Tudomány zöldövezet

Felismerhetetlenné válhat a Föld 2500-ra

Christopher Lyon, a McGill Egyetem munkatársa és kollégái a The Conversationön járják körbe, hogy milyen lehet a földi éghajlat 2500-ban. A távoli évszám meglepő, hiszen a szakértők jellemzően 2100-ig bocsátkoznak jóslatokba.

1990 óta az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentésekkel mutatja be a klímaváltozás alakulását, a kapcsolódó kilátásokat, illetve a tennivalókat. Az ENSZ közelmúltban megjelent publikációja alapján a mostani nemzeti vállalásokkal 2100-ra nagyon veszélyes, 2,7 Celsius-fokos felmelegedést tapasztalhatunk az iparosodás előtti szinthez képest. Az átalakulás hatására nőni fog a szélsőséges időjárási események gyakorisága és intenzitása, az élővilág pedig teljesen megváltozik majd.

Bár egyes előrejelzések 2100 utánra vonatkoznak, az igazán hosszú távú jóslatok meglehetősen ritkák. Mindez meglepő, hiszen 2100-ban a ma született gyermekek még csak a 70-es éveik végén járnak majd, azt viszont alig vizsgálják, hogy az ő gyermekeikre és unokáikra milyen világ várhat.

Lyon és társai egy friss tanulmányban ismertetik, hogy klimatikus szempontból milyen lehet a mostani század végét követő időszak. A szakértők az emberi üvegházgáz-kibocsátásra alapozva, több forgatókönyvet figyelembe véve modelleztek. A csapat a vegetáció eloszlásával, a hőterheléssel és a jelenlegi haszonnövények növekedési feltételeivel is számolt, hogy kiderítse, milyen állapotok uralkodhatnak majd a 22. század kezdetétől.

Michael Hall / Getty Images

Az eredmények alapján amennyiben nem vagy csak kevéssé mérsékeljük emissziónkat, 2100 után folytatódik a felmelegedés. Ebben az esetben a növényzet, valamint a legjobb termőföldek a sarkokhoz közelebb tolódnak, és egyes régi, gazdag ökoszisztémájú területek, például az Amazónas-medence, terméketlenné válhatnak.

A jelenleg sűrűn lakott trópusi területeken a hőterhelés az emberek számára elviselhetetlen szintet érhet el.

Ezek a térségek elnéptelenednek. Ha még sikerül is jelentősen csökkentenünk a kibocsátást, a tengerszint emelkedése úgy is rengeteg régiót fog fenyegetni.

A kutatók szerint amennyiben nem sikerül megállítani a globális felmelegedést, az elkövetkező 500 évben olyan módon alakulhat át a Föld, hogy számos, a fennmaradásunkhoz szükséges tényezőt képtelenek leszünk fenntartani. Lyonék úgy gondolják, hogy az általuk bemutatott bolygó egy teljesen idegen világ lenne az emberek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik