Nagyvilág

Mesterséges megtermékenyítéssel fel tudják támasztani az északi szélesszájú rinocéroszt

Először sikerült laboratóriumban, mesterséges megtermékenyítéssel orrszarvúembriókat létrehozni német tudósoknak.

Néhány hónappal az utolsó hím északi szélesszájú rinocérosz, Sudan elpusztulása után újraéledt a remény, hogy megmenthető a közvetlenül a kihalás előtt álló alfaj.

Meghalt Sudan, az utolsó hím fehér rinocérosz
Hétfőn altatták el, miután állapota jelentősen rosszabbodott, már nem tudta volna elviselni a további szenvedést.

A Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői, Thomas Hildebrandt, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet (IZW) munkatársa és kutatócsoportja a világon elsőként végzett sikeres orrszarvú-lombikprogramot, a megtermékenyített sejtekből embriók fejlődtek ki.

A petesejtek európai állatkertekben élő déli szélesszájú orrszarvúktól származtak, a hímivarsejtek északi hímek tárolt spermájából.

A következő lépés az lesz, hogy a kihalófélben lévő alfaj embrióit hozzák létre. Ehhez petesejteket kell venni a világ utolsó két nőstény északi szélesszájú orrszarvújától – az IZW egy szóvivője szerint ezt augusztusban vagy szeptemberben végzik el.

Az orrszarvúk addig pusztulnak, míg él az emberi hülyeség
Tévhit, hogy az orrszarvú tülke merevedési zavarokra gyógyír, valójában általános életelixír. Már csak az a kérdés: az emberi babonaság és butaság bírja tovább, vagy az orrszarvúak?

A két nőstény a márciusban 45 évesen elpusztult Sudan lánya és unokája, mindketten terméketlenek, egy kenyai rezervátumban élnek.Az embriók dajkaanyái déli szélesszájú orrszarvúk lesznek, az első vemhesség már 2019 elején elkezdődhet.

Az északi szélesszájú orrszarvúk eredetileg Közép- és Kelet-Afrikában éltek, a vadonban már 2008-ban kihalt az alfaj.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Tony Karumba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik