Tudomány zöldövezet

Felismerhetetlenné válhat a Föld 2500-ra

Christopher Lyon, a McGill Egyetem munkatársa és kollégái a The Conversationön járják körbe, hogy milyen lehet a földi éghajlat 2500-ban. A távoli évszám meglepő, hiszen a szakértők jellemzően 2100-ig bocsátkoznak jóslatokba.

1990 óta az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentésekkel mutatja be a klímaváltozás alakulását, a kapcsolódó kilátásokat, illetve a tennivalókat. Az ENSZ közelmúltban megjelent publikációja alapján a mostani nemzeti vállalásokkal 2100-ra nagyon veszélyes, 2,7 Celsius-fokos felmelegedést tapasztalhatunk az iparosodás előtti szinthez képest. Az átalakulás hatására nőni fog a szélsőséges időjárási események gyakorisága és intenzitása, az élővilág pedig teljesen megváltozik majd.

Bár egyes előrejelzések 2100 utánra vonatkoznak, az igazán hosszú távú jóslatok meglehetősen ritkák. Mindez meglepő, hiszen 2100-ban a ma született gyermekek még csak a 70-es éveik végén járnak majd, azt viszont alig vizsgálják, hogy az ő gyermekeikre és unokáikra milyen világ várhat.

Lyon és társai egy friss tanulmányban ismertetik, hogy klimatikus szempontból milyen lehet a mostani század végét követő időszak. A szakértők az emberi üvegházgáz-kibocsátásra alapozva, több forgatókönyvet figyelembe véve modelleztek. A csapat a vegetáció eloszlásával, a hőterheléssel és a jelenlegi haszonnövények növekedési feltételeivel is számolt, hogy kiderítse, milyen állapotok uralkodhatnak majd a 22. század kezdetétől.

Michael Hall / Getty Images

Az eredmények alapján amennyiben nem vagy csak kevéssé mérsékeljük emissziónkat, 2100 után folytatódik a felmelegedés. Ebben az esetben a növényzet, valamint a legjobb termőföldek a sarkokhoz közelebb tolódnak, és egyes régi, gazdag ökoszisztémájú területek, például az Amazónas-medence, terméketlenné válhatnak.

A jelenleg sűrűn lakott trópusi területeken a hőterhelés az emberek számára elviselhetetlen szintet érhet el.

Ezek a térségek elnéptelenednek. Ha még sikerül is jelentősen csökkentenünk a kibocsátást, a tengerszint emelkedése úgy is rengeteg régiót fog fenyegetni.

A kutatók szerint amennyiben nem sikerül megállítani a globális felmelegedést, az elkövetkező 500 évben olyan módon alakulhat át a Föld, hogy számos, a fennmaradásunkhoz szükséges tényezőt képtelenek leszünk fenntartani. Lyonék úgy gondolják, hogy az általuk bemutatott bolygó egy teljesen idegen világ lenne az emberek számára.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.