőtték ki.

(Via: Daily Mail, kiemelt kép: Twitter/Daniel Schneider)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik