Tudomány

Jelentősebb eső érkezik

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Hétfőn nedvesebb légrétegek érkeztek hazánk fölé, főként nyugaton és az ország középső tájaira hoztak számottevő csapadékot. Kedden már inkább csak keleten kell kisebb esőkre számítani, máshol a napsütésé a főszerep, 20-23 fokkal szép, őszi időnk van.

Az újabb csapadékhullám szerdán este érkezik délnyugat felől, az ország mintegy 70 százalékán számíthatunk ismét az aszályt enyhítő, jelentősebb esőre

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Eső után szép hétvége

Északnyugat-Európa felett egy erős ciklon alakult ki, de elég távol tőlünk ahhoz, hogy hatását csak közvetve érezzük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a ciklonról leszakadó nedvesebb gócok jutnak el térségünkbe, ráadásul egyre inkább „kifáradva”.

A csapadék ezért nyugaton és a középső területeken a legintenzívebb, itt 8-15 mm-re számíthatunk, keletre haladva azonban már csak szórványosan várható eső.

A nedves légrétegek már szerda este megérkeznek délnyugatról, éjjel és még csütörtök délelőtt is esni fog, a csapadékzóna lassan kelet felé húzódik, nyomában pedig kiderül az ég, kisebb enyhülés veszi kezdetét. A péntek száraz, enyhe időt hoz, a hétvége pedig kifejezetten kellemes őszi idővel, sok napsütéssel, 21-23 fokos csúcshőmérsékleteket ígér.

Szárazabb, de hűvösebb lesz a folytatás

A jövő héten aztán az említett ciklon hatása erőteljesebbé válik, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a hét első napjaiban ismét enyhe, de nedves levegő érkezik. Időjárásunk mozgalmasabbá, csapadékosabbá válik.

Közben a ciklon középpontja lassanként déli irányba mozdul, és október 6. környékén átvonul rajtunk a hidegfrontja, utána pedig szárazabb, de hűvösebb, napok következnek 12-17 fokos maximumokkal.

Nemrég a modellek már október elejére jelezték az időjárási hullámvasutat, amin hidegbetörések és felmelegedések váltják egymást nagy iramban, ám ez mostanra kitolódott. Jelen állás szerint a hónap második felére látszik a változékony, hidegbetörésekkel tarkított időjárás beköszönte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik