A Live Science szerint a bors két ok miatt képes tüsszentést okozni. Az egyik, hogy a fűszert általában őrölve használják, az apró szemcsék pedig más finom részecskékhez, például a porhoz hasonlóan képesek stimulálni az orrban található idegsejteket. Ezek beindítják a tüsszentőreflexet, melynek célja az, hogy megtisztuljon az orr a szennyeződésektől.
A második, kevésbé egyértelmű ok a bors kémiai összetételénél keresendő. A borsfélék fajtától függően más-más mennyiségben tartalmazzák az egyedi, csípős ízt adó vegyületet, a piperint.
A vegyület az orrba kerülve irritációt idéz elő a nyálkahártya idegvégződéseinél.
A vegyület már kisebb mennyiségben is beindíthatja a tüsszentőreflexet.
A fekete bors különösen nagy mennyiségű piperint tartalmaz, de a többi típus is képes tüsszögést előidézni.
Bár a tüsszentés kellemetlen lehet, nem érdemes a borsot mellőzni a konyhából. A fűszer ugyanis értékes ásványi anyagokat tartalmaz, ráadásul a vérerek tágításával a keringést is javítja.
A borsfogyasztás egyetlen negatívuma a tüsszentés, igaz, ez sem jár hosszú távú következményekkel.
(Kiemelt kép: Thinkstock)