Tudomány zöldövezet

Nagyon nehéz évtizedek várnak a mai gyerekekre

Egy új tanulmány alapján a ma születő gyermekek sokkal több szélsőséges időjárási eseményt fognak megtapasztalni, mint az 1960-as évek szülöttei – írja az MTI. A klímaváltozás miatt többek között az erdőtüzek, az áradások és a hőhullámok kockázata is nő.

A szakértők a hőmérséklet globális alakulására és a szélsőséges időjárási jelenségekre vonatkozó előrejelzéseket vetették össze a népesség adataival, illetve a várható élettartammal. A felmelegedéssel kapcsolatban különböző forgatókönyveket vettek alapul.

Számításaik alapján egy 1960-ban született személy átlagosan 2-6 kánikulát tapasztal meg élete során. Ha a felmelegedést sikerül is 1,5 Celsius-fokban korlátozni, egy 2020-ban született gyerek már 10-26 ilyen eseményt él majd át.

Amennyiben a hőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedik, a ma születő generáció életében 15-29 hőhullám is lehet, ha pedig a kormányok nem változtatnak jelenlegi klímastratégiájukon, a szám a 21-39-et is elérheti.

A többi szélsőséges időjárási jelenség esetében is növekedés várható. Wim Thiery, a Brüsszeli Szabadegyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint a ma 40 évesnél fiatalabbak korábban nem tapasztalt mennyiségben élhetnek meg aszályokat, hőhullámokat, áradásokat és terméskieséseket. Az eredmények alapján komoly veszélyek fenyegetik a fiatal nemzedékek biztonságát, a kutatók úgy vélik, a kibocsátás drasztikus csökkentésére van szükség.

Anton Petrus / Getty Images

Különösen erőteljesen fog növekedni a szélsőséges időjárási események száma a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, az alacsonyabb átlagjövedelmű országok fiatal generációit erőteljesebben érinti a probléma. A 2016 és 2020 között Afrikában, a Szaharától délre született gyerekek 5,6-6-szor több szélsőséges időjárási eseményt élnek majd meg, de Európában is négyszer több ilyes jelenséget fognak megtapasztalni napjaink gyermekei.

Katja Frieler, a Potsdami Klímakutató Intézet szakértője és a csapat tagja szerint a jó hír az, hogy a klímaterheltség nagy részét levehetjük a gyerekek válláról, ha a Föld felmelegedésének mértékét 1,5 Celsius-fokban korlátozzuk a fosszilis energiahordozók használatának felfüggesztésével. Globális szinten ez a fiatal generációk számára 24 százalékkal kevesebb szélsőséges időjárási eseményt jelentene ahhoz képest, ha az államok emissziója nem változna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik